www.car.cz
 

OMV dokončila převzetí čerpacích stanic Aral v Česku a je u nás jedničkou
     4.1.2006 12:30 - tisková zpráva


u OMV jedničkou na českém trhu
u Posílení pozice rafinérie OMV Schwechat

OMV, přední středoevropská ropná a rafinérská společnost, dokončila po schválení Antimono-polního úřadu Evropské komise převzetí 70 čerpacích stanic Aral v České republice. OMV touto akvizicí, podepsanou 5. října 2005, získala čtvrtou největší síť čerpacích stanic v tuzemsku, a stala se tak jedničkou na tomto rostoucím trhu.

Koupí sítě Aral zvyšila společnost OMV počet svých čerpacích stanic v České republice ze 146 na 216. OMV v současné době provozuje 35 čerpacích stanic na frekventovaných dálnicích a rychlostních komunikacích, 38 pak v Praze a okolí.

Tato akvizice z nás učinila lídra na trhu v České republice, kam jsme vstoupili v roce 1991. Stejně jako na ostatních klíčových trzích je součástí naší dlouhodobé stra-tegie dosáhnout dvacetiprocentního podílu,“ řekl zástupce generálního ředitele společnosti OMV AG Gerhard Roiss.


Trh čerpacích stanic v České republice má roční objem okolo 3,4 milionů tun (2004) a stále roste. V roce 2004 dosáhla spotřeba ropných produktů přibližně 8,2 milionu tun a roční nárůst zhruba 1,5 %. Akvizicí získá OMV novou marketingovou hodnotu na významném evropském trhu a posílí také regio-nální pozici rafinérie Schwechat, která přímo zásobuje větší část českého trhu včetně Prahy, ekono-mického centra České republiky.

OMV se zaměřuje také na expanzi v doplňkovém prodeji. Všechny nově připojené čerpací stanice bu-dou vybaveny prodejnami VIVA, které navýší počet VIVA shopů OMV v České republice na 140. OMV v nich cestujícím zákazníkům nabízí příjemné prostředí, komfort a široký sortiment kvalitních produktů zpříjemňujících cestování  - čerstvé občerstvení, osvěžující nápoje i předměty denní potřeby.


OMV v České republice
OMV je v České republice od roku 1991 zastoupena dceřinnou společností OMV Česká republika, s.r.o., v níž má stoprocentní vlastnický podíl. Tato firma má 84 interních zaměstnanců a zhruba1500 lidí zaměstnává nepřímo. Celkový příjem z prodeje čerpacích stanic a commercial businesses dosáhl v roce 2004 747,4 milionu eur. Příjmy získané sítě Aral činily 258,3 milionu eur.


Doplňující informace:
OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou společností s volně obchodovatelnými akciemi. Za rok 2004 vykázala celkové tržby ve výši 9,88 miliardy eur, má 6 475 zaměstnanců a dosahuje tržní kapitalizace cca 15 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Ve 13 ze-mích tohoto regionu provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic (Refining and Marketing, R&M). Cílem OMV je zvýšit tržní podíl na 20 % do roku 2008. OMV provozuje průzkumné a těžební aktivity v 17 zemích pěti kontinentů, zařízení pro skladování zemního plynu a celkem 2000 km přenosového systému.

Ročně přepraví 43 miliard met-rů krychlových zemního plynu do zemí jako jsou Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i chemické a petroche-mické závody a 35% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním světovým producentem polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

Akvizicí většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti SNP Petrom SA v roce 2004 se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě se zásobami ropy a plynu odhadovanými na 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu, denní produkcí okolo 340 000 barelů ropného ekvivalentu a kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun ročně.

Společnost OMV nyní provozuje 2457 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl této společnosti s segmentu rafinace a prodeje v oblasti Podunají dosahuje cca18 %.

 

OMV
Tiskové oddělení: 


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na Dakar 2004

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose