www.car.cz
 

OMV Gas zvyšuje svoji konkurenceschopnost díky novému konceptu
     31.10.2005 05:49 - tisková zpráva


Společnost OMV Gas zvyšuje svoji konkurenceschopnost na trhu díky novému konceptu obchodování se zemním plynem

u Krátkodobé obchody se zemním plynem možné od 1. října
u Zvýšení atraktivity středoevropské přečerpávací stanice v Baumgartenu
u Nový systém v provozu již se 13 registrovanými obchodníky

K 1. říjnu zavedla společnost Central European Gas Hub GmbH (CEGH), 100% dceřinná společnost OMV Gas GmbH, nový a pro zákazníky příznivější koncept obchodování se zemním plynem na evropském trhu. Werner Auli, generální ředitel společnosti OMV Gas GmbH, řekl: „Nový koncept umožní obchodníkům uskutečňovat krátkodobé transakce na základě standardních smluv, což zjednoduší přístup k obchodování se zemním plynem. Místo uzavírání smluv pro každou transakci bude nyní postačovat jednorázová registrace. Baumgarten se stane ještě atraktivnějším obchodním centrem.“
Služby pro efektivní obchodování se zemním plynem

Nový koncept CEGH je založen na jednorázových rámcových smlouvách s CEGH o sledování titulu (zaznamenávání transakcí) a přečerpávání (předávání zemního plynu mezi jednotlivými rozvodnými sítěmi), zaručeném zpracování nových nebo rozšířených objednávek během 5 dnů a publikování smluv a cen na internetu. Služby jsou nabízeny nejen v Baumgartenu, ale také na dalších vstupních a výstupních bodech plynovodů OMV (například na rakousko-německé hranici). V září se u CEGH zaregistrovalo 13 obchodníků, aktivní spolupráce pak začala 1. října.

Doplňující informace

Volný obchod se zemním plynem
Od počátku liberalizace trhu vznikla centra pro obchodování se zemním plynem při všech významných evropských importních a distribučních uzlech. U těchto tzv. přečerpávacích stanic se zemním plynem se obchoduje průběžně a aukčním způsobem se prodávají velké objemy
(např. v Baumgartenu společnost EconGas pořádá každoroční aukci prostřednictvím společnosti Central European Gas Hub GmbH, dceřinné společnosti OMV Gas).
OMV Gas GmbH
Společnost OMV Aktiengesellschaft, prostřednictvím své 100% dceřinné společnosti OMV Gas GmbH, provozuje síť přibližně 2000 km plynovodů v Rakousku a tři skladovací zařízení. V roce 2004 společnosti OMV Gas a EconGas (z 50% vlastněná dceřinná společnost OMV Gas GmbH) prodala celkem 8.4 miliard m³ zemního plynu.


Strategie pro plynárenství do roku 2010
Společnost OMV má dobrou výchozí pozici pro obsluhování rostoucího trhu se zemním plynem a plánuje optimálně využít rostoucí poptávky po zemním plynu ve střední a východní Evropě. Společnost OMV se zaměří na mezinárodní obchod zemním plynem a zvýší odbyt na 20 miliard m3 ročně. Kromě toho využije příležitostí k diverzifikaci v oblasti dodávek zemního plynu. Zaměří se proto na realizaci projektu Nabucco – plynovodu vedoucího z Turecka do Baumgartenu – a bude nadále dodávat zemní plyn do západní Evropy.

OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou společností s volně obchodovatelnými akciemi. Za rok 2004 vykázala celkové tržby ve výši 9,88 miliardy eur, má 6 475 zaměstnanců a dosahuje tržní kapitalizace cca 15 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Ve 13 zemích tohoto regionu provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic (Refining and Marketing, R&M). Cílem OMV je zvýšit tržní podíl na 20 % do roku 2008. OMV provozuje průzkumné a těžební aktivity v 17 zemích pěti kontinentů, zařízení pro skladování zemního plynu a celkem 2000 km přenosového systému.

Ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako jsou Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i chemické a petrochemické závody a 35% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním světovým producentem polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

Akvizicí většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti SNP Petrom SA v roce 2004 se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě se zásobami ropy a plynu odhadovanými na 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu, denní produkcí okolo 340 000 barelů ropného ekvivalentu a kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun ročně. Společnost OMV nyní provozuje 2457 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl této společnosti s segmentu rafinace a prodeje v oblasti Podunají dosahuje cca18 %.


OMW                     http://www.omv.com

Ewing Public Relations


 
 
Fotogalerie:   Waldviertel Rally 2005, foto Dan Rozkol, www.motor-photo.com

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose