www.car.cz
 

Světový šampionát WTCC 2006 se chystá ke startu. SEAT chce jít za vítězstvím!
     30.3.2006 23:01 - tisková zpráva


Světový šampionát WTCC 2006 se chystá ke startu

SEAT půjde za vítězstvím!

  • Šampionát startuje 2. dubna v italské Monze
  • SEAT nasadí do WTCC šest vozů León

 

Už tento víkend odstartuje první závod letošního desetidílného seriálu Světového šampionátu cestovních vozů WTCC, který je po F1 a rallyovém mistrovství WRC nejdůležitější motoristickou sportovní disciplínou. Horkým kandidátem na nejlepší umístění je tým SEAT Sport, který letos sází výhradně na upravené modely León WTCC.

 

Tým SEAT Sport chápe letošní sezonu Světového šampionátu cestovních vozů WTCC jako velkou výzvu a chce navázat na výborné výsledky z minulých let: V roce 2004 vybojoval pilot stáje SEAT první vítězství.

 

Tři prvenství hned v následujícím roce jasně prokázala potenciál závodních vozů SEAT i jejich pilotů a naznačila, že letos SEAT půjde tvrdě za nejlepším umístěním. Sportovně upravená Toleda a Leóny WTCC a jejich piloti byli vloni tak úspěšní, že nakonec pro SEAT vybojovali celkově skvělé třetí místo v hodnocení značek.

 

„Letos chceme získat titul světového šampiona WTCC,“ říká Jaime Puig, ředitel týmu SEAT Sport. „Jsme v každém ohledu zase o něco lepší než vloni a budeme bojovat o absolutní vítězství!“

 

Po loňské „zahřívací“ sezoně budou hlavní zbraní týmu SEAT závodní vozy León WTCC. když první tři vozy León WTCC nasadil SEAT vloni až do druhé poloviny šampionátu, dokázali je jejich piloti „pozlatit“ vítězstvím v předposledním závodě loňského mistrovství a letos už chce dravec z Martorellu bojovat s nejlepšími o absolutní prvenství.

 

Letos bude barvy značky SEAT v šampionátu WTCC hájit hned šestice závodních vozů León WTCC a stejný počet pilotů – k loňským matadorům, kterými jsou Jordi Gené, Rickard Rydell a Peter Terting, se připojí Yvan Muller, Gabriele Tarquini a James Thompson, kteří jsou v týmu SEAT Sport nováčky, jinak jde ovšem o velmi ostřílené závodníky, kteří mají na kontě i vítězství v britském okruhovém šampionátu BTCC.

 

Všech šest vozů León WTCC startuje v šampionátu s plnou podporou automobilky SEAT, z čistě provozních důvodů se ale o vozy León WTCC Yvana Mullera a Jamese Thompsona bude starat zkušený francouzský tým Oreca.

 

Od druhého dubna do konce listopadu na deseti okruzích Evropy, Ameriky a Asie bude tým SEAT Sport bojovat o prvenství v šampionátu WTCC, jehož popularita rok od roku roste a který – co do zájmu veřejnosti - již dýchá na záda nejenom soutěžnímu šampionátu WRC, ale dokonce i dosud suverénní královské disciplíně F1.

 

Zájem diváků je pochopitelný:

 

Na členitých ale dobře přehledných autodromech svádějí tvrdé boje vozy známých značek (SEAT, BMW, Alfa Romeo, Chevrolet, Honda, Peugeot a Lada), přičemž tyto modely – jakkoli jsou značně upraveny a jejich výkony výrazně převyšují sériové sourozence – se v zásadě příliš neliší od nabídky prodejců. A právě to láká veřejnost, která se s takovými vozy mnohem lépe identifikuje, i sponzory, kteří cítí komerční příležitosti.

 

V polovině března tým SEAT Sport testoval piloty i vozy León WTCC naposledy na španělské půdě na okruhu v Cheste. Potom již celý tým čekají poslední oficiální testy v Monze před prvním závodem desetidílného šampionátu WTCC. „Na okruhu v Cheste se nám podařilo uskutečnit všechny plánované testy, odladili jsme podvozky i aerodynamiku,“ říká Xavi Serra, technický ředitel týmu SEAT Sport. „Při ostrých zkušebních jízdách se všech šest pilotů srovnalo do rozmezí desetiny sekundy – i to svědčí o tom, jaký máme vyrovnaný tým.“¨

 

Finále testovacího programu proběhlo necelé dva týdny před prvním závodem WTCC - za přítomnosti médií se všechny týmy sešly na okruhu v italské Monze aby předložily „vizitky“ své zimní přípravy. Závodní vozy SEAT León WTCC fungovaly perfektně, což si pochvalovali i jejich piloti: „Přes zimu jsme tvrdě pracovali a proti závěru loňské sezony jsem udělali zase velký krok kupředu. V Monze jsme ještě dolaďovali podvozek a aerodynamiku, zvykáme si na nové pneumatiky Yokohama... ale vše naznačuje, že hned od startu sezony můžeme bojovat o nejpřednější umístění,“ říká Jordi Gené, který bude startovat s vozem číslo 9.

 

Závody šampionátu WTCC bude možné sledovat na televizních obrazovkách prostřednictvím známého TV kanálu Eurosport. Příznivci značky SEAT mohou sledovat výkony týmu SEAT Sport i komentáře pilotů také na internetových stránkách  www.seat-sport.cz.

 

O tom, jak si SEAT v letošním ročníku WTCC povede se mohou čeští a slovenští sportovní fanoušci přijít na vlastní oči přesvědčit do Brna, kde se na samém začátku září jede sedmý podnik desetidílného seriálu Světového šampionátu WTCC.

 

 

 

 

Kalendář šampionátu WTCC 2006

 

2. duben

Monza, Itálie

30. duben

Magny Cours, Francie

21. květen

Brands Hatch, Velká Británie

4. červen

Oschersleben, Německo

2. červenec

Curitiba, Brazílie

30. červenec

Puebla, Mexiko

3. září

Brno, Česká republika

24. září

Istanbul, Turecko

8. říjen

Valencia, Španělsko

19. listopad

Macau, Čína

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Katalánská rallye 2006 objektivem Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose