www.car.cz
 

YOUR CONCEPT CAR - splnit očekávání žen....
     tisková zpráva


YOUR CONCEPT CAR – OD ŽEN PRO MODERNÍ LIDI

Iniciativa, se kterou v červnu 2002 vystoupily zaměstnankyně společnosti Volvo Cars
Všechna rozhodnutí činí ženy
Soustředění na nejnáročnější zákazníky: nezávislé a aktivní ženy

Myšlenka týmu složeného výhradně z žen, které by rozhodovaly o všech záležitostech souvisejících s vývojem nového konceptu, vznikla ve společnosti Volvo již na podzim roku 2001. V té době Volvo se svou sérií přednášek navštívila Marti Barlettaová, americká expertka na ženské spotřebitelské chování. Ta prohlásila: „Pokud splníte očekávání ženy, předčíte očekávání muže.“ „Jsme si jisté, že je to pravda,“ říká Camilla Palmertzová, jedna ze dvou projektových manažerek YCC. „Proto se toto tvrzení stalo naším klíčem při vývoji konceptu Your Concept Car.“
V červnu 2002 byly Camilla Palmertzová a malá skupina jejích kolegyň pozvány, aby svou myšlenku prezentovaly Hans-Olov Olssonovi, prezidentu a generálnímu řediteli společnosti Volvo Car Corporation. Ten ji přivítal s nadšením.
Ženy tvoří mezi zákazníky společnosti Volvo Cars stále významnější skupinu. Ve Spojených státech je 54 procent všech zákazníků Volvo žen a procento ženských zákazníků v Evropě stabilně narůstá.
„Toto je pro nás fantastická příležitost, můžeme se soustředit na rychle rostoucí skupinu ženských zákazníků, a to bez toho, abychom ztratili muže. Jsem si totiž jistý, že naši mužští zákazníci se do tohoto konceptu zamilují,“ říká Hans-Olov Olsson.


Všechna rozhodnutí činí ženy
Řídící tým projektu YCC ve společnosti Volvo Cars je tvořen pěti ženami, které do projektu přinesly široké spektrum zkušeností z různých oblastí automobilového průmyslu. Také tři hlavní designérky jsou ženy.
„Chtěli jsme zachovat ženskou perspektivu ve všech ohledech,“ vysvětluje Hans-Olov Olsson.
Po sérii předběžných studií dostal projekt zelenou od Řídícího týmu společnosti Volvo Cars v prosinci 2002. Úkol byl jasný: volnost při vývoji automobilového konceptu, který by dokázal získat přijetí od nejnáročnější ze všech zákaznických kategorií značky Volvo – od nezávislých žen – profesionálek v různých oborech činnosti.
Volvo má dlouhou tradici pokud se týče pečlivého naslouchání požadavkům žen. Již na počátku osmdesátých let byla ve společnosti Volvo vytvořena ženská referenční skupina. Pracovnice společnosti jsou zvány na testy a hodnocení nových modelů již v raných fázích vývoje. V průběhu prací na modelu XC90 byla v Kalifornii vytvořena ženská cílová skupina – všechny potenciální zákaznice pro tento typ vozidla a jejich názory pomohly při utváření charakteristických vlastností a funkcí prvního SUV značky Volvo.
„Pokud rozdělíte zákazníky kupující automobily do třech segmentů - na zákazníky kupující levná vozidla, střední trh a na zákazníky kupující luxusní vozidla - náš výzkum ukazuje, že žena – zákaznice v luxusním segmentu je nejnáročnější ze všech zákaznických kategorií,“ vysvětluje Maria Widellová Christiansenová, projektová manažerka odpovědná za design.
Zákaznice v luxusním segmentu chtějí totéž co muži pokud se jedná o výkon, prestiž a styl. Ale kromě toho požadují také:

inteligentně řešené odkládací prostory
automobil, do kterého se snadno nastupuje a ze kterého se snadno vystupuje
dobrý výhled
automobil, který si můžete upravit podle individuálních požadavků
minimální údržbu
automobil, se kterým se snadno parkuje


Inteligentně řešené odkládací prostory
Inteligentní řešení odkládacích prostor zachází mnohem dále než k myšlence kam odložit kabelku – otázkou je, kam uložit váš mobilní telefon, vaše klíče, váš notebook, kufřík, sportovní tašky do tělocvičny a mnoho dalších věcí, které v našich automobilech přepravujeme.
Nejlepší místo pro uchování všech věcí, které chcete mít v automobilu po ruce, je mezi předními sedadly. Ale tam se obvykle nachází řadící páka a páka ruční brzdy. „Proto jsme je přesunuly. U YCC se řazení nachází u volantu, zatímco parkovací brzda je elektronická a integrovaná. Tím se ve středovém tunelu uvolnil odkládací prostor,“ říká Cindy Charwicková, která navrhovala interiér YCC.
Ve středovém tunelu naleznete mělkou přihrádku na klíče, mobilní telefon, mince a další malé předměty. Tato přihrádka se posouvá směrem vzad a pod ní se otevírá hlubší prostor, který je dostatečně velký pro uložení kabelky. Další odkládací prostor je určen pro notebook a v dosahu řidiče je i chlazená schránka. Praktičnost doplňuje koš na odpadky.
„Většina osob v naší cílové skupině uvedla, že na zadním sedadle přepravují tašku mnohem častěji než cestující. Proto jsme se rozhodly vyhradit tento prostor primárně pro odkládání věcí, avšak byla zachována možnost jeho okamžité přeměny na sedadla pro dva cestující, kdykoliv to bude zapotřebí,“ říká Camilla Palmertzová.
Sedadla proto připomínají sedačky v kině – normálně jsou sklopena směrem vzhůru až do doby, než je někdo potřebuje. Tím se na zadním sedadle uvolní velký prostor pro přepravu zavazadel, který je širokými dveřmi snadno přístupný. Cestující při nastupování jednoduše sedadlo sklopí.
YCC je jednorázový koncept, výkladní skříň značky Volvo, ve které jsou světu vystaveny nové nápady a řešení. Nejpopulárnější řešení pak dostanou příležitost objevit se v některém z budoucích sériových modelů.
„Zvolily jsme křídlové dveře s velkým úhlem rozevření, abychom mohli řešení interiéru YCC dobře prezentovat,“ vysvětluje Elna Holmbergová, technická manažerka projektu. „Přineslo to i další výhody – díky tomuto řešení je snadné zvednout tašku položenou za sedadlem řidiče a posunutí B-sloupku směrem vzad zvyšuje výhled do strany přes rameno. Když se dveře otevřou směrem vzhůru, rozvine se vysouvací práh dveří, který činí nastupování a vystupování mnohem snazší.“



Snadné nastupování i vystupování
Snadný přístup do interiéru vozidla byl vysoko na seznamu požadavků naší cílové skupiny.
Designérky YCC tento požadavek s potěšením splnily. Jestliže se křídlové dveře otevřou, vysouvací práh pod nimi se sklopí, takže ho při nastupování a vystupování nemusíte překračovat. Světlá výška je při otevření dveří automaticky nastavena na nejvyšší hodnotu, která nastupování do vozu zjednoduší. Pro zvětšení prostoru se sedadlo řidiče automaticky posune vzad a volant se zvedne směrem nahoru. Boční vyvýšení na sedáku sedadla řidiče jsou zarovnána, což nastupování dále usnadňuje.
Pokud přenášíte velké množství věcí, může YCC podle vašeho přání dveře automaticky otevřít v okamžiku, kdy k němu přistoupíte. Stačí pomocí klíče aktivovat funkci Auto-Open předtím, než do rukou vezmete zavazadla. Pak se pouze přiblížíte k zadnímu kolu a příslušné dveře se pro vás samy otevřou. Pokud se přiblížíte k vozidlu zezadu, otevře se namísto bočních dveří víko zavazadlového prostoru.



Dobrý výhled
Vaše poloha při řízení a linie výhledu je velmi důležitá nejen z hlediska bezpečnosti, ale také pro pohodlné ovládání všech ovládacích prvků.
„U konceptu YCC jsme zkombinovaly ergonomii a nastavení linie výhledu pomocí systému Ergovision, u kterého v současnosti probíhá patentové řízení,“ říká Elna Holmbergová. Tento systém funguje následujícím způsobem. U dealera je celé vaše tělo naskenováno a data o vašich relativních proporcích (výška, délka nohou, délka rukou) jsou použita pro definování nejvhodnější pozice k řízení. Všechny tyto údaje jsou v digitální formě uloženy ve vašem osobním klíči. Jakmile usednete na sedadlo řidiče a zasunete svůj klíč do středové konzoly, sedadlo, volant, pedály, opěrka hlavy a bezpečnostní pásy jsou automaticky nastaveny podle vašich tělesných proporcí. Výsledkem je doporučená, plně personalizovaná pozice s nejlepším výhledem.
Pokud chcete uloženou pozici upravit, můžete změnit nastavení různých součástí vozidla v jeho systému a soubor dat následně uložit do svého klíče. Na nesprávnou linii výhledu vás systém upozorní prostřednictvím čočkovitého hologramu vypadajícího jako stylizované oko, který se nachází na A sloupku mezi čelním sklem a dveřmi.
Také vnější vzhled vozu byl vytvořen tak, aby řidiči umožňoval lepší výhled. „Kapota byla snížena a blatníky byly záměrně umístěny do zorného pole, takže řidič přesně ví, kde se všechny čtyři rohy vozidla nacházejí,“ říká Anna Rosenová, designérka odpovědná za vnější vzhled YCC.


Lepší výběr a flexibilita
YCC vám nabízí všestrannou flexibilitu. Můžete si zvolit světlou výšku vozu – buď vysokou (Hi), pokud dáváte přednost vyvýšenému výhledu na silnici, nebo nízkou (Lo), pokud je pro vás důležitější sportovní pocit. Kromě toho můžete radikálně změnit vzhled interiéru vozu kdykoliv se vám zachce. Vybírat můžete z osmi výměnných čalounění sedadel, počínaje tmavě hnědou kůží, přes lněné a vlněné až po mihotavý žlutozelený vyšívaný sedák.
Ke každému z těchto čalounění je k dispozici barevně sladěný kobereček, který se dá rovněž snadno vyměnit, přičemž celá řada stylů je inspirována vzhledem domácích interiérů.
„Svůj automobil nemusíte prodávat jenom proto, že vás již omrzelo jeho barevné řešení!“ říká Maria Ugglaová, designérka odpovědná za barvy a čalounění YCC.


Minimální údržba
„Chceme, aby automobily svým majitelům život usnadňovaly, a ne komplikovaly,“ říká manažerka projektu Eva-Lisa Anderssonová. Proto YCC dělá uživatelskou péči tak snadnou, jak to jen jde. „Jediný důvod, proč jsem kdy otevírala kapotu svého vozu, bylo doplňování kapaliny do ostřikovačů,“ říká Tatiana Butovitschová Temmová, komunikační manažerka YCC. „Řekly jsme si, proč bychom kvůli tomu měly kapotu vlastně otevírat, když to lze zvládnout i jinak.“ Proto je YCC na boku karosérie vedle dveří řidiče vybaven dvěma plnicími otvory bez víček, které jsou vybaveny kulovými ventily podobně jako závodní automobily. Jeden z těchto otvorů je určen pro benzín a druhý pro kapalinu do ostřikovačů. Není tak zapotřebí ztrácet čas s víčky nebo s pojistkou kapoty.
Jestliže byl otvor pro doplňování kapaliny do ostřikovačů přemístěn na vnějšek vozidla, nebylo zapotřebí kapoty – tedy alespoň kapoty klasického typu. Servisní pracovníci Volvo jsou v rámci pravidelného servisu jediní, kdo kdy potřebuje přístup k motoru. Pokud nastane čas návštěvy servisu, automobil automaticky informuje vybraný servis. Servis vám následně nabídne termín návštěvy, který můžete buď potvrdit nebo odmítnout. YCC také v pravidelných intervalech provádí vlastní diagnostické kontroly a pokud některá z částí vozidla vyžaduje pozornost, informuje o tom váš servis. Tím je také zajištěna dostupnost případných náhradních dílů nebo materiálů po příjezdu do servisu.
„Servis je pro nás více než pouhá mechanická údržba. Stiskem tlačítka Car Care na ovládacím panelu si také můžete objednat důkladnou očistu vnitřku i zevnějšku vozu,“ dodává Eva-Lisa Anderssonová.
Automobil je lakován lakem Easy-Clean. Tento lak se chová podobně jako povrch na nepřilnavé pánvi – nečistoty na něm velmi obtížně ulpívají a pokud se přesto přichytí, je možné je velmi snadno omýt. Také výměnné potahy sedadel a koberečky je možné prát.
Pneumatiky u YCC jsou samonosného typu. Dokonce i po proražení pneumatiky může vůz dojet do servisu nebo na místo vhodné k zastavení.



Snadné parkování
Asistenci při parkování do řady vozidel je funkce, kterou vyžadovali muži i ženy. U YCC je k dispozici dvoufázový systém. Pokud potřebujete zaparkovat mezi dva další automobily a nejprve chcete ověřit, zda je volný prostor dostatečný, stiskněte jednou tlačítko parkovacího asistenta pro prověření volného místa. Pokud systém dostatek místa potvrdí, můžete dalším stiskem stejného tlačítka zvolit funkci automatického parkování. Automobil vám při parkování pomůže s řízením, ale vám zůstává kontrola nad plynovým pedálem, brzdami a řazením. Systém pro automatické parkování vyrovná vůz do řady vozidel.



Motor a převodovka
Koncept YCC je připraven pro pětiválcový PZEV motor s nízkými emisemi o výkonu 215 k s integrovaným startérem – generátorem (ISG). Tento motor, podobně jako ostatní PZEV motory Volvo, splňuje nejpřísnější emisní předpisy některých „zelených“ amerických států, jako například Kalifornie.
ISG nabízí několik výhod. Zabraňuje zbytečnému běhu naprázdno, protože motor může být automaticky vypnut při čekání například na semaforech. Jakmile řidič znovu sešlápne pedál, motor se rozběhne. Motor také poskytuje vysoký točivý moment již při nízkých otáčkách, takže maximální výkon je k dispozici hned od startu.
YCC disponuje šestistupňovou převodovkou Powershift. U této převodovky můžete buď zvolit plně automatický režim, nebo řadit pomocí ovládání u volantu. Převodovka Powershift automobilu poskytuje technologii s dvojitou mokrou spojkou, čímž je zajištěno přeřazení na další rychlostní stupeň při správných otáčkách. Tato technologie také přispívá k hladší jízdě a k nižší spotřebě paliva.

tisk info Volvo


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose