www.car.cz
 

Adam Lacko vyhrál i druhý pohárový závod octávií v Mostě
     15.8.2005 09:24 - tisková zpráva


Druhý triumf Adama Lacka

 

Jiří Janák si udržel celkové vedení

 

Už nad startovním roštem druhého nedělního závodu pohárových octavií se stahovaly olověné mraky a padaly první kapky. Drobný déšť pak znepříjemňoval život jezdcům v průběhu celé druhé mostecké bitvy. Nejlépe si s ním opět poradil Adam Lacko, který  si podruhé v jednom dni dojel pro zlato. Druhou příčku obsadil po skvělém výkonu Janák a třetí opět Navrátil, jemuž pohárová octavia stále lépe sedla do ruky.

 

Byť se schylovalo k dešti, všichni šlo do závodu na suchém obutí. Velice dobře si vedl Paasonen, jenž dokonale zúročil Pole Position a ujel tak už téměř očekávané postartovní skrumáži. V ní figurovalo několik jezdců a nejvíc ji odnesl Gottwald, do něhož narazil Bohuslav, atakovaný zezadu někým dalším. Při ráně byl velice poškozen levý přední tlumič Gottwaldova auta. Jezdec se snažil v závodě pokračovat, ale nešlo to. Propadal se pořád dál a když tlumič zcela vypověděl službu a praskl, nezbylo mu, než z boje odstoupit.

 

Za vedoucím Paasonenem se brzy usadil Lacko, za ním Matějovský a Navrátil. Velikou cestu mokrou trávou předvedl Volavka, když byl vystřelen z další skrumáže vozů v odlehlé části okruhu. Jako na saních letěl několik set metrů až za svodidla blízko Carecovy šikany. V druhé půlce závodu se podařilo Lackovi překonat Paasonena a jel opět na prvním místě. „Jen jsem na konci cílové rovinky vyjel ze stopy, abych se Janimu ukázal a on mi hned raději udělal místo,“ líčil pak Adam tuhle situaci.

 

Druhý byl tedy finský soutěžák a třetí pozici v ten moment už zaujímal Janák, který postupně bojoval příčku za příčkou a když předtím v šikaně vybrzdil Matějovského a Navrátila, dal se i do boje s Finem. Toho pak předjel v zadní zátočině před obloukem MATADORu a dostal se na stříbrnou pozici.

 

Do Paasonena se pak pustil ještě i čtvrtý Navrátil a v duelu také zvítězil. Z boje mezitím kvůli další technické zradě opět vypadl Dostál jedoucí na šestém místě. Diváci byli v samém finále závodu svědky urputného útoku, který rozpoutal Janák bojující o celkový titul, ale Lacko mu nedal šanci. I v nájezdu do cílové rovinky pod šachovnicovou vlajku si chladnokrevně podržel  defenzívní vnitřní stopu  a cílem proletěl první, jen 254 tisíciny sekundy před druhým Janákem, který byl nucen pravotočivou zatáčku jet vnějším a tedy delším obloukem. Třetí pozici ukořistil Navrátil, čtvrtý skončil Paasonen, pátý Bohuslav, šestý Matějovský, sedmý Vaníček  a osmý Brejla.

 

„Věděl jsem o Jirkovi moc dobře, že jede na doraz, ale nepustil jsem ho. Krásně jsme si zazávodili,“ okomentoval Lacko finálové drama těsně před cílem. „Závěrečné dva závody tady v Mostě už ale nepojedu, budu se věnovat hlavně trucku a přesedání do octavie bych asi skutečně nezvládal. I tak to dnes bylo dost náročné,“dodal pilot, který mezitím ve sprintu Divize 4 stihl získat i bronz na mercedesu z DTM.

 

Ta cesta z poloviny startovního pole dopředu byla na vodě opravdu hodně náročná, ale závod se mi moc líbil. Ne, body jsem nepočítal. V týmu se o něčem spekulovalo, ale já jsem to zatím neřešil,“ prozradil Jiří Janák. Velmi spokojený byl se dvěma místy na stupních vítězů Navrátil, kterého tak podle všeho v barvách ACA Autocentrály bude čekat za volantem pohárové octavie celá příští sezóna.

 

S víkendovými výsledky byl spokojen také Paasonen, který si připsal zase několik bodů za jedno šesté a jedno čtvrté místo. „Hlavně se mi líbila ta situace být celou půlku závodu v samém čele. Tím, že jsem jeden víkend chyběl, jsem samozřejmě dost ztratil, ale tentokrát šlo rozhodně o dobrý výsledek. Líbilo se mi to a těším se na závěrečné dva závody,“ řekl Paasonen. „Ti mladí kluci jedou opravdu hodně pěkně a jsou velice rychlí. Byly to krásné souboje,“ odpověděl ještě uznale na otázku jak hodnotí výkony Lacka, Janáka a Navrátila, před nimiž musel kapitulovat. 

 

Průběžné bodování poháru vede stále Janák (171 b.) před druhým Dostálem(80 b.), který ale tentokrát v Mostě vypil do dna hořkost technické smůly a nepřidal si oproti předchozímu podniku ani bod. Třetí je Brejla (73 b.), čtvrtý Gottwald (69 b.), pátý Matějovský (67 b.) a šestý Paasonen (64 b.) další příčky zaujímají Bohuslav, Jupa, Jandík a Lacko, který svých 50 bodů získal v rozmezí několika hodin dramatické mostecké neděle.

 

Další a letos závěrečné závodní setkání čeká účastníky Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu 2. – 4. září, kdy bude pohár tradiční ozdobou mostecké MATADOR Czech Truck Prix 2005. 

(14.8. 2005, 18,00)

 

 

 

 

Fotografie, výsledkové listiny, videozáznamy a další podrobnosti jsou volně k dispozici na http://www.cp.octaviacup.cz/


 
 
Fotogalerie:   Testování Buggyry s hérečkou Klárou Jandovou

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose