www.car.cz
 

Böttcher rally Vyškov ve stínu Evropy i světa…
     16.8.2005 10:32 - Pavel Jelínek


          Sedmým podnikem letos devítidílného seriálu Mistrovství ČR ve sprintrally bude vyškovská Böttcher rally, která se letos pojede již po čtrnácté, tentokrát v sobotu 3. září, o týden dříve než vloni. Přidělený termín čtrnáct dnů po Barum rally, týden po MS v Německu, současně s EP Sliven a týden před ČST v Nitře a ČMPR v Brně se nezdá být úplně ideální, ale organizátoři z Hanáckého rally klubu Vyškov nad tím nijak nebědují a věnují se své práci. 

 

            XIV. ročník Böttcher rally Vyškov je i letos započítáván do Mistrovství ČR ve sprintrally, do Mistrovství ČR v rally historických automobilů a do regionálního mistrovství Moravy v rally. Loňská kandidatura mezi podniky MMČR se tedy ukázala, jako již po několikáté, jako zbytečná. Centrem rally bude opět město Vyškov, z jehož náměstí odstartují posádky v sobotu 3. září v 8:30 hodin, aby se sem ve stejný den po absolvování trati vrátily. Nejrychlejší posádka by se měla na cílové rampě objevit v 15:00 hodin.

 

            Ani v letošním roce nenašli organizátoři pochopení při jednáních s vojskem, takže veškeré dříve tolik oblíbené tratě rychlostních zkoušek na okraji výcvikového prostoru se zdají být definitivně tabu. „Ale komplikací s přípravou rally je rok od roku víc a víc,“ vysvětluje složitosti správních řízení před orgány státní správy a jednání s vlastníky komunikací a obcemi Jan Olejníček, který stál u organizace většiny vyškovských soutěží a v posledních letech i u organizování brněnského, resp. tišnovského sprintu.

 

            Trať rally měří v letošním roce 209,20 km s 8 rychlostními zkouškami v celkové délce 79,04 km s převážně asfaltovým povrchem, zpestřeným v nepodstatném rozsahu betonovými panely, dlažbou a šotolinou. Podrobností o trati jednotlivých RZ nám Jan Olejníček víc prozradit nechtěl, aby zbytečně nelákaly k prohlídce nejen jezdce, pro něž je s výjimkou stanovených čtyř průjezdů přítomnost na trati před rally zakázána, ale také některé „aktivní“ fanoušky, kteří dovedou způsobit v obcích na trati RZ nepříjemné a hlavně zbytečné problémy. Takže jen v náznaku:

 

RZ 1/5 Podivická - 8,69 km (asfalt, dlažba, šotolina)

Tato dříve nejdelší zkouška je oproti minulosti upravena. Začíná v Podivicích a jede se oproti loňsku v opačném směru.

 

RZ 2/6 Račická - 12,36 km (asfalt)

Oproti loňsku upravená RZ s pěkným a hodně náročným výjezdem k zámku Račice, který byl vloni novinkou soutěže, letos se pojede v opačném směru, stejně jako známý pístovický retardér. Zkouška startuje u Ježkovic, cíl je v obci Luleč.

 

RZ 3/7 Orlovická  - 7,72 km (asfalt)

Jedná se o loňskou variantu zkoušky, která se ale pojede v opačném směru.

 

RZ 4/8 Vážanská - 10,75 km (asfalt, panely, šotolina)

Po několikaleté přestávce znovu zařazená rychlostní zkouška, jedoucí se v opačném směru a pozměněné podobě oproti roku 2000, kdy se jela naposled.

 

            Již evidujeme a pracovně řadíme došlé přihlášky. Jejich příliv je ale letos poznamenán několika okolnostmi: „Barumkou“, MS v Německu a bohužel i podivným postojem FASu k budoucnosti vozů WRC v našich šampionátech. Už teď se nám omluvil tým Profiko, který za současné situace dává ve stejném termínu přednost jiné soutěži. Je to veliká škoda, protože my jsme se vždy snažili vytvořit co nejlepší podmínky pro všechny přihlášené a pro nás jako pořadatele není nikdo nechtěným účastníkem. Rozhodnutí týmu Profiko nám ale bylo vysvětleno a chápeme je.

 

Zvolili účast tam, kde jsou vítanou podívanou, a kde tomu, na rozdíl od naší země, odpovídají i podmínky účasti.  Zdá se tedy, že onen (pro některé tolik kýžený) scénář dvou vozů WRC bojujících o vítězství, se ve Vyškově bohužel naplní“, posteskl si Jan Olejníček. 

 

            Uzávěrka přihlášek je v pondělí 22. srpna, ale snahou pořadatele bude vyjít vstříc případným opozdilcům, léčícím šrámy ze Zlína. „Od čtvrtka 1. září si mohou přihlášené posádky vyzvednout na sekretariátu rally v budově Městského úřadu Vyškov na Masarykově náměstí itinerář a podle časového rozvrhu absolvovat ve čtvrtek a pátek seznamovací jízdy s tratí. Vlastní soutěž pro posádky začne v pátek od 13:00 hodin absolvováním administrativní a technické přejímky,“ připomíná tajemník soutěže Jan Olejníček.

 

            Ještě dodejme, že veškeré potřebné informace o soutěži pro soutěžní posádky, diváky i pracovníky médií jsou aktuálně k dispozici na internetových stránkách Hanáckého rally klubu www.rallyvyskov.cz. Již brzy zde návštěvníci najdou i každodenně aktualizovaný seznam přihlášených posádek.

 

 

Pavel Jelínek

Tisková zpráva  číslo 2

 

V Brně 15. srpna 2005


 
 
Fotogalerie:   Rallye Show Modřice 2004 trochu jinak ..

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose