www.car.cz
 

Víkend sportovních vozů v Mostě zatraktivnil i ztížil déšť
     15.8.2005 09:07 - tisková zpráva


Velice proměnlivému počasí museli čelit jezdci všech kategorií během víkendu RWE Transgas Sports Car Challenge 2005 na mosteckém Autodromu Duhové Energie. Tradiční srpnová podívaná na sportovní vozy a prototypy byla opepřena tříhodinovým závodem cestovních vozů  okruhového mistrovství, dvěma ostrými bitvami Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu i závody několika dalších seriálů. www.vinylcarwrapshop.com

 

V rámci Sports Car Challenge 2005 se především čekalo, zda Peter Milavec posune traťový rekord nového profilu zdejší závodní dráhy, který zde v květnu sám vytvořil. Už v sobotním kvalifikačním tréninku ale vypověděl službu motor jeho monopostu Lola F 3000 a Rakušan předčasně balil. Do bojů nezasáhl ani domácí pilot Michal Dolák, který marně čekal na zrepasovaný motor. V sobotu tedy vyhrál Brit Tony Sinclair na stroji Jade Nissan a v neděli získal vítězství Arnold Wagner se speciálem Reynard F 3000.

 

Hodně dramatická byla sobotní vytrvalostní bitva Divize 4 okruhového šampionátu. Stáj AMG M3000 Mercedes Antonína Charouze tentokrát oproti očekávání zůstala pod stupni vítězů, protože kevlarový speciál z DTM začal mít problémy s brzdami a výměna zadních kotoučů znamenala pro posádku Charouz sen., Charouz jun. a  Adam Lacko ztrátu, kterou se už nepodařilo stáhnout ani při pověstné, skutečně velké výkonové převaze vozu.

 

Mostecký Dolák se tak dočkal stupňů vítězů, protože tříhodinovku jel spolu s vrchařským šampiónem Robertem Šenkýřem na voze BMW M3 GTR. V časovém limitu stihli odkroužit 99 kol a nechali za sebou tři vozy porsche s převážně slovenskými posádkami. Teprve pátý, se ztrátou čtyř kol skončil Charouzův mercedes. Kubaturu dvoulitrů ovládl INTERNET EXPRES Prima Team, jehož posádka Forman Šedivý s Alfou Romeo 147 si po technických problémech soupeřů Maděryče a Rosiny jr. z  Bohemia Racing Teamu dojela bez problémů pro vítězství.

 www.addwatch.org

Až neuvěřitelně působilo, že hned  za nimi skončila mladičká dvojice Skula Kout, která sedlá upravenou fabii zapsanou ve třídě do 1400 ccm! Nedělní sprint cestovních vozů  se pak v silnější třídě nad 1600 ccm stal záležitostí tří mercedesů z DTM, které dojely do cíle v hierarchií daném pořadí Charouz senior, Charouz junior a Adam Lacko. V kubatuře dvoulitrů si spravili chuť Rosina a Maděryč na vozech AUDI A4 ST, když za sebou nechali několik  silnějších strojů porsche.

 

V Mostě závodily také Národní formule, kterým patří Divize 3. V sobotu i v neděli vyhrál Josef Král, ale diváky velice zaujala především letecká vložka Zdeňka Černohorského, který měl při brždění před Carecovou šikanou kontakt s kolem některého ze soupeřů. Výsledkem byl několikametrový let vzduchem, který naštěstí dopadl dobře pro pilota, hůře však pro jeho stroj.

 

Za samostatnou kapitolu mosteckého víkendu by se daly považovat dva ostré závody pohárových octavií, které oba bezezbytku ovládl hostující Adam Lacko. Necítil se ani příliš handicapován nutností rychlých změn v koncentraci a jezdeckém stylu kvůli přesedání z octavie do mercedesu a zpět. Po vítězství v sobotní kvalifikaci vyhrál nedělní první závod stylem start – cíl a v odpolední druhé bitvě se na zlatou pozici dokázal probojovat ze šesté příčky na roštu.

 

Pohár výkonově identických octavií je pověstný napínavými osobními bitvami a nelítostnými kontakty a diváci si i tentokrát obojího užili dosytosti. V několika případech byly dokonce za příliš tvrdé střety viníkům uděleny tresty průjezdem boxy. 

 

Na okruhu se jako obvykle objevily i známé osobnosti. Několikerého dekorování vítězů se ujala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová. Hostem poháru octavií se stal „Mistr basů“ Karel Vágner, který dokonce absolvoval ostré kolo na sedadle spolujezdce a nevšední zážitek si velice pochvaloval.

 

 Mostecký okruh se v současnosti připravuje na tradiční vrchol sezóny. Tím bude 2. – 4. září český podnik FIA evropského poháru tahačů, který se pojede pod zavedeným jménem MATADOR Czech Truck Prix 2005.

(14.8. 2005)

 

 

 

Dušan Matouš

                                                                      http://www.autodrom-most.cz


 
 
Fotogalerie:   Další vzpomínka na DTM v Brně od Petra Luska

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose