www.car.cz
 

Polygon Most si vyzkoušeli ministr vnitra a policejní prezident
     12.1.2006 23:03 - tisková zpráva


Ve středu 10. ledna uvítalo vedení Polygonu Most na návštěvě delegaci ministra vnitra ČR Františka Bublana a policejního prezidenta Vladislava Husáka. Návštěvu zprostředkoval zmocněnec vlády ČR pro Severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.

 

Téma návštěvy bylo celkem jednoduché. Šlo o to, aby ministr a policejní prezident na vlastní oči viděli celý areál, seznámili se s jeho nabídkou a na vlastní kůži vyzkoušeli také procvičování manévrů na jednotlivých kluzných plochách vybavených technologiemi.

 

Po příjezdu tedy hosté absolvovali prohlídku administrativního centra s učebnami a poslechli si základní výklad generálního ředitele mosteckého okruhu ing. Pavla Hanky. "Areál je jednoznačně největší a nejlépe vybaveným centrem v České republice a jeho roční kapacita činí řádově patnáct tisíc frekventantů běžných kurzů. V případě potřeby ji ale můžeme až zdvojnásobit, protože vzhledem k instalovanému dostatečně dimenzovanému osvětlení areálu tady lze cvičit i v noci, což ještě lépe simuluje ztížené podmínky v běžném silničním provozu,“ řekl Hanka.

 

 V jedné z učeben pak přítomné seznámil s průběhem kurzů Jiří Patera, šéf společnosti High Car Training, která je pro mostecký polygon exkluzivním dodavatelem výukové metodiky. „O nehodovosti na českých silnicích není nutné v téhle společnosti nic říkat, tak jen uvedu, že všichni víme o řidičích, kteří někdy v rámci svého povolání prostě musí jezdit rychle a zároveň bezpečně. Jsou to třeba policisté, hasiči, řidiči sanitek, ale i třeba zvláštních složek ministerstva vnitra. Problém je, že je to nikdy nikdo neučil. Potřebné návyky, dovednosti a zkušenosti však mohou získat právě tady, na polygonu,“ řekl mimo jiné Patera.

 

Hosté se pak rozdělili do připravených aut a vyrazili pod vedením instruktorů na praktickou prohlídku celého výcvikového areálu spojenou s testováním na jednotlivých kluzných plochách. Po návratu se netajili spokojeností. Předseda představenstva AUTODROMU MOST a.s. Jiří Kroužek, který jel na sedadle spolujezdce v autě s ministrem Bublanem dokonce neskrýval překvapení jak dobře se ministr za volantem superbu vyrovnával s nástrahami, které jsou pro frekventanty připraveny.

 

„Nějaký čas jsem se živil i jako řidič sanitky a takové zkušenosti se nezapomínají,“ zdůvodnil situaci ministr Bublan.

 

Na tiskové konferenci si pak hosté pochvalovali zážitky z ostrých testů. „Je to jednoznačně velice účinné a myslím, že by rozhodně stálo za to, aby se tady naši lidé mohli zdokonalovat. Členové speciálních jednotek podobné kurzy mívají, i když ne tak zevrubné a ne v takovém prostředí. Každopádně policisté, kteří jezdí při běžné hlídkové službě, by touto možností rozhodně získali,“ nechal se slyšet policejní prezident Husák. „Například s hasiči už se jedná.

 

Na ministerstvu nás teď čeká vyhodnocení nabídky, kterou jsme obdrželi od zdejšího vedení. Nějaké peníze pro tyto účely vyčleněny máme a pokud  všechno půjde dobře, na jaře už by se tu mohli objevit první účastníci policejních kurzů bezpečné jízdy,“ uzavřel ministr vnitra František Bublan.

(10.1. 2006)

 


 
 
Fotogalerie:   24 hod Dubai a tým K§K, motokárová předehra, foto P. Frýba

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose