www.car.cz
 

Ford Fiesta ST – rally vůz během pěti měsíců
     5.8.2005 10:31 - tisková zpráva


Ford Fiesta ST se během pouhých pěti měsíců přerodila v soutěžní vůz hmologovaný pro skupinu N. Společnost M-Sport byla tímto úkolem pověřena organizací Ford TeamRS, která se uvnitř Fordu stará o evropské sportovní aktivity a špičkové, výkonnější verze sériových modelů. V čele malého týmu, který na základě tohoto požadavku vznikl v M-Sportu, stanul Chris Williams. Jeho hlavním úkolem je příprava Fordu Focusu RS WRC Romana Kresty pro MS. O vzniku, vývoji a technických detailech nového vozu říká:

 

"Fiesta ST pro běžné zákazníky byla představena ke konci roku 2004 a rally projekt odstartoval krátce nato. Přípravu na homologační proces jsme zahájili v prosinci, ale samotné práce začaly až v lednu. V únoru proběhla homologace základního modelu, ale v té době jsme již jednali s budoucími dodavateli, kreslili a vyvíjeli nové části. První vůz vyjel na konci května. Od té chvíle jsme se věnovali testování a dalšímu vývoji.

 

Spolupracovali jsme těsné s mnoha uznávanými společnostmi, jako jsou SADEV (systém transmisí), Reiger (tlumiče) a OZ (kola). S některými z nich již máme velmi úzké vztahy díky našemu WRC programu. Vše probíhalo na partnerské bázi a každý z dodavatelů dával do projektu a finální podoby vozu své specifické zkušenosti.

 

Naším úkolem bylo postavit vůz, který by se snadno ovládal, byl spolehlivý a ekonomický z hlediska provozu. Začali jsme rozebráním celého vozu až na skelet karoserie. Do něj jsme namontovali všechny nezbytné bezpečnostní části pro rally vůz a výkonová vylepšení, která mu, jak věříme, dodají konkurenceschopnost na tratích rychlostních zkoušek.“

 

 

 

Karoserie

 

Vůz má vícebodový ochranný rám, uzpůsobený pro použití ochrany HANS, povinné od roku 2007. Má tři vzpěry ve tvaru X v zadní části a dvojitou ochranu bez překřížení v oblasti dveří.

 

Motor

 

Základem je sériový 16ti ventilový čtyřválec 1999 ccm Duratec, vybavený speciálním vzduchovým filtrem a nerezovým výfukovým potrubím. Upravena byla řídící jednotka pro lepší poměr směsi vzduchu a benzínu a optimalizaci zapalování. Bezdrátový akcelerátor propůjčuje motoru lepší odezvu a příznivější průběh točivého momentu v nižších otáčkách.

 

Převody

 

Fiesta je vybavena pětistupňovou převodovkou, jejíž vývoj a odstupňování probíhalo ve spolupráci s francouzskou společností SADEV. Je dodávána jako hotový výrobek a výměna za standardní převodovku verze ST je možná v podmínkách běžné servisní zóny. Pro zlepšení záběru je omezena svornost diferenciálu.

 

Brzdy

 

Přední i zadní kotouče jsou shodné s provedením ST.  Celé potrubí brzdového systému bylo vyměněno za odolnější. Byl přidán omezovač tlaku a materiál brzdových destiček byl optimalizován pro použití v rally.

 

Podvozek

 

Základem je upravený sériový podvozek, doplněný o nastavitelné tlumiče Reiger a upravené pružiny pro lepší zdolávání drsnějších tratí. Přední náprava byla přizpůsobena pro možnost nastavení negativního odklonu kol a zadní ramena byla zesílena. Hřeben řízení má u verze ST strmější převod pro snadnější manévrování.

 

Interiér

 

Většina výbavy byla odstraněna pro snížení hmotnosti a možnost uchycení bezpečnostních prvků. Vůz je vybaven sedačkami Recaro se šestibodovými bezpečnostními pásy Sabelt. Od stejného výrobce je i volant. Integrován byl elektronicky ovládaný hasicí systém.

 

Ochrana spodku karoserie

 

Motor a převodovku chrání 6mm silný hliníkový ochranný kryt navržený M-Sportem. Palivová nádrž a palivové čerpadlo jsou chráněny kevlarem. Další ochrany je možné přidat proti poškození od kamenů.

 

Elektronika

 

Ke standardní instalaci byl přidán svazek napájející potřebnou výbavu pro rally vůz. Jedná se o bezpečnostní vypínač pro případ nehody, osvětlení mapy, přídavná světla, vysílačku nebo tripmaster.

 

Kola

 

M-Sport homologoval rally vůz s 15ti palcovými koly pro šotolinu a 17ti palcovými pro asfaltový povrch. OZ Racing kola vyrobil jak ve verzi Super T, tak Rally Racing.

 

 

 

 

Martin Linhart,

Internet: www.ford.cz,


 
 
Fotogalerie:   Pačejov 2005 od sportfoto.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose