www.car.cz
 

Scania mezi ledovci - na východním pobřeží Grónska
     19.12.2005 12:53 - tisková zpráva


Scania mezi ledovci

 

 Osada Ittoqqortoormiit na východním pobřeží Grónska je obývána zhruba pěti sty Inuity a přibližně stejným počtem tažných psů. Nejsou zde silnice, žádný přístav a 80 procent území pokrývá silný led. Několikrát za rok sem dorazí nákladní vůz Scania, který přiveze základní zásoby a vždy něco navíc. To vše jen díky jedinečnému dopravnímu řetězci.

 

Ačkoli je Grónsko větší než Evropa, není tu žádná železnice a jen šedesát kilometrů cest má zpevněný povrch. Jediná taková silnice spojuje Ivittuut a Kangilinnguit na západním pobřeží. Ostatní obydlené oblasti jsou izolovány a odděleny mohutným pevninským ledovcem. Hlavním dopravním prostředkem jsou tak v létě lodě a během dlouhých zim psí spřežení.

 

Na východním pobřeží Grónska se nacházejí jedny z nejodlehlejších a nejizolovanějších vesnic na světě. Místní Inuité se živí lovem a rybolovem, jinak jsou zcela závislí na speciálním zásobovacím systému, který zajišťuje dánská lodní společnost Royal Arctic.

 

Počet dní, během nichž se lodě mohou přiblížit k pobřeží, je omezen - připlout je možné jen za mohutného přílivu. Při nepříznivém počasí, kdy se hýbou ledovce, zuří silný vítr a mořské proudy, je vykládka zboží opravdovým dobrodružstvím.

 

Kontejnery se zásobami na půl roku je nutné dopravit i do odlehlých vesnic, které nemají žádná mola. Proto vezou polární lodě z dánského Aalborgu kromě zboží i speciálně zkonstruované vozidlo Scania s terénním podvozkem.

 

Jakmile flotila dorazí k pobřeží v blízkosti Ittoqqortoormiitu, je na vodu nejdříve spuštěn vyloďovací člun, poté kontejner a nakonec nákladní vůz Scania. Plně naložený vyloďovací člun pak putuje mezi ledovci k téměř nepřístupnému pobřeží. Jakmile se dostane na místo určení, 25tunový kontejner se přeloží na nákladní vozidlo, které vyjede na břeh a doveze drahocenný náklad až k vesnici. Příjezd zásob na dalších šest měsíců je pro místní obyvatele jednou z největších událostí v roce.

 

Za prodej nákladních vozů Scania do Grónska je zodpovědný Carsten Precht-Jensen z Aalborgu. „Podařilo se nám v Grónsku získat cenné zkušenosti a dokážeme nabízet vozidla speciálně upravená pro klima a podmínky, které zde panují a které jsou v našich zeměpisných šířkách naprosto nepředstavitelné,“ říká pan Precht-Jensen. „Z nákladních vozů, které jezdí mezi dvěmi největšími městy na západním pobřeží, je jich více než polovina značky Scania.“

 

 

 

 

Scania Czech Republic s.r.o.                                     Mmd Public Relations Czech Republic

Martina Jirásková                                                     Radka Strachotová

 

www.scania.cz 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose