www.car.cz
 

Rakouský samuraj Achim Mörtl v českých barvách RSP- plný počet bodů!!
     9.1.2006 09:54 - tisková zpráva


Rakouský samuraj Achim „Akime“ Mörtl v barvách RSP vybojoval plný počet bodů.

 

Prvním podnikem letošní sezóny MMČR v Rallye byla tento víkend 24. Internationale IQ Jänner  Rallye s centrem v rakouském Freistadtu. Pořadatelé letos opět v přípravě nezklamali a tak společně s hromadami sněhu, které byly na rychlostních zkouškách, dávali jisté záruky, že se posádky, ale i fandové, kterých podle informací pořadatele přijelo téměř 140000, mají opravdu na co těšit. A věřím, že všichni, kteří do kopců kolem Freistadtu přijeli tohoto výletu nelitovali. I přes to, že bylo kolem tratí slyšet mnoho smutných vzpomínek na „hojnost“ krásných vozů WRC ve startovní listině, rozhodně se bylo na co dívat!

 

Rallye Sport Promotion přijel na „Jänner“ bojovat o mistrovské body s třemi posádkami. Junior Lukáš Veselý se společně s Honzou Paulikem těšili, jak budou po zasněžených kopcích krotit Hondu Civic 1,6, Ludvík Otto s novým spolujezdcem Mirkem Fantou se také nemohli dočkat prvních zkušeností na tratích plných sněhu s vozem Subaru Impreza WRX Sti. S velkým napětím však celý tým očekával jak si prakticky s domácími tratěmi a nově vozem Subaru Impreza WRX Sti poradí rakouský „samuraj Akime“ Achim Mörtl se spolujezdcem Sigim Schwarzem, poprvé startující v MMČR 2006 v barvách Rallye Sport Promotion.

 

Junior Lukáš Veselý s Honzou Paulikem přijeli na tento závod sbírat především další zkušenosti, na sněhu jeli poprvé a se Civicem toho dosud také moc nenajeli. Čtvrteční okruhovou RZ projela posádka bez problémů, auto fungovalo a Lukáš se po prvním setkání se sněhem těšil na další RZ v příštích dvou dnech. Posádka ukončila čtvrteční působení na pěkném 61. místě absolutně a 5. ve třídě.

 

Páteční etapa nezačala pro Lukáše nejlépe. Civic nechtěl startovat a později nedržel volnoběh. Posádka tak už do první páteční RZ odjížděla s penalizací za pozdní příjezd do ČK. Nešťastný pátek pak definitivně skončil na RZ 3, když posádka musela korigovat nečekaně svoji jízdu kvůli havarovanému vozu, aby se posádka vyhnula případné kolizi, Auto mimo stopu nebylo možné ovládat a Lukáš skončil mimo trať, aby po několikametrovém sjezdu ze svahu opřel Hondu o strom.

 

„ Je to strašná škoda, je mi teď fakt smutno.... Tolik kilometrů při najíždění a vlastně na nic. Vypadnout na začátku tak krásnýho závodu a ještě kvůli takové pitomině....Ale tak to někdy je. Teď se budeme připravovat na Šumavu a zkusíme tam vybrat štěstí, které tady při nás nestálo“ uzavřel nakonec své úvahy Lukáš.

 

Ludvík Otto a Mirek Fanta s vozem Subaru Impreza WRX Sti byli také v očekávání, jak jim to na sněhu půjde. Ludvík jel závod na sněhu poprvé a s autem, které se snad podařilo nastavit konečně do optima se vlastně pořád sjíždí. Čtvrteční test dokončila posádka na 18. místě v absolutní kvalifikaci a 11. ve třídě N4. Auto fungovalo bez sebemenších problémů a tak se Ludvík s Mirkem těšili na příští den.

 

Ani této posádce se však smůla nevyhnula a i přesto, že Ludvík v průběhu pátku zajížděl stabilně časy kolem 20 místa absolutně, v 8 RZ skončila jeho Subaru mimo trať v závěji a bez pomoci traktoru nebylo možné auto vyprostit. Protože pořadatelé neumožnili vyproštění vozu po prvním průjezdu RZ, museli Ludvík s Mirkem čekat čtyři hodiny než bude dokončena tato RZ podruhé.

 

S takovou ztrátou se posádka rozhodla v závodu dále nepokračovat ač byla možnost startovat i do druhé etapy v rámci Superrallye. „ Jel jsem na sněhu poprvé, s novým spolujezdcem a auto je také teprve teď tak jak si to představuji. Věděl jsem, že to může být i lepší, ale snažil jsem se neudělat zbytečnou chybu a na tom sněhu je to hned. Ke konci dne jsem si říkal, že trochu zrychlím, ale jedna závěj v takové levé byla proti a už to bylo“ posteskl si Ludvík.

 

“Mirek je výborný spolujezdec, auto fungovalo bez chyby, nějaké zkušenosti jsme tu jistě získali a určitě si to zkusíme vynahradit na Šumavě“ těší se Ludvík na další závod.

 

Třetí Subaru řídila největší posila týmu Rallye Sport Promotion, zkušený pilot Achim Mörtl se spolujezdcem Sigi Schwarzem. Pro Achima  to nebyl první start v barvách našeho týmu. V loňském roce nás potěšil druhým místem v produkčních vozech na velmi horkých RZ Rallye Krumlov, když rychlejší byl tenkrát jenom Václav Arazim. Auto připravené od kolektivu kolem Honzy Štěpánka, obrovské Achimovy zkušenosti a celková pohoda slibovaly pěkný závod.

 

Od samotného úvodu nenechal Achim nikoho na pochybách, že se nepřijel do Freistadtu svézt, ale že pomýšlí na mety nejvyšší. Po krátkém čtvrtečním úvodu byli Achim se Sigim ještě na jedenáctém místě, ale již v pátek od prvních RZ nešetřil nikoho ze svých soupeřů a za nedlouho se usadil na druhém místě v absolutním pořadí, rychlejší byl jen Baumschlager. Pěkné souboje mezi Achimem, Stigem Blomqvistem a Raimundem Baumschlágrem byly tím správným tvrzením rallyové muziky.

 

Škoda, že Stig Blomqvist odstoupil již v RZ 12, protože v té době měl Raimund na Achima asi 45 vteřin náskok a také soupeři za Achimem byli již daleko. Zcela pochopitelně tak sehrála důležitou roli taktika a Achim závod dokončoval v pohodě s maximální kontrolou. I přesto dokázal ještě dvě RZ vyhrát, za celou soutěž se to Achimovi podařilo pětkrát. Po nádherném výkonu obsadila posádka Achim Mörtl a Sigi Schwarz nádherné druhé místo v absolutní klasifikaci, prvním místě ve třídě N4 a první místo v MMČR.

 

„Jsem velmi šťastný, závod to byl krásný, ale rozhodně ne jednoduchý. Je to důležité vítězství, první krůček v boji o titul v rámci MMČR 2006. Na české mistrovství se moc těším, jsou tam nádherné tratě a také velmi dobrá konkurence. V tomto závodu vyšlo všechno, tak jak mělo. Auto fungovalo perfektně, kluci si zaslouží rozhodně pochvalu, atmosféra v týmu byla po celou dobu pohodová. Už teď se těším na Šumavu, i když vím, že to nebude jednoduché.“ měl radost v cíli „Akime“.

 

„Mám taky obrovskou radost, ještě to musím pořádně vstřebat. Je to určitě největší úspěch v historii týmu. Byl to krásný závod a myslím, že i Achim si ho užil. Byl jsem možná trochu nervózní, když bylo Achimovo auto na prohlídce po závodě. Trochu mě to připadalo, že se prostě něco najít musí. Je mi jasný, že si na to budeme muset zvyknout, někdy se závody prostě nejedou jen na vložkách, ale pokud bude stejný metr pro všechny, nic proti tomu nemám.

 

 My máme auto v pohodě, což se potvrdilo právě na prohlídce. Jsem opravdu moc spokojený. Na druhé straně je mi moc líto Ludvíka i Lukáše, vím že se oba moc těšili. Prostě smůla. Hlavně, že jsou kluci v pořádku, třeba si to vynahradí na Šumavě. Je fakt, že když jsem viděl ty hromady sněhu, tak jsem byl tak nějak rád, že nejedu, nemám na sněhu prakticky žádné zkušenosti. Původně jsem měl být třetí “Subaru“, ale nestihlo se to. Celý tým udělal kus dobré práce a já za to všem moc děkuji!“. Tolik k závodu Jirka Rozsypal

 

 

Press RSP

8.1.2006


 
 
Fotogalerie:   Jänner Rally od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose