www.car.cz
 

Janák v tréninku Octávia cupu chyboval, Pole Position má Lacko
     14.8.2005 08:15 - tisková zpráva


Předposlední pohárový podnik slibuje překvapení

 

Sobota byla v Mostě především kvalifikačním dnem. O první místo na startu nedělního prvního závodu se přetahovali favorit letošního ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu, Jiří Janák a jeden z nejuniverzálnějších domácích pilotů Adam Lacko. Ten sice v poháru tentokrát pouze hostuje, ale v závěrečném účtování, v kvalifikaci systémem Superpole byl nakonec nejrychlejší právě on.

 

Ranní volný trénink startoval ještě na trati, která byla po noční spršce místy mokrá. Počáteční časy se také nepohybovaly na nijak závratných hodnotách. Trať ale postupně osychala a hlavně ve stopě byla voda brzy vyježděná. V čele se brzy usadil Janák  a dlouho odolával soupeřům, jejichž časy se pomalu zlepšovaly. Zhruba čtvrt hodiny před koncem se ale na první pozici usadil Lacko s časem 1:55,793. Pokořil tak dosavadní Janákovo nejlepší kolo, které zajel v čase 1:56,797.

 

Ten ještě zareagoval zlepšením na 1:56,358, ale z druhé pozice si už nepolepšil. Třetí nejrychlejší byl Brejla, čtvrtý Gottwald, pátý Paasonen, který se po třech soutěžních prezentacích zase vrátil na okruhy a za volant pohárové octavie se podle svých slov velice těšil. Šestý čas na starších gumách zajel domácí Bohuslav, sedmý Matějovský, osmý Došek a devátý motokárista Navrátil, který se s novou technikou pořád jen seznamoval.

 

Dostál stihl ráno odjet jen dvě kola a vrátil se do boxů s nefungujícím servem řízení. „Taková technická smůla může potkat každého, naštěstí to bylo ve volné jízdě. Do odpolední oficiální kvalifikace to kluci dají dohromady a spravím si chuť,“ sliboval jezdec ACA Autocentrály. Technická podpora ze strany Autodružstva Podbabská počítá s potřebou jakéhokoli náhradního dílu a tak Dostálův vůz mohl do odpoledního měřeného tréninku skutečně vyjet už bez problémů.

 

Třičtvrtěhodinovou kvalifikaci tentokrát s přehledem vyhrál Janák časem 1:55,053, o půlsekundu rychlejším, než zajel druhý Lacko. Třetí skončil Matějovský, čtvrtý Narátil, jehož seznamování s octavií podle všeho probíhalo velice úspěšně, pátou pozici obsadil Dostál, šestou Brejla, sedmou Paasonen a osmou slovenský mladík Prokop. Spolu s nimi se do kvalifikace Superpole probojovali ještě i devátý Bohuslav a desátý Gottwald.

 

Pak už přišla pověstná zkouška nervů. Gottwald, Prokop, Paasonen, Brejla, Navrátil, Matějovský a Bohuslav zajeli neuvěřitelně vyrovnané časy mírně přesahující minutu a 56 sekund, lišící se o setiny a desetiny sekundy. „A to málokdo z nás zajel skutečně čisté kolo. Já jsem například na protilehlé rovině pod boxy stihl pokosit tak sto metrů trávy podél trati a tak nakonec můj čas nebyl tak zlý. Ale uznávám, že mohlo být líp, jedu doma a logicky bych rád bodoval,“ řekl mostecký jezdec.

 

Velmi dobré kolo zajel Dostál. Předposlední šel na trať Lacko a také pokořil minutu a 55 sekund. Čekalo se tedy na Janákovu odpověď, ale ten si vybral vrchovatou porci smůly, když v ostrém kole v nájezdu do technické pasáže mostecké trati přetočil vůz,  v hodinách přišel o všechny šance a skončil až desátý.

 

Vítězný Lacko, který mimochodem o tomto víkendu musí stíhat i přesedání do mercedesu z DTM, s nímž bojuje v okruhovém šampionátu, byl pochopitelně spokojený, ale svůj úspěch bral celkem střízlivě.V tomhle konkrétním autě jsem prvně seděl dnes ráno. Minulý týden jsem tu chvíli jezdil s autem Michala Matějovského, ale to není ono. Abych řekl pravdu, nečekal jsem to, myslel jsem spíš tak někde na páté místo,“ přiznal se jezdec INTERNET EXPRES Prima Teamu.

 

Po nedělním ranním warm-upu se tedy jezdci v 9,50 seřadí na roštu ke startu prvního závodu na sedmnáct kol. Za Lackem bude druhý Dostál, třetí Navrátil, čtvrtý Matějovský, pátý Brejla, šestý Bohuslav, sedmý Prokop, osmý Paasonen, devátý Gottwal a desátý Janák. Napínavá podívaná je tedy připravena.  Odpolední druhý závod začne ve 13,40.

 

(13.8. 2005)

 

 

Fotografie, výsledkové listiny, videozáznamy a další podrobnosti jsou volně k dispozici na  http://www.cp.octaviacup.cz/


 
 
Fotogalerie:   24 hodin Spa 2005 od Josefa Vrátila (3)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose