www.car.cz
 

OMV: Výzkum Bloku S2 v Jemenu dostal zelenou
     16.1.2006 18:18 - tisková zpráva


u Vyhlášena komercionalizace Bloku S2 ve středním Jemenu
u Partneři a jemenská vláda schválili plán na rozvoj naleziště
u Ropa již ve třetím čtvrtletí 2006

Společnost OMV, přední středoevropská ropná a rafinérská skupina, dnes ohlásila, že jemenský úřad pro průzkum a těžbu (PEPA) a ministerstvo ropy a nerostů odsouhlasili její Deklaraci o komercionalizaci Bloku S2 (Al Uqlah) v oblasti Shabwa, kde OMV operuje. Dvoufázový plán rozvoje umožňuje zahájení těžby o celkovém objemu 11 tisíc barelů za den již ve třetím čtvrtletí 2006. Očekává se, že v letech 2009/2010 by těžba dosáhla svého maxima – okolo 32 tisíc barelů za den. Prokázaná rezerva naleziště činí 50 milionů barelů a předpokládaná životnost naleziště je zhruba 20 let. 

„Podmínky průzkumu ložiska byly značně komplikované, proto objev ropy v těchto místech představuje nesmírný technický úspěch. Dosáhli jsme ho díky svému geologickému týmu a jeho úzké spolupráci s úřadem pro průzkum a těžbu. Zevrubným vyhodnocením zbývajícího potenciálu tohoto bloku a průzkumem blízkého Bloku 2 budeme i nadále posilovat svou pozici v Jemenu,“ říká Helmut Langanger, člen představenstva společnosti OMV zodpovědný za průzkum a těžbu.
 
Dvoufázový rozvoj
Partneři se společnou majetkovou účastí a úřad pro průzkum a těžbu (PEPA) schválili dvoufázový plán rozvoje. Během první fáze se shromáždí poznatky o ropném ložisku, které poslouží k optimalizaci průběhu druhé fáze, v níž se začne využívat celého naleziště.

Vyvážené mezinárodního portfolio průzkumu a těžby
Společnost OMV disponuje vyváženým mezinárodním portfoliem průzkumných a těžebních projektů v 17 zemích ležících v 5 klíčových světových regionech: Podunají a Jadran, Severní Afrika, britská část Severního moře, Střední východ/oblast Kaspického moře a Austrálie/Nový Zéland. Díky akvizici 51 % Petromu, největší rumunské ropné společnosti, dosahuje objem těžby přibližně 340 tisíc barelů ropného ekvivalentu za den a rezervy společnosti se pohybují okolo 1,4 miliardy barelů ropného ekvivalentu.

Vlastnické podíly na Bloku S2
OMV (Yemen Block S2) Exporation GmbH: 44 %
Sinopec International Petroleum Exploration and Production: 37,5 %
The Yemen General Corporation for Oil & Gas: 12,5 %
The Yemen Resources Limited: 6 %

OMV v Jemenu
Společnost působí v Jemenu již od začátku 90. let. Sídlí v jemenském San´a, kde zaměstnává 9 lidí.

ZÁKLADNÍ INFORMACE:
OMV Aktiengesellschaft
OMV Aktiengesellschaft je jednou z největších rakouských průmyslových firem s volně obchodovatelnými akciemi. Její celkové tržby v roce 2004 dosáhly 9,88 miliardy, počet zaměstnanců 6 475 a tržní kapitalizace cca 15 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic ve 13 zemích. Jejím cílem do roku 2010 je dosáhnout 20% tržního podílu. OMV provádí průzkumné a těžební aktivity v 17 zemích pěti kontinentů. OMV provozuje skladovací kapacity pro zemní plyn a celkem 2000 km přenosového systému a ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů.

Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.
Po odkupu většinového podílu ve největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 340 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2536 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje asi 18 %.

OMV – tiskové oddělení


 
 
Fotogalerie:   Akai Arenacross Brno 2006 od Martina Folty

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose