www.car.cz
 

IRL 2006. Zavěšení kola ukončilo Engeho jízdu v Motegi . Havárie
     22.4.2006 20:53 - tisková zpráva


Tomáš Enge neměl ve svém prvním závodu IRL v letošním roce s týmem Cheever Racing štěstěnu na své straně. Jeho účinkování na oválu Twin Ring v Motegi ukončila nehoda zaviněná selhání zavěšení předních kol.

V den závodu se umoudřilo počasí, které v minulých dvou dnech působilo velké problémy, a odstartováno bylo přesně podle plánu. Enge odstartoval ze 13. místa a v závodu se pohyboval kolem 15. příčky. Český jezdec se před závodem nijak netajil úmyslem opatrnějšího začátku, protože na oválu nezávodil šest měsíců.

Situace se začala zhorčovat ve chvíli, kdy došlo k přehřívání motoru, což vedlo ke ztrátě vody - v některých okamžicích byl dokonce za vozem vidět menší dým. Tým se proto rozhodl pro předčasnou první zastávku, při které chtěl problém vyřešit, Enge se však k mechanikům nedostal. Když najížděl do pitlane selhalo po zahájení brzdění zavěšení předních kol a vůz se vymknul kontrole. Nevinnou obětí nehody byl Ed Carpenter, který se nedokázal vyhnout neovladatelnému vozu. Naštěstí oba jezdci vystoupili z poškozených vozů bez zranění.

Tomáš Enge: "Chtěl jsem dojet do cíle, ale závod nakonec přinesl velké zklamání. Vůz byl počátku nedotáčivý, ale z toho nepramenily nějaké větší obavy, protože se to dalo řešit při zastávce zvýšením přítlaku na předním křídle a tlakem v pneumatikách.

Skutečné problémy začaly ve chvíli, kdy došlo k přehřívání motoru, následkem kterého jsem ztrácel vodu. Tým mě zavolal do boxů, takže jsem na protilehlé rovince sjel dolů a najel do pitlane. Jakmile jsme se ale dotknul brzd, selhalo zavěšení předních kol a už jsem byl jenom pasažérem. Naštěstí se mi podařilo před nárazem snížit rychlost, ale nekontrolovatelný vůz zkřížil cestu Carpenterovi.

Je škoda, že to takhle dopadlo kvůli věcem mimo mou kontrolu. Chtěl jsem být v první polovině závodu trpělivý, získávat na jistotě a ve druhé polovině jsem se pak chtěl pokusit zrychlit. Naštěstí Ed i já jsme vyvázli bez zranění."

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Test Citroenu C2 před Rallye Matador, Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose