www.car.cz
 

Letošní MČR v superkrosu - pouze na tratích v Kramolíně a Litovli
     2.7.2005 19:58 - Pavel Jelínek


KRAMOLÍN SX 2005

 Malou obec Kramolín budete na mapě naší republiky hledat velmi těžce, ale přesto je tato lokalita známá již desítky let nejen našim motoristickým fanouškům a krosovým jezdcům, ale i evropské a světové elitě motokrosařů, trialistů a sajdkáristů. Obec je vzdálená cca 5 km od Nepomuku v Plzeňském kraji. Překrásný motokrosový a trialový areál s bazénem, amfiteátrem a motokrosovou hlinitou a strmou tratí vítá teď v létě i superkrosové MISTROVSTVÍ ČR.

Místní agilní AMK Nepomuk v AČR je již od roku 1947 nepřetržitě pořadatelem motoristických podniků jak v terénu, tak i v sedmdesátých letech na silnicích. Superkros  se zde poprvé uskutečnil v roce 1999 jako čtvrtý závod šestidílného českého SX šampionátu JIM BEAM CUP. Trať pomáhal obdobně jako i jinde u nás připravovat v té době náš nejlepší superkrosař Petr Kuchař. Společně s místními pořadateli se mu povedlo vybudovat na poměrně malém a stísněném prostoru velmi zajímavou a technicky náročnou superkrosovou dráhu, která přímo vybízí startující jezdce k mnoha dramatickým situacím a soubojům v každé jízdě.


Areál je vždy velmi dobře nachystán jak na motokros, trial, tak i na superkros, který se zde s přestávkami jezdí už pět, šest roků. V letních měsících na nás vždy čeká napuštěný bazén a příjemnou atmosféru dokresluje v předvečer závodu letní noc v přírodním amfiteátru v těsné blízkosti závodiště. Na závodišti je samozřejmostí sociální zázemí na vysoké úrovni a pokud přeje počasí přichází sem i početná kulisa diváků.

Zmínit bych se měla i o krásném okolí, protože nejenže se zde v Nepomuku nachází zámeček, kde probíhal děj známého filmu "Černí baroni", ale najdete zde přírodní koupání s kempem, kde můžete prožít příjemný odpočinek. Chcete-li se dozvědět více o závodišti, akcích, kempu a jiném, otevřete si stránky www.amk.nepomuk.cz

P.S. Ohledně trénování dodáme informace co nejdříve nebo volejte 603 308 676 - pan Polívka
 
 LITOVEL SX 2005 
 
V Litovli u Olomouce se nachází jedno z nejhezčích superkrosových závodišť u nás. Také zde každoročně vrcholí Mezinárodní mistrovství republiky v superkrosu, letos opět  s názvem "NOVASERVIS SUPERCROSS CUP 2005" a většinou je to superkrosový svátek. V tomto období zde bývá krásné počasí a i když se podle televizních zpráv někdy zdá, že v Litovli se zastaví všechny přírodní katastrofy od povodní, přes vychřice.

Můžeme  přesto konstatovat, že závodiště zatím nikdy nic neohrozilo. I když asi všichni pamatujeme  rok 1997, kdy Moravu postihly ohromné záplavy asi měsíc před závodem a Litovel to odnesla velkou měrou. Litovelští organizátoři ani na chvilku nezapochybovali, že se závod uskuteční a že přijdou i diváci, kteří podle nás všech měli svých starostí dost. Ukázalo se však, že lidé už potřebovali asi nějakou změnu a vzpruhu a závody opravdu proběhly za účasti snad celé Litovle a okolí.

Tehdy jim jezdci i činovníci poděkovali alespoň tím, že věnovali své startovné a odměny na obnovu města. Ještě dnes  při této vzpomínce cítím tu atmosféru soudržnosti a solidarity. Ale zpátky k současnosti.

Postupem doby, kdy ubývala závodiště nebo pořadatelé superkrosu (vzpomeňme Bučovice, Dlouhou Loučku, Novou Paku, dnes již taky Košetice), možnosti tréninku a snad i chuti či strachu věnovat se obtížné disciplíně SX, se ustálila tradice, že závěrečná klání republikového mistrovství pořádá právě Litovel formou finálového dvojzávodu.

Zajímavé je to i z hlediska účasti zahraničních jezdců, protože se snažíme každý rok zkvalitnit jezdecké pole o zajímavé jezdce z blízkého okolí  i vzdálenějších koutů naší zeměkoule.Naší snahou je  dát termíny závodů co nejblíže k sobě, aby tito jezdci mohli absolvovat celé mistrovství. Letos se nám mezi Sx závody vklínil závod MS a tak proběhne seriál v rozmezí 14 dnů.

Závodníci si tak zase mohou více natrénovat či vyléčit případná zranění z prvního závodu v Kramolíně. Jestli však přijedou zahraniční jezdci jen do Litovle nebo i do Kramolína, zůstává zatím ještě otázkou.


P.S.Ohledně trénování dodáme informace co nejdříve nebo volejte 736 782 009 - pan Haderka
 

 

Forsage


 
 
Fotogalerie:   FIA GT v Brně 2005 od Marka Repky

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose