www.car.cz
 

Kresta a Možný na 1000 jezerech : Bez tlaku na týmový výsledek
     4.8.2005 19:52 - tisková zpráva


Kresta bude ve Finsku sbírat zkušenosti - (04.08.05)

Bez tlaku na týmový výsledek pojede česká posádka Roman Kresta a Jan Možný rallye 1000 jezer, na unikátních a rychlých cestách je hlavním cílem dokončení závodu a nasbírání zkušeností.

Finsko je vnímáno jako domovina rallye. Široké cesty mají tvrdý podklad, jsou hladké jako biliárový stůl a zaručují dech deroucí rychlosti. Loňský vítěz dosáhnul neověřitelného průměru 122,62 km/h. Divácky vděčné skoky a nádherné scenérie mezi jezery a lesy působí na fanoušky jako magnet a obrovské množství diváků vytváří skvělou atmosféru. Technicky je to neskutečně náročná soutěž. Precizní řízení a odvaha tady hrají větší roli než kdekoliv jindy.

 

Úžasné skoky často zakrývají zatáčky hned za vrcholem, přesnost a hlášení rozpisu musí být naprosto precizní. Není divu, že jezdci, kteří vyrůstali na místních cestách mají jasnou výhodu nad cizinci, kteří potřebují několikaleté zkušenosti, než mohou soupeřit se špičkou. Není náhodou, že za 54 ročníků soutěže ji jen třikrát vyhrál neskandinávský jezdec a Finové triumfovali 47krát.

 

Za daných okolností nepřekvapí, že tým BP Ford nominoval do hodnocení značek vedle Toni Gardemeistera dalšího Fina Mikko Hirvonena a Roman Kresta pojede s Fordem Focus WRC speficikace 2003 mimo boj továrních týmů, což by mu mělo umožnit klidné učení specifických cest. „Je to velmi, velmi specifická soutěž,“ říká Kresta.

Je nemožné si plně představit povahu cest, tu získáte až ve chvíli, kdy po nich pojedete plnou rychlostí. Ale z tréninku vím, jak těžké je jejich zvládnutí. Jsou neuvěřitelně rychlé a plynulé, vypadají fantasticky. Ale jet rychle a jet konkurenceschopně jsou dvě odlišné věci a rozumím tomu, proč lidé říkají, že je třeba několik startů k tomu, než se jezdec stane konkurenceschopným. Pro mě je důležité jet rychle, ale opatrně, abych dojel do cíle a získal co nejvíce zkušeností.“

 

PR

BPA


 
 
Fotogalerie:   Pavel Valoušek ve Finsku na Tampere Rallye

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose