www.car.cz
 

Před Argentinou - Otázky pro Guy Fréquelina… ( Citroen)
     12.7.2005 10:35 - tisková zpráva


Otázky pro Guy Fréquelina…

 

Už šest vítezství v letošní sezóně a z toho pět po sobě jdoucích : Váš tým funguje naprosto mimořádně. Vidíte ještě nějaké oblasti, kde se může zlepšit ?

« Dokonalost není nic z tohoto světa, vždy se můžete ještě zlepšovat. Zdokonalit nastavení vozů, nalézat řešení, která by ještě více umožnila pilotům cítit se za volantem našich vozů co nejlépe, předcházet těžkostem dalších zkoušek, a to tak abychom maximálně zachovali úroveň naší spolehlivosti. Musíme také pracovat na věcech, které by nám umožnily vyhrát soutěže, jež jsme zatím nevyhráli. Určitě je toho na práci ještě dost. Tým to ví.  A ve svém úsilí neustává.… »

 

Zvážil jste situaci a rozhodl se dát znovu příležitost François Duvalovi. Co Vás k tomu vedlo ? Co přesně od něj očekáváte ?

« François zná vůz a všechny podniky rallye, které nás čekají. Vzhledem k současnému potenciálu našich « zbraní » vůz/pneumatiky a jeho přirozenému talentu, který je nezpochybnitelný, by měl docela snadno dosáhnou toho, co bychom si přáli. Myslím, že by byla opravdu velká škoda nedat mu ještě jednu šanci. Čekám od něj, že bude mít stejný úspěch jako Carlos Sainz. Nic víc, nic míň… »

 

Citroën se velmi rychle adaptoval na argentinský terén. Vybojoval stupně vítězů v roce 2003 a dokonce double pak v roce 2004. Jste letos připraveni na šesté vítězství v řadě ?

 « Ano, skutečně jsme v roce 2003 bojovali o první pozici a nakonec jsme díky penalizaci byli druzí. Loni jsme vyhráli naprosto přesvědčivě. Bojovali jsme s Marcusem Grönholmem, ale po jeho odstoupení se nám otevřela cesta k  tomu úžasnému doublu. Myslím, že letos jsme zase ještě pokročili dále, a tak není důvodu, abychom nebyli minimálně stejně dobří jako v předchozích podnicích. Nyní byla zakončena etapa « sesterských » rallye, které si byly hodně podobné, což ale teď už není ten případ. Karty jsou znovu rozdány a boj je otevřený. Navíc přichází do hry faktory, které dnes neznáme, jako je, kromě jiných, třeba počasí...A pokud jde o případné šesté vítězství v řadě, mohu potvrdit jedinou věc, uděláme vše, abychom ho dosáhli… »

 

…pro Sébastiena Loeba…

 

Vaše řecké vítězství, páté v řadě, šesté v letošním seriálu, přitahuje pozornost k rekordům, které tak můžete dosáhnout. Jsou pro Vás taková čísla důležitá ?

 «Po Akropoli, jsem se nad tím trochu zamýšlel. Vždy je příjemné vidět ve sportu, kterému se věnujete, nějaký pokrok. To platí i na poli čísel a statistik, které jsou samozřejmě i výsledkem Daniela, mého spolujezdce, vozu Xsara WRC a vůbec celého týmu Citroën. To jsou věci, které po nás jednou zůstanou. Ale zatím mám stále spíš tendenci dívat se dopředu. Teď mám největší chuť ještě vyhrávat a vyhrát i příští rallye. Zkusit vyhrát mistrovství, oba poháry....A jestli to všechno posune současnou vítěznou sérii ještě dál, tak tím lépe ! »

 

Od začátku máte Argentinskou rallye rád. Vaše druhé místo z loňska muselo tento pocit ještě posílit…

« Ano, už od mých seznamovacích jízd v roce 2002 jsem si tuhle zemi zamiloval, prostor, který nabízí, i tu její « jinakost ». Od roku roku 2003 jsem si oblíbil tamní erzety a jejich různorodost. Jsou tam rychlé tratě, jako ty v oblasti Calamuchita. Jiné jsou zase velmi technické, pomalé, úzké jako např. Mina Clavero nebo El Cóndor, a navíc vedou úžasnou krajinou… Jsou tam úseky hrbolaté i kluzké. Krátce, po stránce jezdecké si to lze pěkně užít. A to vše za nesmírné podpory tisíců místních fanoušků. Svou atmosférou je tato rallye skutečně špičková! »

 

Tratě jsou prakticky identické s těmi loňskými, « zametací » část je poměrně dlouhá, jak vidíte Vaše šance na vítězství?

« Jet na trať první není nic výhodného a pravděpodobně to tak bude celý první den. Minulý rok byly na programu stejné rychlostní zkoušky a byl jsem překvapen, že nejvíce jsem ztratil až při druhém průjezdu, i když písečný terén byl už trochu « promíchán » tím prvním. To znamená, že mí nejbližší rivalové mi budou na trati velmi blízko a budou mít téměř stejné podmínky jako já. Pak bude také zajímavé, jaký vliv na rozložení sil budou mít nižší teploty, které nyní v Argentině vládnou (oproti minulým ročníkům). Podle mého názoru budeme mít naši pozici možná trochu těžší než dříve. Ale ať už to bude jakkoli, já mám v plánu hrát svou hru až do konce zcela naplno… »


 
 
Fotogalerie:   Rallye Acropolis 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose