www.car.cz
 

DELPHI přestavila strategický plán pro ukončení transformace US závodů
     1.4.2006 13:30 - tisková zpráva


DDELPHI DELPHI PŘEDSTAVILA TRANSFORMAČNÍ PLÁN

 

Strategický plán pro ukončení transformace US závodů podle §11 v první polovině 2007

 

Pokračování v jednání s US odbory a General Motors  ve snaze dosáhnout vzájemné shody ohledně transformace na konkurenceschopnou podobu nákladové struktury (mzdové náklady)

 

xxIniciování soudního řízení se záměrem zamítnout smlouvy o kolektivním vyjednávání a další specifické nevýhodné smlouvy s General Motors

 

Udržení a další rozšíření základní výrobkové řady a snaha o vyvážení výrobních aktivit; prodej okrajových či neziskových obchodů do roku 2008

 

Snížení globální administrativní síly o 25% prostřednictvím transformace portfolia i výrobků a iniciativ pro nákladové úspory SG&A

 

Plány penzijních příspěvků pro technický i administrativní personál v USA budou zatím zachovány, ale až do konce roku 2006 zmraženy; Delphi zavede do účinnosti efektivnější balíčky penzijních příspěvků a bude i nadále hledat co nejlepší formu financování penzijních závazků

 

 

 

Troy, Michigan – Delphi Corp. (OTC:DPHIQ) dnes představila svou strategii přípravy na návrat ke stabilnímu a ziskovému provozu, prostřednictvím globální restrukturalizace, ve snaze ukončit proces reorganizace Delphi a jejích 41 amerických závodů podle § 11 v první polovině roku 2007, jak bylo již dříve plánováno. Transformační plán Delphi má umožnit společnosti stát se konkurenceschopnější na globálním trhu.

 

“Naším hlavním a jasným zájmem je budoucnost Delphi,“ řekl Robert S. „Steve“ Miller, působící ve funkci Delphi Chairman a CEO. „Ukončení procesu reorganizace podle §11 v USA vyžaduje ještě několik velmi důležitých a obtížných rozhodnutí. Abychom proces úspěšně završili, je třeba zaměřit naši pozornost pět klíčových oblastí. Nejprve je nutné uzpůsobit naše pracovní smlouvy, abychom se znovu stali na trhu konkurenceschopnou společností, která je schopna postarat se o své zaměstnance.

 

Dalším klíčovým krokem je dokončení jednání s General Motors, kdy se především snažíme dořešit otázky ohledně finanční podpory mzdových nákladů, které nás v současnosti tíží a ujistit se vzájemně o další spolupráci. Zatřetí je třeba upravit naše výrobkové portfolio tak, abychom začali více těžit ze světových technologií a efektivněji využívali našich silných pozic na trhu, kdy je třeba uzpůsobit výrobu novým trendům. Začtvrté musíme transformovat administrativní sílu, abychom dosáhli organizační i nákladové struktury, která bude konkurenceschopnější, a bude lépe odpovídat našemu uzpůsobenému výrobkovému portfoliu i celkové výrobní vizi.  Zapáté pak musíme navrhnout životaschopné řešení penzijních závazků vůči našim zaměstnancům – současná podoba není únosná a je třeba přijít s alternativním řešením.   Jsme si samozřejmě vědomi dopadu realizace tohoto plánu na některé z našich podílníků, včetně našich zaměstnanců i celé veřejnosti, ovšem v konečném efektu budou mít všechny tyto změny za důsledek silnější společnost s řadou příležitostí k dalšímu budoucímu rozvoji.”

 

Soudní kroky podtrhující odhodlání dosáhnout konkurenceschopnější podoby Delphi

 

Ačkoliv stále probíhají složitá jednání naší společnosti s odbory a General Motors, především ohledně programů financování technických pracovníků (dělnických profesí) v USA, zúčastněné strany se dosud nedokázaly shodnout na takovém programu, který by byl přijatelný pro všechny zainteresované. Jako důsledek se Delphi rozhodla přistoupit ke dvěma soudním krokům. Jedná se o postup podle § 1113 a 1114 amerického zákona o konkurzním řízení, který žádá soud o soudní zamítnutí platnosti současných pracovních smluv v USA, s 10-ti denní výpovědní lhůtou vůči odborům, a dále o upravení současné podoby penzijních výhod, včetně zamítnutí platnosti nevýhodných smluv o dodávkách, které byly uzavřeny s General Motors. Postup podle § 1113 a 1114 odpovídá  plánovanému postupu, který byl schválen konkurzním soudem dne 17. února, 2006.

Slyšení ohledně uplatnění § 1113 a 1114 bylo naplánováno na 9. a 10. května. Soud nechal pětitýdenní lhůtu mezi podání žádosti o soudní řízení a uskutečněním slyšení u soudu (podle zákona o konkurzním řízení mohla být tato lhůta až 14 dní), takže Delphi a odbory mohou pokračovat ve své práci na dosažení vzájemné shody ještě před slyšením. Soud rovněž nařídil zúčastněným stranám, aby se okamžitě sešly a společným jednáním se pokusily celou záležitost smírně vyřešit.

“Pokrok, kterého jsme v našich jednáních dosáhli, je pro nás velmi povzbudivý,“ uvedl Miller. „Naše návrhy ohledně penzijních výhod pro technické pracovníky i další pracovně-právní změny jsou koncipovány tak, aby byl finanční dopad na dělnické profese v USA minimální. Nový program nabízí v několika fázích řadu příležitostí k odchodu ze společnosti, kdy v některých případech je nabízeno finanční odškodnění, ale především zajišťuje pro 5000 pracovníků zastoupených odbory (UAW) pracovní příležitost v GM. Co se týče dalších pracovně-právních návrhů, obsahuje transformační plán s podporou GM nabídku odškodnění těch pracovníků, kteří ještě nemohou odejít do penze. Odškodnění je ve výši 140,000 USD pro ty pracovníky, kteří jsou zaměstnáni u společnosti více než 10 let a 70,000 USD pro ostatní. Rovněž se nám podařilo dojednat zvýšení mzdy pro současné pracovníky, a to na 22 USD za hodinu (z původního návrhu 12.50 USD, který padl na podzim minulého roku), a to až do 3. září, 2007. V tomto datu by byly mzdy znovu sníženy na 16.50 USD za hodinu, kdy by ovšem všichni stávající zaměstnanci obdrželi mzdový bonus 50.000 USD. Ačkoliv jsou soudní kroky, které jsme podnikli nebo které nás čekají, nezbytnými procedurálními postupy pro naplnění našich společných cílů, usilujeme výraznou měrou o dosažení společné shody s odborovou organizací i GM bez nutnosti řešit jednotlivé záležitosti prostřednictvím soudů.“

 

Ohledně současných nevýhodných smluv Delphi uzavřených s GM uvedl Miller toto: „Žádáme od GM převzetí větší části nákladů na výrobu především v těch závodech, které jsou zužovány právě nevýhodnými smlouvami a vysokými personálními náklady. Jednoduše řečeno, nemůžeme pokračovat ve ztrátové výrobě.“ Společnost dále uvedla, že počáteční soudní opatření pro zamítnutí platnosti smluv s GM bude zahrnovat méně než 10% ze všech smluv s GM, uvedených v seznamech předložených soudu 20. ledna, 2006. Hodnota těchto smluv představuje asi polovinu ročního objemu nákupu od GM v Severní Americe. Delphi očekává, že toto soudní opatření bude dále projednáno 12. května – je tedy naplánována as 42 denní lhůta, během které by měla být realizována další jednání mezi Delphi a GM (minimální zákonná lhůta je 20 dní). Společnost dále uvedla, že dnes doručí GM dopis, ve kterém bude iniciovat proces k obnově lhůt a podmínek u více než 400 komerčních smluv, jejichž platnost vypršela v období od 1. října, 2005 do 31. března, 2006. Společnost uvedla, že obnovení již neplatných smluv a smluv, jejichž platnost vyprší v tomto období, za podmínek, přijatelných pro Delphi, nevyžaduje schválení konkurzním soudem. Společnost dále ujistila GM, že Delphi nehodlá jednostranně měnit podmínky a lhůty, za kterých Delphi zajišťuje dodávky dílů do GM v souvislosti s již neplatnými smlouvami, ani nepodnikne další soudní kroky pro soudní zamítnutí platnosti dalších smluv dříve, než 12. května, ovšem pouze pokud se GM nepokusí hledat nové dodavatele, kteří by nahradili společnost Delphi v její stávající pozici.

            Miller dále zdůraznil:  “Naše poselství pro technické pracovníky i GM je jasné: Delphi bude i nadále usilovat o nalezení společného řešení současných problémů a i nadále bude jednat s odbory a GM ohledně možných způsobů, jak vrátit americké závody na konkurenceschopnou úroveň. Je třeba dále uvést, že i přes skutečnost, že Delphi získá v rámci dnes zahájeních soudních kroků požadované úlevy, nemusí všechny tyto úlevy využít bezprostředně. Samozřejmě i nadále spolupracujeme s odbory i GM a důležité je, že na konci celého procesu chceme, aby Delphi byla znovu konkurenceschopnou společností na globálním trhu."

 “Naší klíčovou povinností, jako členů vedení a správní rady Delphi, je chránit hodnotu naší společnosti. Je třeba podniknout veškeré kroky nutné k omezení ztrát, které se neúměrně rychle šíří v některých našich závodech. Ačkoliv dnešní rozhodnutí o soudním opatření je nezbytné a povede k ochraně naší obchodní činnosti, v žádném případě neopouštíme jednací stůl. Podařilo se nám za uplynulé týdny jednání dosáhnout zásadních úspěchů a rádi bychom jednali až do té doby, než se podaří vyřešit úplně vše,“ uvedl Miller. V souladu s již uplatněnými postupy společnost dále uvedla, že nemá v úmyslu veřejně se dále vyjadřovat ke stavu jednání s GM a odbory, dokud budou tato jednání probíhat.

 

Rozvoj klíčových technologií a základů budoucího výrobkového portfolia

 

Delphi uvedla, že vedle zlepšování efektivity většiny provozů a snahy o snižování provozních nákladů bude usilovat o restrukturalizaci výrobkového portfolia. Cílem je především zaměření se na klíčové technologie, které nabízí Delphi významnou konkurenční výhodu a technické možnosti, a od kterých se očekává největší přínos a ziskovost. Společnost neočekává, že změny ve výrobkovém portfoliu budou mít zásadní dopad na nezávislý poprodejní trh Delphi či konzumní elektroniku. Delphi bude i nadále využívat pokrokových technologií a bude nabízet pouze kvalitní díly a služby svým zákazníkům. Obdobně se neočekává zásadní dopad na zdravotnické či komerční vozy a ostatní s tímto trhem související výrobky a služby.

Rodney O’Neal, působící ve funkci President and Chief Operating Officer, uvedl, že Delphi se zaměří především na organizační aktivity související s následujícími klíčovými strategickými výrobky a výrobními divizemi:

·         Controls & Security (zabezpečovací systémy, systémy Mechatronics, zobrazovací a ovládací prvky)

·         Electrical/ Electronic Architecture (Elektrické a elektronické distribuční systémy, spojovací systémy a elektrická centra)

·         Entertainment & Communications (audio systémy, navigace a systémy Telematics)

·         Powertrain (systémy pro řízení dieselových a benzínových motorů)

·         Safety (elektronika zajišťující bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci)

·         Thermal (klimatizace a chladící systémy)

O'Neal uvedl, že právě toto jsou klíčové obchody, u kterých může Delphi nabídnout největší podporu a které právě Delphi odlišují od ostatních konkurentů na trhu, a to jak na trhu s automobilovými výrobky, poprodejním trhu, trhu se spotřební elektronikou a v dalších oblastech, jako jsou příbuzné trhy s komerčními vozy, zdravotnickými systémy, počítačovou technikou a periferním vybavením, vojenskou/ leteckou komunikací, ale i u výrobků určených pro komerční účely, bytové hospodářství či dopravu.

            V rámci transformačního plánu označila společnost následující výrobní závody v USA za klíčové právě pro oblast USA:    

 

Brookhaven, Mississippi
Clinton, Mississippi
Grand Rapids, Michigan
Kokomo, Indiana
Lockport, New York
Rochester, New York
Warren, Ohio
Vandalia, Ohio


 

Abychom dosáhli ziskovost a stali se znovu konkurenceschopnými, musíme v těchto závodech zavést opatření pro zvýšení produktivity, restrukturalizaci produktů a snížení pracovní síly.

 “Budeme využívat naše kapitálové prostředky a zdroje pouze na rozvoj takového výrobkového portfolia, které zahrnuje pro zákazníka atraktivní technologie a výrobky, které nás zásadně odlišují od konkurence,“ uvedl O’Neal. “Náš důraz bude kladen na výrobky s vysokým elektronickým obsahem, precizní výrobou a dále na komplexní a kompletní systémy, uspokojující naši širokou zákaznickou základnu.” 

Delphi bude i nadále věnovat svou pozornost a prostředky rozvoji technologií a minimálně sedm procent z ročních tržeb využije na rozvoj budoucích výrobků. O’Neal uvedl, „Stabilita je klíčovým aspektem našich zákaznických programů. Stejně, jako se nám podařilo udržet zásobování našich zákazníků během složitých událostí souvisejících s reorganizací podle § 11 v USA, i nyní budeme tvrdě pracovat na zajištění plynulé a transparentní transformace.“ O’Neal rovněž uvedl, že je třeba provést zásadní změny i u ostatních provozů organizace, včetně snížení počtu okrajových provozů, zavedení produktivnějších pracovních postupů, využívání dalších externích dodavatelů pro některé činnosti a další iniciativy, jejichž cílem je dosažení budoucího úspěchu a ziskovosti Delphi.

Okrajové výrobky a závody

 

O’Neal dále uvedl, že všechny okrajové výrobky, které nebudou spadat do budoucího strategického charakteru společnosti, budou s největší pravděpodobností rušeny a jejich výroba tedy nebude dále podporována. Zdůraznil skutečnost, že prodej či zrušení takových procesů bude probíhat po konzultacích se zákazníky, odbory a dalšími zainteresovanými osobami (podílníci, akcionáři, atd.), aby byly zváženy všechny možné alternativy, včetně přesunu výroby do jiných oblastí. Uvedl dále, že případné zrušení některých ze závodů v USA bude řešeno a ve všech ohledech se bude řídit legislativou platnou v USA. Společnost dále oznámila, že zahájila jednání s evropskými pracovními výbory, v souladu s příslušnými zákony.

"Mezi okrajové výrobkové řady patří Brake & Chassis Systems (brzdové systémy a podvozky), Catalysts (katalyzátory), Cockpits and Instrument Panels (přístrojové desky a další kabinové prvky), Door Modules and Latches (dveřní moduly a lišty), Ride Dynamics (dynamické elementy), Steering and Wheel Bearings (ložiska kol a systému pro řízení vozu). Věříme, že řada z těchto výrobků může být konkurenceschopná, pokud jejich výrobu převezme společnost, která bude mít dostatek prostředků a kapitálu pro další rozvoj,“ uvedl O’Neal. Abychom vybalancovali výrobní strategii Delphi s klíčovými obchodními procesy i restrukturalizačními iniciativami, bude se společnost snažit o prodej či zrušení přibližně jedné třetiny svých globálních výrobních závodů, v rámci realizace transformačního plánu.

Konkrétně k případu divize Delphi Steering O’Neal uvedl, že tato divize využívá velmi kvalitní technologii a má poměrně různorodou zákaznickou základnu. Delphi přiznává, že systémy řízení vozu jsou strategickým obchodem, ovšem možný prodej bude zvážen, stejně jako i alternativa spojení s jinou společností, s možností dalšího rozvoje a lepší nabídky pro zákazníky. 

"Jsou to velmi obtížná rozhodnutí, neboť Delphi působí v řadě těchto obchodních oblastí již desítky let,“ uvedl O’Neal said. “Tyto výrobkové řady nabízí hodnotné technologie, aplikované oddanými a talentovanými pracovníky. Jejich zrušení ovšem pomůže naší společnosti stát se lépe řízenou a ziskovější – jedná se o další zásadní element k vyřešení našich současných problémů s restrukturalizací závodů v USA.”  

O'Neal dále uvedl, že společnost pokračuje i nadále ve vyhodnocování výrobkového portfolia a k udržení či zrušení jednotlivých obchodů dojde v závislosti na tržní situaci i změnách v nákladové struktuře. Společnost  uvažuje o prodeji či zrušení okrajových výrobkových řad a výrobních závodů do 1. ledna, 2008. Delphi dále zahájí jednání s konkrétními vládními agenturami, které mohou pomoci zlepšit konkurenceschopnost závodů, bez ohledu na to, zda budou udrženy či nabídnuty k prodeji.

 

Organizační restrukturalizace administrativních pracovníků

 

O'Neal dále uvedl, že společnost očekává snížení globálního administrativního zázemí o asi 8,500 zaměstnanců, tj. 25%, v důsledku reorganizace výrobkového portfolia a celkové racionalizace výroby. Dále budou realizovány iniciativy v oblasti nákladových úspor SG&A. Společnost věří, že jakmile se podaří zrealizovat plán SG&A, získá Delphi úsporu ve výši asi 450 miliónů USD ročně, vedle úspor získaných z dalších opatření, plánovaných především u klíčových obchodních procesů či eliminováním okrajových obchodních procesů a výrobků.

“Očekáváme, že plánované změny výrobkového portfolia i další změny v závodech si vyžádají snížení stavů výkonných pracovníků, ale i dalších organizačních oblastí. Až 40% současných administrativních pozic bude s konečnou platností zrušeno,“ uvedl O’Neal. “Tyto změny budou zaváděny společně se změnami v portfoliu výrobků i celkové výrobní strategii, vedle iniciativ zaměřených na zvýšení efektivity jednotlivých provozů a snížení celkových provozních nákladů Delphi.“ O’Neal dále zdůraznil, že celý tento proces bude postupný a organizovaný. Společnost vždy vyhodnotí možnosti převodu administrativních pracovníků ze zrušených závodů do jiných fungujících složek organizace. O'Neal dále uvedl, že záměrem společnosti je využít program odškodnění administrativních pracovníků v rámci snižování stavů.

 Vedle nového organizačního plánu, který bude plně zaveden v blízké budoucnosti a změnách v penzijním plánu (viz. níže) se společnost chystá měnit i strukturu výhod nabízených administrativním pracovníkům, aby tuto strukturu více přiblížila efektivněji fungujícím konkurenčním společnostem. Společnost uvedla, že se chystá provést restrukturalizaci současného plánu péče o zdraví zaměstnanců, kdy se zvýší podíl zaměstnanců na celkových nákladech. Úpravy dalších výhod a bonusů, jenž by mohly vést k vytvoření efektivnějšího pracovního prostředí, budou i nadále vyhodnocovány. Tyto změny budou včas anoncovány obvyklými komunikačními kanály, včetně souvisejících podrobností.

 

 

 

 

Udržení stávajících plánů penzijních výhod pro technické i administrativní pracovníky v závodech v USA

 

Společnost uvedla, že jedním z hlavních cílů transformačního plánu je udržení stávajících plánů penzijních výhod pro technické i administrativní pracovníky v závodech v USA. Aby bylo možné tyto programy a související výhody nabídnout aktivním pracovníkům i těm, kteří společnost opustili (odchod do penze), bude nutné současný penzijní plán pro technické pracovníky zmrazit k 1. říjnu, 2006 a penzijní plán pro administrativní pracovníky zmrazit k 1. lednu, 2007. Společnost zdůraznila skutečnost, že zmražení plánů nepovede ke ztrátě nároku na výhody pro žádného ze současných zaměstnanců, kteří se na penzijním programu podílí. Oba penzijní plány, tj. plán pro technické pracovníky (pracovníci, kterým k odchodu do penze zbývá více než 7 let) i plán pro administrativní pracovníky, budou nahrazeny novým plánem, jenž bude flexibilním nástrojem pro kompenzace, uspokojivé jak pro společnost, tak i pro zaměstnance.

Společnost dále uvedla, že bude nutné získat úlevu od následujících institucí a orgánů: Pension Benefit Guaranty Corporation, Internal Revenue Service, včetně ministerstva práce a sociálních věcí, kdy bude možná i nezbytné požádat o opatření ze strany kongresu, jehož cílem bude amortizace příspěvků do fondů do delšího období.

 

Časový plán pro realizaci transformačního plánu

 

Jak již bylo společností oznámeno při zahájení reorganizace podle §11 v říjnu 2005, Delphi očekává, že k završení reorganizačního úsilí v amerických závodech a tím i ukončení celého procesu reorganizace podle §11 dojde v první polovině roku 2007. Zatímco řada elementů tohoto transformačního plánu je již průběžně společností realizována, jako například vybalancování globálního výrobkového portfolia Delphi i celého výrobního pojetí, ve snaze ochránit klíčová odvětví a obchodní aktivity, stejně jako i reorganizace administrativní složky společnosti a zavádění úsporných opatření SG&A, jiné kritické elementy transformačního plánu budou vyžadovat další jednání s odbory, GM i vládními organizacemi a institucemi. Smlouvy s těmito stranami budou jednoznačně předmětem dalších přezkoumání včetně posouzení ze strany oficiálního výboru nezajištěných věřitelů i dalších výborů. Každé rozhodnutí pak samozřejmě podléhá schválení ze strany konkurzního soudu.

Delphi rovněž uvedla, že realizace transformačního plánu v rámci procesu reorganizace podle §11 může vést k dalším soudním opatřením, včetně uzavírání nových smluv o kolektivním vyjednávání, exekučních smluv, dohod o finančních bonusech a penzijních připojištěních, zpracování penzijních plánů a dalším krokům k maximalizování hodnoty společnosti pro akcionáře a podílníky. Samozřejmě neexistuje žádná záruka ohledně hodnot, kterých dosáhne majetek Delphi, včetně akcií či dalších finančních nástrojů, po dokončení procesu reorganizace podle § 11. Jak již Delphi uvedla dříve, výsledkem jednání s komisí pro cenné papíry a burzu i dalšími  finančními a státními institucemi bylo konstatování, že je velmi nepravděpodobné předpokládat nějaké finanční vypořádání či kompenzaci akcionářů a podílníků společnosti za negativní dopad reorganizace podle § 11 na finanční nástroje v jejich vlastnictví, a to především z důvodu legislativních omezení, snah o uzpůsobení globálního výrobkového portfolia Delphi a dalších kroků, které jsou nutné k ochraně klíčových obchodních aktivit a procesů Delphi. Společnost Delphi uvedla, že tento případ se samozřejmě liší od ostatních závodů Delphi mimo USA, které nejsou reorganizací podle §11 jakkoliv zasaženy a pokračují ve své činnosti běžným způsobem, bez dohledu konkurzního soudu. Delphi tak upozornila na skutečnost, že investice do současných či budoucích finančních nástrojů společnosti (akcií), a obecně i hodnoty jednotlivých finančních nástrojů, jsou vysoce spekulativní.

               Více informací o restrukturalizačních iniciativách Delphi v USA naleznete na www.delphi.com.  Přístup k soudním dokumentům či další podrobnosti o případu reorganizace podle § 11 je na webové stránce www.delphidocket.com.  Delphi rovněž založila dvě bezplatné telefonické informační linky: jednu pro konkrétní dodavatele na čísle 866-688-8679 nebo 248-813-2601, a druhou pro zaměstnance, zákazníky, akcionáře a ostatní zájemce, na číslech 866-688-8740 a 248-813-2602.

 

Proces restrukturalizace podle §11 byl zahájen 8. října, 2005 prostřednictvím konkurzního soudu v New Yorku. Kontaktní osobou v této záležitosti je Robert D. Drain. Číslo případu je 05-44481 (RDD). Informace o případu lze rovněž získat na webové stránce konkurzního soudu: http://www.nysb.uscourts.gov.

 

Další informace o Delphi a jednotlivých provozech naleznete v Delphi’s Media Room na webové stránce www.delphi.com/media/.


 
 
Fotogalerie:   Katalánská rallye 2006 objektivem Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose