www.car.cz
 

OMV podává závaznou nabídku na odkup turecké společnosti TÜPRAŞ
     2.9.2005 21:22 - tisková zpráva


Společnost OMV oznámila, že podala závaznou nabídku na odkup 51% podílu v turecké rafinérské společnosti Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ). Společnost TÜPRAŞ se zaměřuje výhradně na rafinérskou činnost a disponuje kapacitou 27,6 milionů tun ročně

Pro OMV by se jednalo o strategicky výhodnou akvizici, protože by rozšířila její klíčový cílový region v rámci rostoucích evropských trhů. OMV je největší integrovaná ropná a rafinérská společnost ve střední Evropě s rozsáhlými mezinárodními aktivitami v oblasti průzkumu a těžby. TÜPRAŞ je jedinou rafinérskou společností v rychle rostoucím tureckém národním hospodářství. Pokud by k prodeji došlo, obě společnosti by využily zkušeností a posílily by své pozice na rostoucích trzích ve střední Evropě a v Turecku.

Jednoznačná vedoucí pozice ve střední Evropě
Převzetím 51% podílu v rumunské společnosti Petrom se společnost OMV stala největším ropným a plynárenským podnikem ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přesahujícími 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu,
denní produkcí cca 345 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionu tun. Společnost OMV v současné době provozuje 2 457 čerpacích stanic ve 13 zemích. Její podíl na trhu v Podunají dosahuje 18 %.


Doplňující informace:
Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ)
Společnost TÜPRAŞ provozuje 4 rafinérie o celkové kapacitě 27,6 milionů tun. Dvě z nich se nachází blízko pobřeží v Izmitu a Izmiru. Další dvě jsou menší rafinérie ve vnitrozemí. Společnost TÜPRAŞ rovněž disponuje skladovými kapacitami pro surovou ropu a jiné produkty o objemu 4,7 milionů m³. Výnosy v roce 2004 dosáhly cca 6,3 miliardy EUR a zisk po zdanění přibližně 330 milionů EUR.

OMV a Turecko
OMV a turecká plynárenská společnost BOTAŞ spolu se třemi dalšími mezinárodními partnery plánují výstavbu plynovodu z Turecka do Rakouska. Projekt Nabucco zahrnuje výstavbu cca 3 300 km potrubí a postupuje podle harmonogramu. Nový plynovod propojí ložiska v Ázerbajdžánu, Egyptě, Iránu, Iráku a Rusku.

Dne 28. června 2005 těchto pět partnerů– BOTAŞ, Bulgargaz, Transgaz, MOL a OMV Gas – podepsalo smlouvu o založení společného podniku na dobu trvání realizace projektu. Výstavba plynovodu zlepší zásobování zemním plynem v zúčastněných zemích i v rámci celé Evropské unie, kde spotřeba plynu stále stoupá. Prvotní závěry studie proveditelnosti ukazují, že si vybudování plynovodu vyžádá investici ve výši přibližně 4,6 miliardy EUR. Předběžně se očekává, že by mohl být plynovod zprovozněn v roce 2011. 


OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou společností s volně obchodovatelnými akciemi. Za rok 2004 vykázala celkové tržby ve výši 9,88 miliardy eur, má 6 475 zaměstnanců a dosahuje tržní kapitalizace cca 13 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Ve 13 zemích tohoto regionu provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic. Cílem OMV je zvýšit tržní podíl na 20 % do roku 2008.

OMV provozuje průzkumné a těžební aktivity v 18 zemích pěti kontinentů, zařízení pro skladování zemního plynu a celkem 2000 km přenosového systému. Ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako jsou Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i chemické a petrochemické závody a 35% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním světovým producentem polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

 

OMV
Tiskové oddělení:                                            http://www.omv.com


 
 
Fotogalerie:   HAVÁRIE Superbike Most 31.7.2005 od D. Novosáda

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose