www.car.cz
 

Polygon na automotodromu v MOSTě zhruba měsíc před startem
     12.10.2005 11:22 - tisková zpráva


Pouhý měsíc zbývá do slavnostního zahájení provozu první funkční etapy Polygonu Most. Areál centra pro výuku bezpečné jízdy a testování začal vznikat před necelými dvěma roky na dosud nevyužitých třinácti hektarech diváckého svahu Autodromu Duhové Energie v Mostě.

Měsíc před otevřením si staveniště přijel prohlédnout zmocněnec vlády pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht a za přítomnosti novinářů mu průvodce dělali předseda představenstva AUTODROMU MOST a.s. Jiří Kroužek spolu s generálním ředitelem okruhu ing. Pavlem Hankou.

"O záměru vybudovat polygon vím už od roku 2001. Vzhledem k tomu, že jeho umístění bylo plánováno na bývalé výsypce, která neměla dokončenou rekultivaci, bylo možné přípravu území zaplatit ze státních prostředků," řekl zmocněnec. Na zpevnění výsypky bylo tehdy prostřednictvím Fondu národního majetku ČR uvolněno 121 miliónů z vládních patnácti miliard určených na řešení ekologických škod a odstraňování následků těžby hnědého uhlí z doby před privatizací těžebních společností.

"V rámci zemní přípravy šlo především o zpevnění podloží výsypky, aby tak vznikl stavební pozemek s patřičnými parametry, které vyžadoval projekt. Na dosud rovné ploše bývalého diváckého svahu vyrostl umělý kopec, jehož základy jsou zpevněny pomocí FRANKIE pilotů," vysvětlil generální ředitel okruhu Pavel Hanka.

"Na pevnost podloží celého areálu jsou vůbec kladeny velké nároky, protože během posledního roku zde vznikly cvičné plochy, které jsou protkány sítí elektrických i hydraulických rozvodů. Za jejich pomoci můžeme na jednotlivých výcvikových modulech a jejich kluzných plochách simulovat nepříznivé povětrnostní podmínky, či nenadálé dopravní situace. Zhruba za měsíc se zde rozběhne první zkušební kurs a v první funkční etapě, jejíž realizace pro nás představovala investici v hodnotě přes 120 miliónů korun, budou plně fungovat čtyři z celkem sedmi výcvikových ploch.

Řidiči se zde naučí zvládat brždění a zatáčení na rovině i ve svahu, vyhýbací manévry na kluzkém povrchu, reagovat na nečekané vytrysknutí vodní stěny, vyrovnávat smyk vyvolaný za pomoci uhýbací desky, zvládat aquaplaning a další nástrahy, které přináší jízda na vodě, sněhu, či ledu," dodal Hanka.

Všechny technologie v areálu jsou realizovány tak, aby mohl probíhat celoroční provoz, rozvody vody pro skrápění kluzných ploch jsou vyhřívané, dostatečně dimenzováno je i osvětlení jednotlivých prostor, takže se dá cvičit i za tmy.

"Zájem o kurzy je už teď dost velký. Je dokonce i mnoho zahraničních firem, které zde chtějí co nejdříve nechat proškolit své řidiče z povolání, či manažery, kteří jezdí drahými vozy. Školení budou určena samozřejmě nejen jim, ale i řidičům záchranné služby, složek ministerstva vnitra, hasičům, policistům a pochopitelně i široké motoristické veřejnosti.

Celodenní kurz bude znamenat minimálně dvě hodiny teoretické přípravy na učebně v nově postavené budově školícího střediska a pak čtyři hodiny praktického cvičení na kluzných plochách. Nejlepší je samozřejmě cvičení s vlastním vozem, se kterým pak člověk jezdí v běžném provozu, ale možný bude i pronájem cvičebních aut. Cenu jednodenního kurzu jsme stanovili na necelé čtyři tisíce korun," řekl ještě generální ředitel.

"O bezpečnosti silničního provozu se neustále hlavně mluví. Podobné projekty jako je ten náš jsou ale založeny na praktickém výcviku. V celém světě je běžné, že se řidiči sami snaží získat co nejvíc zkušeností a dovedností, aby pak v běžném provozu dokázali vždy správně reagovat. Areál Polygonu Most je první svého druhu v České republice a my věříme, že se stane alespoň malým příspěvkem k tomu, aby statistiky dopravních nehod s těmi nejhoršími následky začaly klesat," uzavřel předseda představenstva AUTODROMU MOST a.s Jiří Kroužek.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Podzimní Most 2005, tým Renauer a Válek, foto PetrFrýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose