www.car.cz
 

První tréninkový den Gauloises GP ČR. Spousty diváků, Rossi padl
     27.8.2005 06:49 - tisková zpráva


Gauloises Grand prix České republiky 2005

  

První tréninkový den

 

Po deštivých dnech vysvitlo slunce a jezdci světového šampionátu měli ideální podmínky k prvním tréninkovým jízdám. Změnu počasí ocenili i diváci, kteří se sjížděli na brněnský automotodrom již od časných ranních hodin. Program seznamovacích jízd tradičně zahajovala nejslabší objemová třída, tedy stopětadvacítky.

 

Nejlepší časy zajeli oba tovární jezdci KTM, Fin Mika Kallio a Maďar Gabor Talmacsi. Třetí příčku obsadil překvapivě Španěl Aleix Espargaro z týmu fotbalového mága Clarence Seedorfa. Vedoucí muž tabulky světového šampionátu, Švýcar Thomas Lüthi, jedoucí v českém týmu Elit, zajel pátý čas. Dařilo se i našim reprezentantům. Lukáš Pešek s tovární Derbi byl klasifikován jako osmý, Karel Abraham, jedoucí v barvách CzechGP.com zajel 28. čas, o dvě místa za ním se umístil Patrik Vostárek. 36. příčka patřila ve volném tréninku Lukáši Rážkovi.

 

Po předkrmu v podobě „malorážek“ zahřměly na autodromu v Brně čtyřtaktní motory monster královské třídy MotoGP. A již v prvním seznamovacím tréninku pokořili čtyři jezdci hranici dvou minut. Nejlepší čas zajel Ital Loris Capirossi na Ducati, za ním se umístil Španěl Sete Gibernau na Hondě, Američané Colin Edwards na Yamaze a Nicky Hayden na Hondě a vedoucí muž letošního mistrovství světa, fenomenální Ital Valentino Rossi na Yamaze. Ten měl hned v úvodu tréninku nechtěnou kolizi s Australanem Baylissem v nájezdu do cílové rovinky a skončil v kotrmelcích. Naštěstí skončil nezraněn a za pár minut pokračoval s druhým strojem v tréninku.

 

Ve dvěstěpadesátkách dominovaly čtyři tovární Hondy v pořadí Lorenzo, Dovizioso, Aoyama a Pedrosa. Jakub Smrž obsadil dvacáté místo, Radomil Rous byl dvaadvacátý. Michal Filla startující s divokou kartou startoval se zapůjčenou Aprílií čínského týmu Zong Shen a byl klasifikován jako 32.

 

Ale to všechno byla jen předehra, volné seznamovací tréninky. Naplno se kolotoč rychlých kol rozjel odpoledne.

 

První kvalifikaci měly na programu po polední přestávce stopětadvacítky.

A znovu dominovaly stroje KTM, opět v pořadí Kallio a Talmacsi. Třetí muž tohoto týmu, Španěl Julian Simon, měl v závěru kvalifikace pád, ale i on zůstal nezraněn. Na třetí místo se vyhoupl Ital Mattia Pasini na Aprilii, čtvrtou pozici vybojoval doslova senzačně Němec Sandro Cortese na Hondě. Pátý byl Thomas Lüthi a na nejrychlejšího Fina ztrácel sedm desetin sekundy. Peškovi se v první kvalifikaci nedařilo, zajel až 21. čas. Benjamínek Karel Abraham bude dnes usínat spokojeně, protože 28. čas v tvrdé konkurenci je dobrým příslibem jak pro druhou kvalifikaci, tak pro samotný nedělní závod. Patrik Vostárek byl klasifikován jako 35. a Lukáš Rážek skončil v prvním měřeném tréninku na místě 41.

 

Třída MotoGP má podle nových pravidel jen jednu hodinovou kvalifikaci v sobotu a tak po „malorážkách“ vyjeli jezdci královské kubatury k druhému volnému tréninku. Časy se opět zlepšily a pomalu se začínají přibližovat neoficiálnímu rekordu. V samotném závěru tréninku zatáhl tradičně Valentino Rossi a posunul se na vedoucí pozici před krajana Capirossiho, kterému se letos v Brně překvapivě daří. Na třetím a čtvrtém místě skončili oba jezdci týmu Movistar Honda v pořadí Gibernau a Melandri.

 

Velkým překvapením je páté místo exmistra světa Američana Robertse na Suzuki. Stříbrný z deštivé Velké ceny Anglie znovu získal ztracenou motivaci a pokud zaprší, má velkou šanci na úspěch.

 

První kvalifikaci měla na programu i třída 250 ccm. Nejlepší čas zajel úřadující mistr světa a lídr letošního šampionátu, Španěl Dani Pedrosa na Hondě.

 

I další dvě příčky obsadili tovární jezdci japonské značky v pořadí druhý Španěl Lorenzo a třetí Japonec Aoyama. Nový stroj KTM v rukou Australana Westa byl klasifikován jako 18. První měřený trénink dopadl dobře pro jezdce CzechGP.com, Jakuba Smrže. Čtrnáctá pozice dává naději na možné zlepšení v zítřejší druhé kvalifikaci a dobré výchozí postavení na startu. Radomil Rous dokončil úvodní měřenou sekci na 23. pozici, Michal Filla na místě 29.

 

Své první seznámení s tratí měli na programu i jezdci BMW Power Cupu. Jak ve volném tréninku, tak v první kvalifikaci byl nejrychlejší Španěl Arturo Tizon. První měřený trénink zajel skvěle i náš jezdec Michal Bursa a byl klasifikován na desátém místě.

 

Po první tréninkové sekci převzal marketingový ředitel Automotodromu Brno

a. s. Pavel Hanák z rukou předsedy sdružení týmů IRTA Španěla Sita Ponse trofej za nejlépe připravenou a organizovanou grand prix v roce 2004. Toto ocenění získalo Brno již podruhé. Slavnostnímu aktu byli přítomni všichni pracovníci realizačního týmu Gauloises Grand prix České republiky.

 

 

1. kvalifikace třídy 125 ccm:

 

  1. Mika Kallio (SF) KTM                      2:08,875

  2. Gabor Talmacsi (H) KTM                 2:09,045

  3. Mattia Pasini (I) Aprilia                    2:09,189

  4. Sandro Cortese (D) Honda               2:09,463

  5. Thomas Lüthi (CH) Honda                2:09,629

 

21. Lukáš Pešek (CZ) Derbi                   2:11,352

 

28. Karel Abraham (CZ) Aprilia               2:13,087

 

35. Patrik Vostárek (CZ) Honda              2:13,908

 

41. Lukáš Rážek (CZ) Honda                 2:16,535

 

 

1. kvalifikace třídy 250 ccm:

 

  1. Daniel Pedrosa (E) Honda                2:03,184

  2. Jorge Lorenzo (E) Honda                 2:03,332

  3. Hiroshi Aoyama (J) Honda               2:03,471

  4. Casey Stoner (AUS) Aprilia              2:03,520

  5. Andrea Dovizioso (I) Honda              2:03,577

 

14. Jakub Smrž (CZ) Honda                   2:05,431

 

23. Radomil Rous (CZ) Honda                2:07,253

 

29. Michal Filla (CZ) Aprilia                    2:11,021

 

 

1. a 2. volný trénink třídy MotoGP:

 

  1. Valentino Rossi (I) Yamaha              1:59,278

  2. Loris Capirossi (I) Ducati                  1:59,366

  3. Sete Gibernau (E) Honda                 1:59,454

  4. Marco Melandri (I) Honda                 1:59,469

  5. Kenny Roberts (USA) Suzuki           1:59,755                      

 

PR


 
 
Fotogalerie:   MM ČR motocyklů a Alpe Adria Cup od Libora Zhoře

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose