www.car.cz
 

Vrchaři vstoupí do sezony v neděli v Brně. Pojedou na sněhu ?
     Pavel Jelínek


Úvodními dvěma závody odstartuje tuto neděli na Masarykově okruhu v Brně letošní dvacetidílný seriál mezinárodního mistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu. Na brněnský automotodrom se vrchaři vracejí po roční přestávce, první závod odstartuje v 10:45 a druhý je na programu tentýž den v 16:00 hodin.

Stejně jako v předcházejících šesti ročnících čeká na jezdce 2435 metrů dlouhá trať v opačném směru okruhového závodění s převýšením 73,63 metru. Traťový rekord drží z roku 2001 Otakar Krámský časem 1:02,009. I když se nejedná o klasický závod na vrchařské trati, má brněnské měření sil v úvodu sezony několik výhod. "Po zimní přestávce si mohou jezdci vyzkoušet své síly bez rizika, že by případně havarovali. Na okruhu odpadá i zbytečné čekání po dojetí do cíle," uvedl ředitel závodu Jiří Mičánek. Jednou z nevýhod je naopak skutečnost, že při případné poruše motoru má jezdec při dvou závodech v jednom dni málo času na opravu.
K nedělním úvodním dvěma závodům je zatím přihlášeno sedmdesát jezdců. K hlavním favoritům na absolutní prvenství se řadí Otakar Krámský s vozem Osella K-04, Miloš Beneš se speciálem Lucchini a Dušan Nevěřil s vozem Lola. V kategorii cestovních vozů je možno hledat hlavní uchazeče o prvenství v Danu Michlovi, jenž pojede se Škodou Fabia, Petru Vojáčkovi s vozem Opel Astra, Davidu Komárkovi a Josefu Komárkovi, kteří se představí na vozech Mitsubishi EVO 550, Jaromíru Malém s Fordem Escort a v Jiřím Janákovi z pořádající stáje Mičánek Motorsport, jenž pojede na voze Ford Puma.

V letošní sezoně se seriál mistrovství České republiky bude poprvé hodnotit v absolutní klasifikaci stejně jako mistrovství Evropy. Vítěz bude určen v kategorii I cestovních vozů a v kategorii II závodních speciálů. "Cestovní vozy byly v minulosti značně v hodnocení opomíjeny. I když měla tato změna i odpůrce, měla by najít větší uplatnění," uvedl pro předseda komise závodů automobilů do vrchu Josef Krečmer. Novinkou budou také stálá čísla nejlepších patnácti jezdců z loňského absolutního pořadí.

Do termínového kalendáře je zařazeno celkem dvacet závodů na jedenácti místech. Z toho se pojede na třech místech na Slovensku. Poprvé 25. července na Babě v rámci mistrovství Evropy, 31. července a 1. srpna v Bánovcích nad Bebravou a 28. a 29. srpna v Brezně. "Nad posledními dvěma závody v Záskalí je zatím otazník. Naopak na programu bude ještě 12. září volný závod v Berouně, kde by se příští rok mělo jet mistrovství republiky," poznamenal Krečmer.


Připomínáme termínový kalendář mistrovství České republiky v závodech automobilů do vrchu:


28. března Brněnský drak (2 závody na Masarykově okruhu)
8. a 9. května Zámecký vrch (Náměšť nad Oslavou)
29. a 30. května Ústecká "21" (Ústí nad Orlicí)
6. června Ecce homo (Šternberk)
19. a 20. června Farinovou zatáčkou (Brno)
17. a 18. července Valašský klobúk (Vsetín)
25. července Slovakia Marador (Pezinok)
31. července a 1. srpna Bánovce nad Bebravou
21. a 22. srpna Prix OEZ (Lanškroun)
28. a 29. srpna Čierný Balog (Brezno)
2. a 3. října Záskalí ?


JiPo


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose