www.car.cz
 

Martin Prokop v cíli ve Finsku. Drama až do konce. 3 body
     8.8.2005 07:45 - tisková zpráva


Neste Rally Finland

Drama až do konce

 

Až rozhodnutí sportovních komisařů definitivně potvrdilo zisk dalších tří mistrovských bodů posádky Martin Prokop – Petr Gross. Při Finské rally obsadila v juniorské klasifikace solidní šesté místo.

 

Po včerejších technických problémech s motorem nastupovala posádka týmu Jipocar Racing Martin Prokop – Petr Gross do poslední etapy s cílem soutěž dokončit a udržet si šestou příčku zaručující tři body do klasifikace juniorského šampionátu. „Ignise jsme zprovoznili někdy po půlnoci. Jednak jsme řešili prasklou olejovou vanu, museli jsme se zabývat i důvody, proč tak náhle vzrostla teplota chladící kapaliny. Samozřejmě bylo znát, že motor není v optimální kondici, jeho výkon i krouťák byl výrazně vzdálen normálu,“ vrátil se do pozdních nočních hodin Martin Prokop.

 

Časový harmonogram poslední etapy, který zahrnoval čtveřici měřených úseků o celkové délce necelých sedmdesáti kilometrů, se zdál být vizi dojetí závodu příznivě nakloněn a stejně to vypadalo i po absolvování trojice vložek. Před Prokopem s Grossem zůstávala poslední, necelých 26 kilometrů dlouhá Kruununperä.

 

Do vložky jsme normálně odstartovali a vše se zdálo být v pohodě. Bohužel zanedlouho jsem trefil kámen na trati, což odnesla brzdová soustava a zbytek vložky jsme pokračovali na blinkry bez brzd. Ještě více problémů nám však začala způsobovat stoupající teplota voda. Rychle se vyšplhala až na 150°C, museli jsme zastavit a kapalinu dolít. Podařilo se nám dojet s výraznou časovou ztrátou až do cíle zkoušky, ale tím pro nás nic nekončilo, spíše naopak,“ popsal krušné chvíle jihlavský závodník.

 

Posádka jihlavského týmu totiž musela z cíle poslední RZ21 urazit až do servisní zóny padesátikilometrový přejezd. „Neustále jsme stavěli a dolévali vodu, pomalejší jízdou se však motor trochu udobřil. Asi dvacet kilometrů před servisem však začalo hustě pršet a bylo nám jasné, že budeme jen stěží stíhat časovou kontrolu. Jak se dalo očekávat, příjezd do Jyväskyly, byl díky divákům poměrně komplikovaný.

 

Různě jsme kličkovali, několikrát si museli pomoci jízdou v protisměru. Když jsme dojeli do servisu, museli jsme projet mycí linkou a ještě se protlačit před vozy čekající před časovou kontrolou. To se nám díky neochotě domácích posádek podařilo až deset sekund po stanoveném limitu.

 

Za překročení časového limitu tak hrozilo vyloučení ze soutěže,“ nastínil krizový scénář Martin Prokop. Nakonec se na český tým usmálo štěstí a sportovní komisaři uznali odvolání proti zpoždění do časové kontroly a členové Jipocar Racingu si mohli začít vychutnávat úspěšný finský víkend.

 

Jsem nesmírně šťastný, že to všechno zdárně dopadlo. Bylo to hrozné drama, ale výsledek za to určitě stojí. Kromě bodů mám obrovskou radost i z našeho výkonu a jeho ohlasu ve vedení Suzuki. Potvrdili jsme si, že se s nimi dá jet, ale klade to větší nároky na techniku. K našemu výkonu nám přišel pogratulovat i manažer týmu Suzuki Risto Laine. Podle jeho slov jsme patřili k největším překvapením Finské rally,“ zakončil Martin Prokop.

 

Neste Rally Finland – klasifikace JWRC:

1. Sordo - Marti (E - Citroën C2)          3:20:17.8

2. Aava - Sikk (Suzuki Ignis)     + 1:32.6

3. Wilks - Pugh (Suzuki Swift)   + 3:49.9

4. Betti - Agnese (Renault Clio)            + 9:36.3

5. Baldacci - Bernacchini (Fiat Punto)   + 21:14.8

6. Prokop - Gross (Suzuki Ignis)            + 32:34.7

7. Meeke - Patterson (Citroën C2)        + 34:49.9

8. Rautenbach - Williamson (Citroën C2)           + 36:36.8

 

JWRC 2005 (5/8):

1. Wilks 29, 2. Andersson a Sordo 25, 4. Aava 22, 5. Meeke 21, 6. Betti 14, 7. Katajamäki 13, 8. Baldacci 8, 9. Prokop 7, 10. Scorcioni a Valoušek 6.

 

Dalším startem posádky Martin Prokop – Petr Gross bude soutěž evropského šampionátu – zlínská Barum rally (19. – 21. 8. 2005).

 

Jipocar Racing

www.martinprokop.com


 
 
Fotogalerie:   Martin Prokop - Finsko 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose