www.car.cz
 

Václav Janík po Trentu: těžší ani hezčí závod jsem nikdy nejel
     19.7.2005 07:51 - tisková zpráva


Uplynulý víkend se mimo MČR ve Vsetíně konal další závod seriálu FIA Challange. Na velmi početné startovní pole (cca 250 vozidel) čekala v italském Trentu Bondone nejdelší trať pro závody do vrchu na světě.

 Na start se postavilo i několik českých zástupců. Václava Janíka doplnili ještě Arnošt Neubauer a Josef Michl se svými historickými speciály. Velmi důležitým faktorem se na tak dlouhé trati stalo seznámení se s tratí. „Za jeden den nebylo možné naučit se celou trať, jsem se tam ztrácel, občas jsem se něčeho chytil, ale bylo to velmi obtížné, i když nádherné,“ líčí své zážitky Václav Janík, který se s tratí, kde nikdy dříve nestartoval, trénoval jen v pátek.

 Do prvního tréninku team nastoupil na tvrdých pneumatikách, které před tím testoval v ČR. „Chceme šetřit naše relativně měkké slicky Dunlop, na tréninku zkusíme jet na tvrdších soutěžních gumách,“ plánovali už před odjezdem mechanici. První trénink znamenal čas 12:46. „Jízda je neskutečně náročná. Jak fyzicky pro mě, tak i na auto. V cíli máme teplotu oleje 160 °C, voda pak 110. Vře nám závodní brzdová kapalina,“ vypočítává specifika přírodní italské tratě jezdec. Svým druhým tréninkovým časem se dostal na hodnotu 12:31.

 Nedělní závod se skládal pouze z jedné jízdy. Časomíra pro startovní číslo 459, které vezl na kapotě Janík, se zastavil na hodnotě 12:02,69. „Jel jsem na oleji, nebyla to asi kapka, ale celý proudy, auto je ze spodu celé mastné, mrzí mě minimální rozestupy mezi pátou a naší devátou příčkou,čas o sekundu rychlejší a byli bychom pátí.

Mohlo to být o trochu lepší,“ líčí jezdec, který každou jízdu zrychloval o mnohem větší časové úseky než domácí Italové. „Přišli za námi, že super, na to že jsme tu poprvé, oni tu trať jedou podesáté a podobně. Předjela mě Toyota Corolla WRC,  zkusil jsem se na ni pověsit, brzdit, kde on s tím, že on trať zná mnohem víc než já a stačil jsem mu, úplně bez problémů jsem jel v jeho závěsu několik kilometrů. Mít ještě o dvě jízdy víc, měli jsme šanci ukrojit další sekundy,“ líčí své nejtěžší závody v životě jezdec. „Určitě bych se chtěl na tento kopec příští rok vrátit a zase zrychlovat a úročit letošní zkušenosti,“ uzavírá své nadšené vyprávění Václav.

 Dalších závodů se team zúčastní za dva týdny, kdy se ve Slovinsku zúčastníme dalšího závodu FIA ChallangePetrol Ferrari 2005.

 

Janík motorsport

www.janik-motorsport.com

Mira Frýdecký


 
 
Fotogalerie:   Galleria Ferrari, Maranello - foto Dan Rozkol

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose