www.car.cz
 

A1GP pokračuje: Jarek Janiš v Malajsii doplní Tomáše Engeho
     18.11.2005 18:28 - tisková zpráva


Český tým bude i v Malajsii pokračovat v nasazování dvou jezdců v průběhu závodního víkendu A1GP, Tomáš Enge se o čas na trati podělí s Jarkem Janišem, který poprvé ochutná víkendový program této série za volantem závodního vozu.

Austrálie českému týmu nepřála, z Eastern Creeku odjel bez bodového zisku. Tým se následně věnoval analýze situace, zejména šlo o to, proč se nepodařilo udržet formu z Estorilu, kde Enge bojoval o stupně vítězů.

 

Cíl pro Malajsii je jednoduchý – překonat zklamání z Austrálie a dostat červeno-bílo-modrý vůz na čelní příčky, kde by se měl pohybovat. Enge, který startoval ve třech ze čtyř závodních víkendů, bude poprvé doplněn Jarkem Janišem.

 

Dvaadvacetiletý Janiš letos obsadil druhé místo v italské šampionátu F3000 a má rovněž zkušenosti z evropské i mezinárodní F3000. Enge ani Janiš v Sepangu dosud nikdy nejeli, ale drtivá většina jezdců je ve stejné pozici. Malajská trať je známa nejen svou technickou náročností, ale kvůli vysoké vlhkosti dostane pořádně zabrat i fyzická kondice jezdců, oba si toho jsou dobře vědomi. Janiš pojede v prvním tréninku, do druhého tréninku předá vůz Engemu.

 

Tomáš Enge: Neuvěřitelná vlhkost je první věc, kterou ucítíte hned po příletu. Kvůli ní to bude fyzicky hodně náročný víkend. Okruh vypadá dobře, jsou na něm rychlé zatáčky a dlouhé rovinky. Bude důležité najít správný kompromis v nastavení, protože když jedete s větším přítlakem, získáváte v rychlých zatáčkách, ale ztrácíte na rovinkách.

 

V případě menšího přítlaku je to naopak. Velkou roli může hrát i počasí, silné přeháňky jsou tady běžné. Australský víkend byl z našeho pohledu dost nevydařený, určitě se musíme zlepšit. Hodně jsme přemýšleli o větších změnách v nastavení vozu a víme, co chceme vyzkoušet. Doufáme, že vůz bude díky nim lepší, ale nikdy nevíte, dokud to nevyzkoušíte na trati.“

 

Jarek Janiš: Jsem velmi rád, že jsem dostal šanci vyzkoušet vůz A1GP během závodního víkendu. Nebude to pro mě snadné, protože jsem s tímto vozem odjel jen pár kol v Silverstone. Okruh vypadá neuvěřitelně, je tam několik opravdu rychlých zatáček a jezdce by to tady mělo hodně bavit. Už před měsícem jsem upravil trénink tak, abych se připravil na vysokou vlhkost, ale v České republice se podobné podmínky nedají úplně přesně nasimulovat.“

 

Antonín Charouz, šéf týmu: „Bylo jen otázkou času, kdy Jarek dostane šanci nastoupit o závodním víkendu. Od začátku patřil do týmu a nyní může A1GP poznat blíže a získat nějaké zkušenosti. Nevíme, jak dlouho bude moci Tomáš v této sérii nastupovat, závisí to na tom, kdy se podepíše nová smlouva v Americe, a musíme být na tuto situaci připraveni. Doufám, že se tým vrátí zpět do formy, kterou měl v Estorilu.“

 

Okruh Sepang navrhnul německý architekt Hermann Tilke a po všech stránkách nabízí špičkovou kvalitu. Trať byla otevřena v roce 1999 a ve stejném roce poprvé hostila i závod F1. 5542 metrů dlouhá trať má 15 zatáček, některé z nich tvoří ošidné kombinace, a široká dráha umožňuje různé stopy. Hlavním místem pro předjíždění je poslední zatáčka, ale jsou tam i další příležitosti. Přímé přenosy obou závodů vysílá TV Galaxie Sport.

 

Pátý závod Světového poháru motoristického sportu – Sepang, Malajsie

 

Datum: 18.-20. listopadu

Délka tratě:      5 542 metrů

 

Pátek

06:00-07:00     Volný trénink

09:00-10:00     Volný trénink

 

Sobota

04:00-05:00     Volný trénink

07:00-08:30     Kvalifikace

 

Neděle

03:00-03:15     Zahřívací trénink

06:30-07:00     Sprint

08:00-09:00     Hlavní závod

 

Časy jsou v SEČ

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   XIV. Česká Tourist Trophy 2005 v Hořicích od K. Kupky

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose