www.car.cz
 

Plynovod Nabucco: partneři podepsali smlouvu o společném podniku
     9.7.2005 00:04 - tisková zpráva


28. června 2005 podepsalo na valné hromadě ve Vídni pět společností podílejících se na projektu vybudování mezinárodního plynovodu Nabucco smlouvu o společném podniku platnou po celou dobu trvání projektu. Těmito společnostmi jsou Botas, Bulgargaz, Transgaz, MOL a OMV Gas.

Otto Musilek, předseda řídící komise projektu Nabucco, řekl: „Smlouva o společném podniku je dalším významným mezníkem na cestě k vybudování mezinárodního plynovodu Nabucco.“

Projekt Nabucco je součástí evropského programu transevropských sítí (TEN). Evropská unie podpořila studii proveditelnosti projektu.

Smlouvou o společném podniku se řídí spolupráce mezi jednotlivými zúčastněnými společnostmi. Součástí smlouvy je změna názvu konsorcia pro stavbu plynovodu Nabucco na Nabucco Gas Pipeline International Ltd. Tento název po dokončení studie proveditelnosti nahrazuje dřívější Nabucco Company Pipeline Study GmbH. Společnost Nabucco Company Pipeline Study GmbH byla založena v červnu 2004.

Pod novým jménem společnost rozšířila okruh svých cílů a předmětů činnosti, mezi něž nyní patří i veškerá činnost operátora rozvodného systému (TSO). Společnost Nabucco Gas Pipeline International Ltd. nyní sestaví finanční koncept celého projektu, bude koordinovat další fáze projektu a založí národní společnosti pro projekt Nabucco v jednotlivých zemích, přes něž má plynovod procházet, tj. Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakousko.


Doplňující informace:

OMV – úspěšně v plynárenství

Společnost OMV prostřednictvím své dceřiné společnosti OMV Gas GmbH provozuje v Rakousku asi 2000 km dlouhou síť plynovodů a tři skladovací zařízení. Dodává plyn nejen na území Rakouska, ale i do Německa, Itálie, Francie, Slovinska, Chorvatska a Maďarska. Síť plynovodů společnosti OMV je důležitou součástí evropské rozvodné sítě a jsou na ni napojené také rozvodné sítě těchto zemí.

 

Strategie růstu

Cílem společnosti OMV je stát se do roku 2008 jedním z nejvýznamnějších dodavatelů zemního plynu ve střední a východní Evropě. Tato strategie je založená na třech pilířích: prodej zemního plynu prostřednictvím joint-venture EconGas založené na konci roku 2002, v níž OMV Gas drží 50% podíl, přeprava a skladování a těžba zemního plynu. Rozsáhlé zkušenosti z Rakouska, které je nejvíce liberalizovaným trhem v kontinentální Evropě, představují konkurenční výhodu v zemích střední a východní Evropy, kde je liberalizace jednou z hlavních priorit.

 

OMV


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose