www.car.cz
 

Dvojnásobně zlatá tečka Milana Svobody ve Šternberku
     14.9.2005 16:43 - Pavel Jelínek


Milan Svoboda udělal dvojnásobně zlatou tečku za letošní  tuzemskou sezónou v závodech do vrchu. Při víkendovém finálovém závodu Ecce Homo ve Šternberku dokázal  absolutně vyhrát v sobotu za krásného počasí a na suché trati, i o den později, kdy závod značně ztížil liják. Celkově pak letos získal skvělé stříbro.

 

Právě déšť jej připravil o lepší umístění při prvním letošním závodu na stejné trati, který někteří jezdci odjeli ještě za sucha, ale na pelhřimovského jezdce se spustil déšť, takže při tomto závodu započítávaném do ME zajel výsledek, který byl nejhorší v celé letošní sezóně. Že mu ale jedna z nejvyhlášenějších tuzemských tratí sedí, to Milan dokázal právě o tomto víkendu. A nevadil mu ani déšť, který tentokrát skrápěl spravedlivě všechny zúčastněné.

 

Sobotní závod se jel za teplého slunečného počasí a Svoboda zkoušel na své dallaře novinky. „Měli jsme dobře připravené auto a zkoušeli jsme pneumatiky Dunlop s jiným nastavením podvozku. Jel jsem tuto variantu již v nedělním závodě v Lanškrouně a líbilo se mi chování vozu. Proto jsme se rozhodli pošetřit pneu AVON na poslední evropský závod, který se jede o tomto víkendu v chorvatském Buzetu, www.utime.cz a zkusit najít optimální nastavení podvozku na pneu Dunlop. Celou letošní sezónu jsme věnovali sběru dat a informací,“ popisuje jezdec a pokračuje: „Od prvního tréninku se závod vyvíjel pro naše barvy velice slibně. Mirek Fajkus, náš největší konkurent ve třídě do 2000ccm, sice zajížděl skvělé časy, ale dařilo se mi být vždy o několik desetin před ním. Druhý trénink byl trochu nervózní a hektický, jelikož jsme jej díky nedorozumění pořadatelů absolvovali až odpoledne před první závodní jízdou, ale na našich časech se to neprojevilo.

 

První závodní jízdu jsem s nepatrným náskokem vyhrál a tak jsem se snažil ve druhé ještě zrychlit a přitom neudělat chybu. Povedlo se a výsledkem bylo 1. místo ve třídě i absolutně a překonání traťového rekordu Rakušana Herberta Stolze z roku 1998.“

 

Nedělní trénink pro sobotního vítěze nezačal dobře. Mirek Fajkus, startující před Svobodou, lehce havaroval ve spodní části trati a pokračoval dál pomalou jízdou. Svoboda jej dojel

před posledním vracákem a při předjížděcím manévru jej nic netušící Fajkus vyhnal až do trávy. Naštěstí se vše obešlo bez újmy na technice či na psychice.

 

Pelhřimovský závodník se dokonce dokázal ještě zrychlit : „V první závodní jízdě se mi podařilo ještě o několik desetin posunout traťový rekord a být o 0,6 sec na prvním místě před Fajkusem. Ten pak měl ve druhé jízdě technické problémy a tak jsme si odvezli další absolutní prvenství z krásného šternberského kopce, i když nás ve druhé jízdě, která se jela na vodě, ohrožoval výborně jedoucí David Komárek na své emkové čtyřkolce Mitsubishi Lancer. Snažil jsem se zajet i na mokré trati slušný čas, ale když jsem spatřil na čtvrtém stanovišti stojícího Fajkuse, výrazně jsem zvolnil, abych nepřidělal mechanikům zbytečně moc práce,“ líčí Milan nedělní poslední závod domácí sezóny. I v neděli  to nakonec vyšlo na celkové zlato.

 

V absolutním pořadí letošní sezóny MČR v závodech do vrchu si tak Milan Svoboda ještě o příčku polepšil proti skvělému úspěchu vloni. Obsadil 2. místo za mnohonásobným šampiónem republiky Otakarem Krámským a 1. místo ve třídě do 2000ccm.

Mimochodem, záběry z Milanova vozu na některých tratích se v závěru roku objeví v sestřihu sezóny v televizním motoristickém magazínu MotorTip ( viz. www.motortip.cz, resp. ke stažení na www.tvb1.cz)

 

Vraťme se ale ještě k pozlacenému finálovému závodu. Vypadá to jednoduše, ale v plné rychlosti na vodě to jistě až tak snadné není. Jak to tedy vidí Milan ? „Formule je svojí malou hmotností na vodě velmi nestabilní a při rychlostech přes 200km/hod je velmi nesnadné odhadnout, kde brzdit, kde zatáčet, přidat plyn..... Každopádně i při menší účasti startovního pole (pozn.: chyběli především obvykle nejrychlejší Krámský a Beneš se svými „plackami“) mohli diváci na Ecce Homo sledovat zajímavé souboje ve všech kategoriích a i my jezdci jsme zažívali zvláštní napětí, jak to nakonec v celkovém součtu dopadne. Pro nás to dopadlo super !! A pro mě je navíc velmi cenné, že jsme dokončili všechny závody letošní sezóny jak v Českém mistrovství, tak i v Evropě,“ pochvaluje si na závěr s úsměvem úspěšný jezdec.

 

 

O nadcházejícím víkendu se malá pelhřimovská výprava zúčastní dalšího klání v Evropě - v již zmíněném chorvatském Buzetu.

 

Pavel Jelínek, www.car.cz, www.motormix.cz, www.tvb1.cz

 

Tisková informace J.S.C. Racing Pelhřimov

V Brně 12. září 2005


 
 
Fotogalerie:   MR ZAV Ecce Homo od Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose