www.car.cz
 

Tradiční česko ---- slovenská Valaška se srdcem na radnici
     tisková zpráva


Vsetín se připravuje na Valašku, jejímž srdcem se stane vsetínská radnice

VSETÍN – Prostor před vsetínským městským úřadem ožije v den vstupu ČR do EU vůní benzínu a burácením rychlých soutěžních automobilů. Vsetín a region Valašska se totiž stane dějištěm rozhodující části 35. Rallye Matador Tatry – Valašská rallye 2004, jejímiž organizátory jsou AutoMotoKlub Rallye Sport – Vsetín a Racing s.r.o. Púchov.
Uspořádání společné akce však není ničím novým. „Pamětníci automobilového sportu na Valašsku jistě nezapomněli, že poprvé se společný podnik Vsetína a Púchova uskutečnil již před jedenácti lety,“ informoval Dušan Póč za AMK Rallye Sport – Vsetín. Příznivcům tohoto sportu však přinese zmiňovaná rallye řadu novinek.

Nejpodstatnější změnou je fakt, že Valašská rallye se poprvé ve své historii stane součástí podniku Mistrovství Evropy, a vsetínští a púchovští organizátoři usilují o to, aby tomu tak bylo i v příštím roce. Významná je i skutečnost, že centrum rallye se po tříleté odmlce vrací zpět do Vsetína,“ přiblížil změny Dušan Póč s tím, že ředitelství její české sekce najde své zázemí v budově MěÚ ve Vsetíně. „Jde o výsledek úspěšného jednání představitelů vsetínské radnice s organizátory rallye. Poskytli jsme pořadatelům prostory městského úřadu mimo jiné také proto, že jsme si vědomi věhlasu Valašské rallye, která je významná nejen pro město samotné, ale také pro celý region,“ vyjádřil se vsetínský starosta Jiří Čunek.

Čilý ruch čeká během této soutěže také obřadní síň MěÚ, v níž se uskuteční slavnostní přijetí oficiálních hostů soutěže vsetínským starostou, a prostor na prostranstvím mezi radnicí a vsetínským domem kultury. A to nejen proto, že odtud se přes startovní rampu vydají soutěžní posádky na tratě rychlostních zkoušek, ale i z důvodu, že zde proběhne řada kulturně společenských akcí připomínajících nejen valašské folklorní tradice, ale také vstup ČR do Evropské Unie.

V souvislosti s konáním 35. rallye Matador Tatry – Valašská rallye dojde v tento den k uzavření ulic Mostecká, Hlásenka, Tyršova, Smetanova, Svárov a Žerotínova. „Jsme si vědomi, že tato uzávěra může způsobit dopravní komplikace, ale vzhledem k tomu, že se jedná o sobotu a ještě navíc státní svátek, věříme, že nenastanou velké komplikace,“ vysvětlil starosta Jiří Čunek argumentující významem akce. Průjezd městem bude zabezpečen přes křižovatku u Růžičků a Nádražní ulici. Soutěžící budou mít tedy servisní zónu na nadjezdu na ulici Mostecké namísto plánované ulice 4. května. „S ohledem na bezpečnost diváků a soutěžících nakonec i představitelé Policie ČR přistoupili na tuto variantu,“ konstatoval Dušan Póč.

Na startu se objeví přední posádky

Organizátoři očekávají, že na startu se objeví kompletní česká a slovenská soutěžní špička a další přední posádky obou zemí. Chybět by, podle Dušana Póče, neměly ani ostřílení borci z několika dalších zemí Evropy.
Trať dokonale prověří připravenost jezdců a vozů
Celková délka valašské sekce rallye měří 411,30 kilometrů. „Obsahuje na čtyřech úsecích devět rychlostních zkoušek, jejichž délka dosáhne na hranici 147,40 km. Rychlostní zkouška na trati Rožnov p. Rad. – Kramolišov – Valašská Bystřice – Santov – Malá Bystřice – Dušná – Horní Jasenka – Vesník, kterou soutěžící během soboty 1. května absolvují celkem třikrát, bude svými šestadvaceti kilometry v průběhu celé soutěže nejdelší a nejnáročnější,“ přiblížil vsetínskou část rallye ředitel sekce Miroslav Hošák.

Závodníci se třikrát projedou také po více než jedenáct kilometrů dlouhé trati Malhotice – Kladeruby, dvakrát absolvují třinácti kilometrovou „erzetu“ Hošťálková – Chvalčov a jednou desetikilometrový test mezi Hošťálkovou a Rajnochovicemi.

Eva Stejskalová,

tisk info

oficiální stránky soutěže:  www.valaska.zde.cz

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose