www.car.cz
 

Barum rally Zlín 2005 obdržela vysoké hodnocení od pozorovatelů
     4.10.2005 08:25 - tisková zpráva


Velmi kladné hodnocení obdrželi v minulých dnech pořadatelé Barum rally Zlín od dvojice pozorovatelů Mezinárodní automobilové federace FIA. Letošní 35. ročník zlínské rally se jel poprvé jako kandidátský podnik mistrovství světa a potvrdil významné postavení barumky v seriálu FIA mistrovství Evropy jezdců v rally. Absolutním vítězem se stal Ital Renato Travaglia na voze Renault Clio S1600, který má velkou šanci získat po třech letech evropský titul.

 

Barum rally Zlín měla letos jako kandidátský podnik mistrovství světa dva pozorovatele FIA. Podruhé se ve Zlíně objevil Wulf Biebinger z Německa, v roli 2. pozorovatele přijel již potřetí na zlínskou rally Erkki Vuopala z Finska. Více než desetistránková pozorovatelská zpráva hodnotí barumku ve značně pozitivním světle. „Byli jsme potěšeni výborným hodnocením. Dá se říci, že se jedná o nejlepší hodnocení zlínské rally v rámci evropského šampionátu,“ uvedl Miloslav Regner, ředitel Barum rally Zlín. Dvojice přísných pozorovatelů rally bedlivě sledovala. Barum rally Zlín hodnotí jako významnou evropskou rally s kvalitním startovním polem dvanácti evropských národů.  Nejlépe je hodnoceno především zajištění bezpečnosti rally. Pozorovatelé mezi tzv. silné stránky rally uvedli: Velmi zdatní a proškolení pořadatelé jsou skutečnými odborníky na svém místě.

 

Mimořádně perfektní je bezpečnostní plán rally (safety plan), který je plně aplikován během rally. Dále skvěle značená místa pro diváky na rychlostních zkouškách. Je zde výrazná podpora veřejných institucí kraje i města a velmi dobře umístěné a fungující ředitelství rally. Nádherné lesní pasáže rychlostních zkoušek, start a cíl rally na zlínském náměstí, velké množství diváků a velmi dobré vybavení vozidel záchranného systému. 

 

Velký důraz v hodnocení evropských soutěžích je kladen na bezpečnost rally. V ní zlínští pořadatelé obstáli na výbornou. Podobně jako v loňském roce nebyla spokojenost s testovací rychlostní zkouškou - tzv shakedownem. „Letos nám pozorovatelé vytýkali jeho značnou délku a měl obtížný příjezd. Loni byl pro změnu příliš krátký. Menší výtka byla i na servisní parkoviště kvůli dodržování předepsané 30km rychlosti soutěžních vozidel. Na některých rychlostních zkouškách jsme měli rychlé pasáže, které spojovaly hodnotné technické úseky jako například na Trojáku. Rovněž nám bylo doporučeno zlepšit jazykové vybavení v pořadatelském štábu,“ upřesnil Regner.

 

Pro zlínské pořadatele vyzněl kandidátský podnik velmi dobře a již nyní vzhlíží k dalšímu vývoji ve světové rally. Mluví se o reorganizaci světových soutěží a počtu pořadatelů. Máme o mistrovství světa zájem. Letošním úspěšným ročníkem jsme udělali první krok. Pokud se v dalších letech rozšíří počet pořadatelů na 24 podniků, máme určitou šanci. Tyto úpravy ve světovém kalendáři by měly být od roku 2007.

 

Mluví se o našem „párování“ s Deutschland rally, nyní záleží na vyjádření Světové motoristické rady FIA. Pokud by šlo všechno ideálně, můžeme mít podnik světového šampionátu v České republice nejdříve v roce 2008,“ uvedl Regner.

 

O velmi dobrém jménu barumky svědčí i předpokládaná návštěva prezidenta Světové rally komise Francouze Jacquese Regise ve Zlíně. Příští ročník Barum rally Zlín se pojede v termínu 25. – 27. srpna 2006 opět jako kandidátský podnik mistrovství světa a součást FIA mistrovství Evropy jezdců v rally.

 

Ve Zlíně 3. října 2005                                                                                               Roman ORDELT

                                                                                                                                     tiskový mluvčí

                                                                                                                                   Barum rally Zlín      


 
 
Fotogalerie:   Barum Rally Zlín 2005 od Pavla Kacerovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose