www.car.cz
 

Zdeněk Běla po Bohemii obnovuje Rallye Teplice.
     20.12.2005 22:26 - tisková zpráva


RALLY TEPLICE 2006: Tisková zpráva č.1:

 

Poté, co po úspěšných pěti letech dosáhl Z. Běla v organizování Rallye Bohemia maxima, se pokusí tento neúnavný organizátor vzkřísit a obnovit kdysi nejslavnější soutěž na severu Čech Rallye Teplice. Běla vytáhl Bohemku za pomoci svých spolupracovníků prakticky krůček od jejího vyřazení z mezinárodního kalendáře až po koeficient 10 v Evropském poháru.

 

Podle jeho slov na statut Mistrovství Evropy Bohemka nedosáhne, neboť tam je jistá Barum rally. Chce navíc pořádat soutěž, kde budou startovat ty nejsilnější soutěžní vozy ( nyní WRC a velké kity ), které lákají motoristické fanoušky nejvíce, a tak hledá v obnově teplické soutěže novou motivaci. „Pokud si novináři vzpomínají, řekl jsem to již na tiskovce po dojetí letošního ročníku Rally Bohemia, že mám chuť s ní skončit…“, dodává Zdeněk Běla.

 

Běla Motorsport klub v AČR Zákupy vstoupil mezi organizátory motoristického sportu na celostátní úrovni v roce 1992. Již do té doby autoklub, který založili bývalí a aktivní jezdci, několik let pořádal regionální závody a soutěže, například zimní jízdy zručnosti, automobilové orientační soutěže  apod.l. V sezóně 1992 členové Běla Motosport připravili během dvou měsíců 1. ročník Novoborské rallye jako náhradní podnik za odvolanou soutěž v Kamenici nad Lipou v Přeboru ČR.

 

Vítězství v absolutním pořadí vybojoval populární Peter Holub s ex-továrním Volkswagenem. Následující rok se jela soutěž již jako M ČR a SR a na startu se sešlo téměř osmdesát posádek, mezi nimiž dominovali Křeček s Krečmanem. Třetí ročník se pak jel jako volný podnik. Trať zimní soutěže byla ztížena sněhovým a ledovým povrchem na rychlostních zkouškách.

 

V roce 1996 se centrum na dva roky přesunulo do Zákup a rallye byla opět součástí kalendáře M ČR. Soutěž se nazývala Rallye Sever  Akuma a mezi domácí špičkou zvítězili Pošík s Janečkem, o rok později Dolák s Palivem. To se již pravidelně vedle soudobých vozů vydávaly na trať soutěže pořádané autoklubem Běla Motosport i vozy historické. Soutěž byla kladně hodnocena, ale pro úplnou spokojenost chybělo lepší a prostornější zázemí. Proto se od roku 1998 přesunula do statisícového Liberce, aby si zde vydobyla podle slov předních posádek pověst nejnáročnější české rallye.

 

Velkou zásluhu na tom měly pečlivě vybrané náročné rychlostní zkoušky na Liberecku, Jablonecku a v Pojizeří. Absolutní vítězství si v letech 1998 – 2000 na tratích Rallye Paramo Liberec vybojovali: Trajbold – Zelinka, Křeček – Krečman a Hrdinka – Jirátko. V té době čítalo startovní pole více než sto posádek. V roce 2000 navíc Běla Motosport připravil i mistrovský rallyesprint s centrem v České Lípě.

 

Vysoce kladné hodnocení, zavádění novinek zejména v oblasti bezpečnosti ( například vyhledávání odpadlých posádek pomocí mobilních telefonů ) pasovalo v roce 2001 agilní autoklub na pořadatele soutěže Mistrovství Evropy ( později Evropského poháru ) Rally Bohemia, která se již několik let předcházejícímu pořadateli nepovedla a hrozilo vyřazení z mezinárodního kalendáře. Již od prvního ročníku vrátili soutěži noví pořadatelé zašlou slávu a Bohemka opět patřila mezi kvalitní soutěže.

 

Po složitých jednáních došlo také k opětovnému návratu hlavního sponzora Škody Auto a. s. a téměř k pravidelné účasti továrních jezdců Škoda. Rok od roku díky kvalitní organizaci přijížděli do Mladé Boleslavi lepší a lepší zahraniční posádky a sváděly boje s naší absolutní špičkou. Vesměs všichni chválili nesmírně náročné úseky rychlostních zkoušek, které byly vybírány i po konzultacích se špičkovými jezdci a spolujezdci. Prioritou byla vždy vysoká sportovní úroveň a zajištění co nejvyšší bezpečnosti pro všechny zainteresované strany – posádky, diváky, delegované činovníky i pořadatele.

 

V Rally Bohemia za pořadatelství Běla Motosport vyhráli v letech 2001 – 2005 třikrát Kresta s Tománkem a dvakrát Kopecký se Schovánkem. V roce 2005 byla soutěž opět velice precizně připravena a kromě posádek domácího šampionátu a Evropského poháru východ zde startovaly v mezinárodní soutěži i vozy historické.

 

Navíc ředitel soutěže Zdeněk Běla je jedním z mála, který neváhá odmítnout start posádce, byť vysoce kvalitní, za porušení sportovních řádů. Nebo zrušit některý z úseků rychlostních zkoušek pro nekázeň diváků.

 

Běla Motosport se rovněž zasloužil o obnovení závodů automobilů do vrchu na třech tratích. Populární „televizní kopec“ na Záskalí u Hodkovic nad Mohelkou připravili členové zmíněného autoklubu v letech 1993 – 2002. Nově zavedli v M ČR dvojzávody ( sobota, neděle ) či starty jízdy pravidelnosti do vrchu. Na Záskalí se vždy sešla kompletní domácí špička, včetně reprezentantů.

 

Tři ročníky se podařilo odjet i v Horním Jiřetíně, na jedné z našich nejlepších a nejnáročnějších tratí a dvě sezóny se závodilo za pořadatelství Běla Motosport i v České Kamenici.

 

Běla již navázal důležité kontakty v teplickém a mosteckém regionu, bez nichž by nešlo tak významnou akci pořádat. Po jednáních na Federaci automobilového sportu v Praze se podařilo soutěž zařadit hned do několika významných kategorií. Rallye je především součástí M ČR v historických vozech, zároveň jako kandidátská soutěž pro Mistrovství Evropy v roce 2007.

 

Dále je součástí Poháru České republiky v rallye, je rovněž jedinou soutěží na území Čech, která určí české regionální přeborníky pro rok 2006. Co však příznivce potěší nejvíce, je zařazena také do Rally super série, v níž mohou startovat vozy kategorie WRC a velké kity. A to je pro Zdeňka Bělu prioritou.

 

Podle posledních informací od Zdeňka Běly by Rally Teplice, připravovaná na 11. – 13. srpna, měla mít deset náročných rychlostních zkoušek o délce cca 120 kilometrů. Vzhledem k tomu, že se bude závodit v regionu, kde se velká soutěž již řadu let nejela, uvítá Běla Motosport Zákupy  všechny zájemce o spolupráci.  

 

Pavel Vydra


 
 
Fotogalerie:   Praha 2004, foto Dan Rozkol

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose