www.car.cz
 

Radek Rous splnil předsevzetí. Doma vybojoval světové body
     5.9.2005 23:24 - Pavel Jelínek


Brno: Osm bodů a dvacáté místo v průběžném pořadí  byl výsledek letošní účasti v závodech mistrovství světa silničních motocyklů ve třídě do 250 ccm, kralického jezdce Radomila Rouse před Velkou cenou ČR, která se jela o tomto víkendu na brněnském Masarykově automotodromu. Předloni startoval při VC na Aprilii týmu Campetella Racing, po výborném výsledku přišel v úvodu pád, po kterém závod nedokončil,  loni jel v Kurzově týmu na Yamaze, dojel na osmnáctém místě.

 

Od začátku letošní sezóny sedlá  Hondu španělského týmu Würth Honda BQR a jak je patrné z úvodu  i přes některé drobné problémy to Rousovi  s tímto týmem a motocyklem vychází slušně. Přáním jezdce bylo před domácím publikem předvést co nejlepší výkon a získat doma konečně  nějaký bod a to se podařilo.

Tréninkové časy byly stále lepší

 

       Páteční tréninkové jízdy nezačal Rous nijak slavně (22. místo),  jednalo se  o první volné jízdy, které jsou určeny pro otestování motocyklu, jeho nastavení či výběr pneumatik. Důležité byly páteční kvalifikační jízdy v nichž se Radkovi také příliš nevedlo, neboť jeho nejrychlejší čas 2:07,253 min. stačil až na 23. místo. Sobota však přinesla velké změny. Již ve volném tréninku posunul Radek hranici času na jedno kolo na 2:06,315 min. což předznamenávalo jeho  posun do vyšších pater výsledkové listiny.

 

V odpoledním kvalifikačních jízdách zajel v předposledním, sedmnáctém kole čas 2:05,368 min. a tím si vybojoval celkově osmnáctou příčku, o jedno místo lepší než jeho španělský kolega Alex Debon. Oba tak stáli na startovacím roštu v páté řadě.

 

Pokažený start, nakonec spokojenost

       Již po několikáté se Rousovi nezdařil start. Než se stačil vzpamatovat najížděl do úvodní zatáčky mezi posledními, ale v cíli prvního kola byl již na jednaadvacátém místě. Postupně se propracovával dopředu až se v šestém kole dostal na bodovanou, patnáctou pozici. „Se starty se potýkám celou sezónu, nevím jak to mám vyřešit, probírali jsme to i s členy našeho týmu.

 

Možná bude potřeba nějaká změna spojky, skutečně nevím kde je chyba, když jsem startoval na své bývalé Hondě v evropském šampionátu, byly starty v podstatě bez problémů“ konstatoval jezdec po závodě. Rous po celý závod zle dotíral na čtnáctého v pořadí Němce Dirka Heidolfa jedoucího také s Hondou. Na Rousovu pozici se tlačili  Ital Andrea Ballerini a Němec Steve  Jenkner (oba Aprilia). V posledním, dvacátém kole neudržel Heildolf Rousův tlak, udělal chybu a upadl. Tím se otevřela možnost k zisku dvou bodů za čtrnácté místo.

 

Spokojenost českých barev

„Letošní Velkou cenu ČR hodnotím jenom pozitivně, alespoň z pohledu nás, jezdců dvěstěpadesátek, Kuby Smrže (poznámka – skončil na 11. místě a posunul se s celkovým ziskem 11 bodů na dvacáté  místo před Rouse, který má bodů 10) a mně. Myslím si, že i divácky byla úspěšná, bylo hodně lidí, kteří vytvořili nádhernou kulisu tomu závodu“ sdělil spokojený, ale unavený Radek Rous.

 

Hned po závodě se totiž vše balilo do přepravních kontejnérů, které budou letecky přepraveny do Japonska, kde na okruhu Motegi 18. září bude pokračovat seriál letošního mistrovství světa. „Jak se bude vyvíjet japonský závod na něj navazující VC Malajsie a posléze Kataru mohu těžko odhadnout. Jsou tam zcela jiné klimatické podmínky což bude mít velký vliv na kompletní přípravu motocyklu   a sám jsem zvědav jak se s nimi všichni vypořádáme“ nastínil přípravu na starty v exotických končinách Radek Rous.

 

Vzhledem k tomu, že je odjeto již jedenáct z plánovaných sedmnácti závodů, začíná k jednáním mezi týmy a jezdci pro příští rok. A tam byla směrována závěrečná otázka po úspěšném brněnském závodě. A jak na ni reagoval Radek Rous: „Samozřejmě, že jednání byla již zahájena, ale prozatím pokud nemám určitou jistotu, nerad o něčem hovořím“ . 

 

Jaromír Navrkal 


 
 
Fotogalerie:   Böttcher Rally Vyškov 2005 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose