www.car.cz
 

Michelin zelené pneumatiky. Zvýšená úspora paliva a snížení emisí CO2
     14.3.2006 12:49 - tisková zpráva


Pneumatiky sehrávají významnou roli v energetické spotřebě auta. U běžných rychlostí pneumatika spotřebovává 20% paliva, u nákladních vozidel je to více než 30%. Jinak řečeno, v osobním autě se využívá jedna z pěti palivových nádrží k překonání jízdního odporu pneumatik.

Kdyby všechna osobní a nákladní auta v Evropě byla vybavena zelenými pneumatikami – každoročně by se ušetřilo 4,5 miliardy litrů dieselu a 1,5 miliardy litrů benzinu. Rovněž by došlo k úbytku 15 miliónového množství CO2 emisí, které odpovídá množství CO2,    absorbovaného 600 milióny stromů v průběhu jednoho roku.

Ke zvýšení rozvoje v oblasti jízdního odporu pneumatik, je potřeba zavést programy zaměřené na zvýšení povědomí zákazníků o dopadu pneumatiky na náklady jízdy a životní prostředí.

Sledovat tlak v pneumatice je důležité například u stabilní rychlosti 90km/h. Pokud má sada pneumatik tlak nižší než 1 bar, ve srovnání s doporučením to může vést k nárůstu spotřeby paliva o 3%. Zvýšit povědomí řidičů o důležitosti správného nahuštění pneumatik se Michelin snažil akcí “Fill up with air” (“Napuštěné vzduchem”), kterou zorganizoval v 25 členských zemích EU a 9 nečlenských státech (včetně USA). Tento program poskytoval zdarma kontrolu a nastavení tlaku v pneumatice.

Michelin propaguje index energetické úspory v pneumatikách
Michelin lobuje za zavedení energetického limitu pro průmysl pneumatik, aby se urychlilo vybavení aut zelenými pneumatikami. Pneumatiky by se měly rozlišovat podle energetické využitelnosti
. Tento limit by se mohl zavést v roce 2007. Návrh je založen na systému klasifikace pneumatik. Pneumatiky budou rozděleny do různých kategorií podle velikosti, ratingu rychlosti a hloubky dezénu.

Jízdní odpor
Točením kola se pneumatika při kontaktu s vozovkou deformuje. Struktura se ničí, části pneumatiky se přehřívají a energie se mění v teplo. To je princip jízdního odporu. Faktory ovlivňující jízdní odpor jsou: dizajn pneumatiky, rating rychlosti,  hloubka dezénu, nahuštění a podmínky během jízdy, jako např. vnější teplota a vzhled povrchu. Zajímavý je fakt, že pokud by všechna vozidla v Evropě byla vybavena pneumatikami se správným tlakem, spotřeba paliva a emisí CO2,  by se snížila o 2,5%.

Michelin dosáhl dva úspěchy v redukci jízdního odporu: zavedením radiálních pneumatik v roce 1946 a silicových komponentů v 1992. Nejnovější inovací Michelinu bude zavedení Proxima technologie v 2010.
Zelená pneumatika a její vliv na životní prostředí


Díky zeleným pneumatikám, které jsou šetrné k životnímu prostředí, se od roku 1992 ušetřilo 12 miliard paliva a  CO2  emise se snížily o 31 milion tun.

Zelené pneumatiky pro osobní auta

Pneumatiky redukují spotřebu paliva o 3% a zároveň zlepšují bezpečnost během jízdy díky lepšímu záběru na suchém povrchu, a to bez vlivu na jejich životnost. Michelin byl první výrobce pneumatik, který místo černého uhlí použil silici v dezénu. Tři ze čtyř v současnosti prodaných Michelin pneumatik jsou zelené. Od roku 1992 se prodalo 400 milionů těchto pneumatik v Evropě, které ušetřili 9,5 miliardy litrů paliva a 23 milion tun CO2. 

Michelin Energy, nejnovější model v řadě Energy,má o 20-40% delší životnost ve srovnání s jeho hlavními konkurenty. Delší životnost znamená méně pneumatik, které nemusí být recyklovány tak často.

Víc než 100 milionů osobních aut v Evropě by mohlo být vybaveno zelenými pneumatikami, což znamená, že by se spotřebovalo každý rok o tři miliardy litrů paliva méně.  Celková nákupní  síla zákazníků by se tím zvýšila  o 3,6 miliardy EUR a znamenala by víc kyslíku pro lidi,  redukujíc CO2 emise.

Michelin Proxima:
Nová řada pneumatik váží o 20% méně než současná Michelin Energy řada, snižuje o 25% jízdní odpor při 6,5 kg na tunu.
 
Ve spolupráci s Volkswagnem, Proxima byla po prvé testována v dubnu 2002 na CCO modely a měla najezdit 100 kilometrů na litr paliva. Auto dosáhlo rekordu, když najezdilo 100 kilometrů pouze s 0,89 litry paliva.
Michelin vyvinul zelené pneumatiky s extrémně nízkým jízdním odporem, které jsou určeny pro energeticky úsporná vozidla. Na posledním ročníku ”Shell Eco Marathon 2006”, byl překonán světový rekord – pneumatiky navrženy Michelinem najezdily 385 kilometrů s jedním litrem benzinu.

Zelené pneumatiky pro nákladní automobily

 Technologie nízkého jízdního odporu byla aplikována rovněž u nákladních automobilů. Pneumatika Michelin A2 Energy redukuje spotřebu paliva až do 6%.  Nákladní auto spotřebuje 35 litrů paliva na 100km.

Po roce a půl používání zelených pneumatik se u nákladních automobilů spotřeba paliva pozitivně odzrcadlí v nákladech.


Tender Advertising The Communication One
PR


 
 
Fotogalerie:   A1GP v Mexiku 2006

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose