www.car.cz
 

Josef Dvořák si šel v Tatrách pěšky pro pohár
     3.5.2006 10:01 - tisková zpráva


Velmi neobvyklou zkušenost má za sebou posádka Josef Dvořák – Jan Slavík. V dalším dílu Global Assistance MMČR se prala o vítězství, ale bohužel v závěru soutěže přišla technická závada. I přes to, že vínová fabia již v soutěži nepokračovala, došli si Dvořák se Slavíkem na rampu pro poháry za třetí místo ve třídě.

Pro Josefa Dvořáka byla Rallye Matador Tatry teprve druhým letošním závodem. Šumavu vynechal z rodinných důvodů, stal se totiž podruhé hrdým otcem. Do Slovenského Púchova odjížděl s představou pěkně si zazávodit a přidat do mistrovství nějaký ten bod. Soutěž začala pro mladoboleslavskou posádku zrušenou první rychlostní zkouškou, úvodní ostré kilometry tak obstaraly až sobotní vložky.

 

Tvrdým soupeřem se ukázal domácí Ivan Kapušanský, který se ovšem nevyhnul defektu, a tak po první sekci patřila dvojici Autoklubu Škoda Mladá Boleslav vedoucí příčka ve třídě N1. To se změnilo na RZ6. „Hned po startu jsme cítili pach spálené gumy. Nejprve jsme to přičítali defektu posádky startující před námi, ale postupně nám začal do kabiny pronikat kouř a na Honzu vypadávaly oharky.

 

Po konci RZ jsme zjistili, že to způsobilo těsnění motoru, které spadlo na výfukové potrubí a hořelo. Naštěstí z elektroinstalace byly zasaženy jen méně důležité obvody, takže jsme po odstranění problému mohli pokračovat dále,“ vylíčil horkou chvilku Dvořák. Ztráta minuty a půl byla pro první etapu rozhodující a Kapušanský ve zbytku dne nedovolil posádce, aby pomýšlela na první místo.

 

Případná naděje na první místo pohasla hned na úvodní RZ třetího dne soutěže. „Největší chybou bylo to, že jsem schválně odstartoval těsně poté, co kolem projel Kapušanský. Zatmělo se mi před očima a chtěl jsem ho soustavným tlakem přinutit k chybě. Chyboval jsem ale sám, když jsem sežral nálet na rozbitý úsek a dostali jsme defekt. Kolo jsme vyměnili, a když jsme najeli do dalšího okruhu, ušla nová guma znovu. Po rychlostní zkoušce jsme přehodili ušlé pneu dozadu a překvapivě jsme na dalších vložkách neztratili. Zvýšili jsme nasazení a i přes obrovskou čtyřminutovou ztrátu doufali v posun alespoň zpět na druhé místo,“ popisoval jezdec.

 

Zvýšené úsilí se vyplatilo. Kapušanský dostal při opakování púchovské rychlostní zkoušky dvojitý defekt a nedařilo se ani novému lídru Pollákovi. Dvořák se Slavíkem se tak rázem ocitli na druhém místě se ztrátou pouhých dvanácti sekund. „Rozhodli jsme se pro maximální nasazení. Bohužel zhruba dva kilometry po startu při brzdění doleva na mostek se nám zřejmě na nějaké terénní nerovnosti zablokovalo jedno kolo a při podřazování prasklo lebro. To pro nás znamenalo konec v soutěži,“ smutnil mladoboleslavský pilot, který ovšem přesto mohl převzít pohár za třetí místo.

 

„Měli jsme dostatečný náskok, a díky superrally jsme tedy obsadili třetí místo. Ale jít si pro pohár pěšky bez auta je hodně potupné. Myslím, že tento systém je špatný a lituju debutujícího Mariána Janigy, který si pohár za třetí místo zasloužil.“ 

 

A jaké jsou další plány týmu? „Budeme držet palce Ivanu Kapušanskému, aby za peníze, které do toho investoval, získal titul. Nám ani loni za něj nikdo z funkcionářů nepodal ruku. Řekli jsme si, že letos pojedeme jenom pro radost soutěže, které se nám líbí. Vím jistě, že už nikdy podobné, jako Púchov, kde byly špatné rychlostní zkoušky a ještě k tomu se pak spousta kilometrů neabsolvovala.

 

Pořadatelé kolem trati a časoměřiči ale byli bezchybní a patří jim náš dík za obětavou práci. Příště bychom se chtěli bychom se svézt na Krumlově, potom uvidíme.“ 

 

tisková zpráva

-Vicky- Media Productions


 
 
Fotogalerie:   Tatry 2006 od Sportfoto.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose