www.car.cz
 

Na Polygonu Most cvičili hasiči
     26.2.2006 07:13 - tisková zpráva


Pilotní kurz se setkal s maximálním ohlasem

 

První skupina severočeských hasičů absolvovala v úterý 21. února kurz v Centru bezpečné jízdy na Polygonu Most. Právě řidičům, jejichž povolání někdy vyžaduje skutečně rychlou, ale zároveň jistou a bezpečnou jízdu, je určena zvláštní metodika výcviku. Kurzů pro hasiče zde bude letos uspořádáno ještě několik.

 

Práce šoférů hasičských vozidel je o to těžší, že jezdí s cisternami plnými vody. “Takový vůz má pak třiadvacet tun a to už budí respekt. Samozřejmě ještě hůře se auto chová, když je cisterna poloprázdná. Přenášení váhy pak bývá ve vyšších rychlostech ošidné,“ řekl ředitel Odborného učiliště požární ochrany z Chomutova, plukovník ing. Karel Mahovský. 

 

„Objevíme se tady letos ještě několikrát s dalšími a dalšími šoféry. Jsme velice rádi, že se nám podařilo najít prostředky na tyto kurzy. Pro příští roky bychom chtěli, aby se absolvování takového výcviku stal pro naše řidiče prostě samozřejmostí,“ dodal.

 

Hasiči za volanty respekt budících vozů procvičovali po celý den nejrůznější manévry, brždění a vyhýbání na kluzných plochách, které jsou skrápěné vodou. Jezdili slalomy a zkoušeli celou řadu dalších prvků, se kterými se mohou potkat v běžném provozu.

V podstatě je nutné, aby právě tihle šoféři co nejlépe poznali chování svých strojů v krizových situacích. Od lidí, kteří jezdí s hasičskými, sanitními, či policejními auty prostě někdy okolnosti skutečně vyžadují, aby jeli na hraně. Jenomže nikdy je to nikdo neučil. Tady u nás mají možnost tu hranu poznat. A co je nejdůležitější, v bezpečném prostředí areálu polygonu dostanou správné návyky zkrátka do krve,“ vysvětloval v lednu při návštěvě ministra vnitra Bublana Jiří Patera, šéf společnosti HCT, která je exkluzivním partnerem mosteckého polygonu v oblasti výuky.

 

Při závěrečném hodnocení se hasiči z prvního kurzu vyjadřovali v superlativech,“ uvedl v úterý navečer ředitel Polygonu Most Luděk Diviš.

 

 „Věci, které si tu v klidu a opakovaně mohli vyzkoušet, neměli zatím nikdy možnost  poznat. Polygon těmito kurzy obzvlášť naplňuje svůj smysl. Samozřejmě, že jsme přesvědčeni o tom, že by kurz bezpečné jízdy měl absolvovat každý řidič, ale je asi jasné, že pro hasiče mají tyhle dovednosti ještě větší význam,“ uzavřel Diviš.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Pár kotrmelců z Kozákova , foto Pavel Chymek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose