www.car.cz
 

Nošovice na severu Moravy - STOP automobilce Hyundai pro chamtivost
     13.12.2005 12:43 - Pavel Jelínek


Moravskoslezský kraj se po měsících handrkování především s několika zemědělci nedohodl s majiteli pozemků v Nošovicích a ukončil  přípravu zdejší  zóny pro výstavbu  automobilky.

Automobilce Hyundai kraj naštěstí může nabídnout zónu Mošnov na Novojíčínsku, která je  v zásadě  připravena a pozemky  vykoupeny, či alespoň smluvně přislíbeny. I když má trochu nevýhodu v tom, že je více vzdálena od jiného  závodu stejné  automobilky   ve slovenské Žilině.

Automobilka by pak již  v nejbližších dnech - pravděpodobně ještě  do Vánoc nebo  do konce roku - měla oznámit, zda na severu Moravy a v Česku postaví podnik za desítky miliard korun. Který by byl  třetí obrovskou  automobilkou  po  Škodě a  PSA u nás !! A tedy i dalším obrovským přínosem pro státní pokladnu  i pro zaměstnanost nejen v tomto regionu a podobně.

"Kraj vyčerpal všechny možnosti, které má k dispozici a na základě toho ukončuje přípravu zóny Nošovice s tím, že pokud do konce týdne nebude zóna připravena ze 100 procent, skončí jednání v celém rozsahu a kraj bude nabízet pouze zónu Mošnov," řekl mediím hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Zemědělské družstvo, které na vybraných pozemcích u Nošovic pěstuje zelí, dohodu stále odmítá. Požaduje peníze za půdu, ale také kompenzace za náhradní půdu, která prý není tak úrodná. Problém je v tom, že požadavky  zhruba  trojnásobně  přesahují možnosti.

Občané z Nošovic tak  přijdou  nejen o možnost získat zajímavé  zaměstnaní, ale  definitivně také přijdou o  stotisícovou kompenzaci z krajské pokladny za potíže při výstavbě zóny.

Pozemky prý nechtějí prodat ani další čtyři vlastníci. Těm prý ale jde především o citové vazby k půdě...... No, tak si na ní  zřejmě  brzy  budou moci stavět   sněhuláky, ale ale ...

Další možností je  kromě Mošnova také zóna  u Holešova, tedy rovněž na Moravě. O všech uvedených zónach se navíc uvažuje případně i jako o dodavatelských závodech.

Hyundai plánuje v nové továrně vyrobit až 300 tisíc vozů ročně a zaměstnat tisíce lidí.


 
 
Fotogalerie:   Rally aneb závod pro veřejnost i profiky od Libora Zhoře

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose