www.car.cz
 

Ibiza Vaillante - automobil pro komiksového hrdinu Michela Vaillanta
     13.3.2006 16:31 - tisková zpráva


KONCEPT SEAT IBIZA VAILLANTE

· Další designérský projev sportovního a dynamického image značky SEAT
· Šédesignér značky SEAT Luc Donckerwolke vytvořil automobil pro komiksového hrdinu Michela Vaillanta
· V Ibize Vaillante bije srdce přeplňovaného motoru 1,8 l a výkonu 240 k

Inspirovaná fikcí pro virtuálního řidiče -
SEAT Ibiza Vaillante představuje zhmotněnou fantazii komiksového hrdiny Michela Vaillanta. Vůz vytvořilo Designérské centrum automobilky SEAT v Martorellu s cílem umožnit řidiči fiktivního automobilu přenést se do imaginárního světa a zúčastnit se těch nejneočekávanějších dobrodružství. Výroba se neplánuje, jde prostě o virtuální automobil inspirovaný komiksovou fantazií
, který byl určený pouze pro letošní ženevský autosalon. Jeho hlavním posláním je upozornit na sportovní a mladistvý image značky SEAT a současně podpořit start nové modelové řady Ibiza 2006.

Cílem prezentace na stánku automobilky SEAT na ženevském autosalónu bylo přitáhnout pozornost návštěvníků. Nešlo o to ukázat jim fantastický a nereálný výstavní automobil, ale model, které byl vyvinutý z nové Ibizy a klidně by se mohl stát prvním kompaktním automobilem řízeným slavným komiksovým závodníkem Michelem Vaillantem.

Jde opravdu jen o fiktivní automobil. Šédesignér automobilky SEAT Luc Donckerwolke a jeho tým chtěli předvést transformaci Ibizy na fantaskní vůz inspirovaný komiksovým příběhem.  S trochou nadsázky jim šlo o představení Ibizy jako vitálního automobilu, který má právem místo v populárním kresleném seriálu, tolik oblíbeném zejména mezi mladými lidmi.

Vaillante představuje spojení dvou koncepcí: Image firmy SEAT – sportovní a mladicky svěží značky, která je hrdá na to, že je jediným výrobcem španělských automobilů – a image Michela Vaillanta, okouzlujícího komiksového hrdiny, jehož příběhy fascinují fanoušky motoristického sportu více než půl století.

240 koňských sil pouze pro Ibizu Vaillante
Koncept Ibiza Vaillante má specificky stylizovanou přední i zadní část, je o 40 mm širší a jeho sportovní image zvýrazňují devatenáctipalcová litá kola šířky 8,5 palce s pneumatikami 235/35 R19. Samozřejmostí je vysoce výkonný  motor - přeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 1,8 l převzatý z modelu León Cupra, jehož výkon byl ovšem zvýšen o 15 k na úctyhodných 240 k.

Vaillante se tak stává nejdravější modifikací modelu SEAT Ibiza. Tento unikátní prototyp, „vyšlechtěný“ řadou specifických prvků, které umocňují jeho sportovní charakter, zdůrazňuje směr dynamického stylingu modelů SEAT představovaný Ibizou už od uvedení první generace v roce 1984.

Závodní odkaz
Odvážný design Ibizy Vaillante s její sportovní, agresivní siluetou splňuje všechny požadavky na automobil hrdiny komiksových příběhů. Kovově modrý lak karoserie s perleťovým efektem odkazuje na slavnou závodní barvu „French Blue“, ve které jsou většinou vyvedeny všechny automobily v dobrodružných příbězích Michela Vaillanta.

I když celkový design Ibizy  Vaillante samozřejmě vychází ze sériového modelu, od střední části karoserie směrem dolů je stylistický koncept zcela jiný. Výstavní prototyp má delší, mnohem agresivnější přední část s přepracovanými předními světly a širokou mřížkou chladiče zabírající celou délku nově stylizovaného nárazníku. Mřížku zdobí velké písmeno „V“ (jako Vaillante), které sahá na pravé straně odshora až dolů a jasně naznačuje, že jde o automobil ze světa komiksových příběhů.

„Nadupaný“, svalnatý vzhled konceptu SEAT Ibiza Vaillante umocňují výrazně vyklenuté lemy podběhů předních i zadních kol a jasně definovaná linie robustních boků karoserie. Přední blatníky nesou vertikální ventilační štěrbiny, o 40 mm nižší světlá výška a širší kola jsou klíčovými atributy podsaditého sportovního vzhledu automobilu. Každé kolo z lehké slitiny má pět paprsků zdobených trojúhelníky, které jim přidávají na dramatickém stylu.

Při pohledu z boku Ibiza Vaillante odhaluje, že její zpětná zrcátka jsou vsazena přímo do panelu dveří jako u modelu SEAT León a nejsou tedy ukotvena k  okenním rámům. Označení „Vaillante“ je umístěno uprostřed zadních dveří, tedy stejně jako označení nových modelů Ibiza a Ibize Cupra. Nově navržený nárazník má do dolní části vsazený černý plast, který imituje větrací otvor, výfuk s trojúhelníkovou koncovkou (připomínající „V“ - jako „Vaillante“) je usazený uprostřed.

Nepřehlédnutelná skupinová koncová světla tvoří polouzavřenou horizontální linii, která sahá hluboko do středu zadních dveří. Samotné zadní dveře byly vylepšeny a vyznačují se čistými, jednoduchými liniemi téměř vertikálního designu.

 
Víceúčelová bezpečnostní struktura
Luc Donckerwolke a jeho tým Designérského centra automobilky SEAT v rekordním čase a se značným úsilím vytvořil interiér, který vyhovuje filosofii fiktivního vozidla pro komiksového hrdinu. Luc Donckerwolke přiznává, že protože se nejedná o závodní automobil, nevybavil jej bezpečnostním rámem. Místo toho vytvořil vysoce pevnou horizontální konstrukci, která zabírá celou zadní část automobilu a sahá podélně až ke středové konzoli.

Uprostřed této konstrukce všem na očích je uloženo rezervní kolo, zatímco příčná tyč za originálními sportovními sedadly nese přilby a kotevní body bezpečnostních pásů. Dvě tyče, které se sbíhají na středové konzoli, vytvářejí platformu pro řadicí páku, která je – po vzoru závodních vozů - posazena o něco výše.

V interiéru převažuje modrá barva, a to především na všech prvcích, které tvoří bezpečnostní konstrukci, což vozu ještě více dodává atmosféru komiksového příběhu. Otevřené přilby, které jsou uloženy za předními sedadly, ladí s modrou barvou automobilu a provedením interiéru. Přilby imitují přilbu, kterou nosil Michel Vaillant a jsou opět ozdobeny písmenem „V“ jako „Vaillante“.

Michel Vaillant
Komiksovou postavu Michela Vaillanta, která zářila v roli automobilového závodníka v akčním rodinném seriálu, vytvořil 7. února 1957 francouzský kreslíř obrázkových příběhů Jean Graton. O 50 let později pokračují jeho dobrodružství v ještě více vzrušujících realisticky kreslených příbězích, ve kterých automobily mezi sebou soupeří svým vzhledem a výkony.

Dvě generace nadšenců motoristických závodů přenesly svou vášeň pro Michela Vaillanta na své děti a chystají se pokračovat i u svých vnuků. Dobrodružství Michaela Vaillanta měla rozhodující vliv na řadu pozdějších profesionálních automobilových závodníků, někteří z nich dokonce připouštějí, že jejich vášeň pro tento sport začala právě nad komiksy s Michelem Vaillantem.

PR


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose