www.car.cz
 

Důstojná tečka za sezónou mosteckého okruhu: GTP Weekend 2005
     31.10.2005 05:53 - tisková zpráva


Téměř naplněný paddock a celou řadu zajímavých závodů přinesl na mostecký okruh GTP Weekend 2005. Diváci, kteří využili možnosti sledovat závody z bezprostřední blízkosti z prostoru parkoviště závodních strojů, viděli plný startovní rošt při dvou bitvách Divinol Tourenwagen Cupu, ale také hrůzostrašně vypadající požár jednoho z vozů při tréninku na FHR Paragon Cup.

 

V Německu velice populární Divinol Cup je nejdůležitějším mistrovstvím pro neprofesionální jezdce a je vypsán pro cestovní a GT vozy. Do Mostu tentokrát přilákal i celou řadu českých pilotů, kteří o sobě dávali hodně vědět především v kubatuře do 1400 ccm. S pick-upy a fabiemi bojovali Jiří Skula, Petr Sýkora, Petr Januška, Ctirad Hájek a Jiří Bažata.

 

Oba sobotní závody v této objemové třídě mimochodem vyhrál teprve patnáctiletý Skula s fabií v barvách INTERNET EXPRES Prima Teamu. Jeho týmoví kolegové Mirek Forman a Michal Matějovský na Alfách Romeo zase sbírali body mezi dvoulitry. Snad zákon schválnosti přinesl technickou smůlu domácímu Martinu Zajíčkovi. Třiadvacetiletý pilot z blízkých Braňan měl v prvním závodě problémy s přehřívajícím se obutím a ve druhé jízdě ho pro změnu trápila poloosa jeho octavie. Dojel tedy celkově čtrnáctý a až šestý mezi dvoulitry. Velice dobře si ale vedl například Jaromír Jiřík s cupovou Alfou  Romeo, či Vladimír Ostaševski na Renaultu Clio RS.

 

Vzruch nastal, když při sobotním poledním warm upu na vytrvalostní pětihodinovku veteránů Yokohama FHR Paragon Cup havaroval Klaus – Peter Mutschler na stroji Triumph TR4 z roku 1962. V nejprudší zatáčce technické pasáže mu prasklo zavěšení kola, vůz vyletěl z trati, převrátil se a začal hořet. Jezdec naštěstí stihl utéct, ale než se hasičům podařilo zdolat požár, živený benzínem tekoucím z prasklé nádrže, vůz byl zcela zničen.

 

Krásná podívaná byla každopádně i na závody vozů Alfa Romeo a Porsche, na své si přišli i milovníci zmíněných veteránů. GTP Weekend  se každopádně vydařil i co se týkalo počasí, takže se o něm dá jednoznačně mluvit jako o kvalitním zakončení mostecké motoristické sezóny.

 

Je pravda, že ještě v sobotu, 5. listopadu, se zde koná vytrvalostní závod nelicencovaných jezdců 12 hodin Le Most, ale to už bude skutečně definitivně poslední podnik sezóny 2005.

 

Na závěr lze ještě připomenout fakt, že snad nejdůležitější událostí příštích dní bude slavnostní otevření Polygonu Most na diváckém svahu, které se koná v neděli 6. listopadu.

 

(30.10. 2005) 

 

 

 

 Dušan Matouš

                                                                      http://www.autodrom-most.cz


 
 
Fotogalerie:   Havárie Oty Krámského v Násedlovicích - srážka s 2 psy, foto Libor Zhoř

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose