www.car.cz
 

Jan Kopecký vybojoval na Katalánské rallye 2005 světový bod
     2.11.2005 15:30 - tisková zpráva


Mistrovství světa v rally pokračovalo předposledním podnikem ve Španělsku. Katalánská rally pokračovala pouhý jeden týden po Rally Korzika. Týmy měly na přesun do Španělska a přípravu vozů po předcházející soutěži pouze několik dní a soutěž byla v tomto ohledu pro všechny velmi náročná.

 

Posádka Jan Kopecký-Filip Schovánek se po úspěšném vystoupení na Korzice přesunula do Katalánska, aby potřetí v sezóně 2005 reprezentovala tovární tým Škoda Motorsport s vozem Škoda Fabia WRC05 na soutěži zařazené do seriálu Mistrovství světa v rally. Mechanici továrního týmu Škoda Motorsport dokázali skvěle připravit vůz po Rally Korzika a Fabia WRC05 posádky Jan Kopecký-Filip Schovánek fungovala výborně na náročné španělské asfaltové soutěži.

 

Pilot Jan Kopecký si pochvaloval skvělou ovladatelnost vozu, neboť specialistům na aktivní diferenciály se před pátečním startem podařilo nastavit vůz fantastickým způsobem. Vynikající práci odvedli i špióni monitorující počasí a aktuální změny na trati.

 

Katalánská rally letos zavedla posádky na neznámé úseky a eliminovala tak výhodu zkušenějších posádek. Honza vstoupil do Katalánské rally šestnáctým časem a tradičně se postupně seznamoval s neznámou soutěží. Pro druhou dvojici erzet se zvolila příliš měkká směs pneumatik, protože byl očekávaná mokrý povrch na čtvrté rychlostní zkoušce. Bohužel počasí nebylo nakloněno této volbě a posádka musela zvolnit. Přesto Honza s Filipem končili úvodní etapu na třináctém místě. Týmový kolega Alex Bengue na dvanáctém místě měl náskok po páteční etapě necelých devět vteřin.

 

Ve druhé polovině sobotní etapy předvedl Honza parádní výkon, když se dvěma sedmými a jedním šestým (!) časem posunul na vynikající osmou pozici. Jako nejrychlejší posádka továrního týmu Škoda Motorsport byli Honza s Filipem na vytouženém bodovaném místě. Pro závěrečnou etapu byla taktika jasná, udržet za zády pilota továrního týmu Subaru Atkinsona. Honza si takticky v úvodní nedělní rychlostní zkoušce pošetřil pneumatiky pro závěrečné dvě rychlostní zkoušky a v předposlední rychlostní zkoušce celé soutěže skvělým šestým časem odrazil útok Atkinsona.

 

Skvělý výkon české posádky dokreslují statistické údaje. Všechny rychlostní zkoušky v sobotní etapě dokázal Honza s Filipem dokončit se ztrátou nižší než 0.65 s/km na vítěze rychlostních zkoušek. Polovinu sobotních erzet dokončili se ztrátou nižší než 0.4 s/km! Kompletní Katalánskou rally posádka továrního týmu Škoda Motorsport dokončila se ztrátou 0.9 s/km na vítězného Loeba s továrním Citroënem, což je velmi ceněný statistický údaj.

 

V Katalánské rally dosáhla posádka Jan Kopecký-Filip Schovánek rozhodně životního výsledku a první bod ze soutěže Mistrovství světa v rally je skvělým oceněním vynikajícího výkonu.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Korsika 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose