www.car.cz
 

Sobotní Tišnov nakonec i se Szabóvým „wéercéčkem“
     10.5.2006 23:17 - tisková zpráva


           Do startu II. Eurostroj rally Tišnov sice zbývá jen několik dní, již tak velmi početné pole účastníků se však na poslední chvíli ještě rozrostlo o další dva jezdce. Se Škodou Felicia se do Tišnova na poslední chvíli přihlásili bratři Beránkové, pro fanoušky vozů kategorie WRC je pak velmi dobrou zprávou účast Maďara Gergelyho Szabó, který zopakuje svoji loňskou účast na tomto podniku s Fordem Focus WRC. Zařadí se tak mezi nejžhavější kandidáty na prvenství a v přímém souboji se utká s dalšími dvěma piloty „wéercéček“ Karlem Trněným a Leošem Flídrem na Octaviích WRC.  
www.bestreplica.me

 

            V úterý se svého „odhalení“ dočkala trať, jejíž mapa je pro posádky, novináře a diváky přístupná na oficiálních internetových stránkách rally – www.rallyvyskov.cz. Na tomto webu mohou zájemci nalézt i výškové profily jednotlivých zkoušek, které dávají dobrý přehled o charakteru celé trati. V Tišnově je na programu devět testů ve třech sekcích a trať celkem měří 332 km. Na rychlostních vložkách posádky najezdí 87 km, připraveny jsou úseky RZ Tišnovská, Lomnická a Říkonínská.

 

            RZ Tišnovská je oproti loňsku výrazně zkrácena na 12 km, nejdelším testem soutěže však přesto zůstala. Úvod zkoušky patří velmi technickému průjezdu obcí Hájek, kde budou mít výhodu posádky s malými vozy. Zajímavým diváckým místem je „padák“ do obce Hajánky, zakončený pravým „vinklem“ přes most, velmi dobře přístupné je i rychlé odbočení v Rohozci, kde je připraveno další divácké místo.

 

Po technicky náročném a divácky zajímavém průjezdu přírodním retardérem v obci Unín trať klesá klikatou pasáží do obce Hluboké Dvory, v prudkém stoupání obec opouští a v rychlých obloucích směřuje do obce s názvem Lubě, po níž přijde na řadu opět stoupání a do cíle na posádky čeká již jen pár rychlých zatáček. Zajímavostí je, že po úvodní technické třetině se trať zkoušky výrazně zrychlí a až do cíle bude docházet k častým změnám rytmu mezi technickými a rychlými pasážemi.
www.luxurystrap.com

 

            RZ Lomnická (7,55 km) je novým přírůstkem do itineráře tišnovské rally. Měla se začínat zajímavou pasáží přímo v obci Lomnice, kvůli opravám silnice však musel být její start posunut až těsně před kilometrovou rovinu, kterou vložka trochu nešťastně začíná. Ta je ale zároveň jedinou kaňkou jinak bezvadné vložky, kterou ze začátku tvoří rychlé protahováky, po diváckém odbočení před Ochozem pak začne trať stoupat pěknými serpentinami. Technicky náročný bude průjezd obcí Synálov a hlavně následné pasáže v lese, kterým se ze „soutěžáckého“ hlediska dá jen pramálo vytknout. Závěr rychlostky tvoří divácky vděčný a přístupný průjezd dědinou s názvem Osiky, zakončený pěkným dlouhým „vracákem“, a rychlý sjezd do cíle u lyžařského vleku před křižovatkou u obce Žleby.

 

            Třetím do mariáše je Řikonínský test (9,91 km), který je ze všech nejtechničtější a zřejmě i nejnáročnější. Start je naplánován na vlakovém nádraží v Řikoníně, na pasáž u nádraží pak plynule navazuje technický průjezd Řikonínem. Zkouška pokračuje stoupáním, na horizontu odbočením doprava a sjezdem sérií zatáček do nejnižšího bodu trati v obci Kutiny. Následuje několik mírných zatáček až do obce Lubné, kde loni (v obráceném směru) havaroval Roman Odložilík.

 

Na řadu potom přijde dlouhá, asi kilometrová, rovina, která spojuje loňskou verzi této zkoušky se závěrečným (letos) přidaným úsekem. Divácky vděčné bude pravé odbočení na komunikaci směrem k obci Rojetín, kam se dobržďuje z maximální rychlosti. Následující pasáž až do Rojetína je na mírně rozbité a nerovné silnici, kde budou moci posádky ukázat svoji souhru s vozem a srdce. Po technickém průjezdu Rojetínem přijde řada na divácké pravé odbočení ve směru na Žďárec. Závěrečnou část RZ tvoří nádherné serpentiny směrem k potoku, o úplný závěr se postará dlouhá táhlá zatáčka ve stoupání do cíle v obci Žďárec.

 

            Pro posádky začne soutěž již čtvrtečními seznamovacími jízdami, kterým bude předcházet od 10,30 hodin výdej itineráře v budově Autoklubu Tišnov. Páteční odpoledne vyplní administrativní a technické přejímky, večer se od 19 hodin na tišnovském náměstí uskuteční slavnostní představení posádek.

 

Vlastní soutěž se odjede v sobotu mezi 8. hodinou, kdy je naplánován start, a 17. hodinou, kdy začnou posádky najíždět na cílovou rampu. Slavnostní tečku za soutěží obstará ve 21 hodin slavnostní vyhlášení výsledků a předávání cen úspěšným posádkám v sále tišnovského kina.

 

                                                                                    Text: Jiří Dokulil, Jan Olejníček (ftr-media)

                                                                                   


 
 
Fotogalerie:   Labská Rallye 2005 od Pavla Kacerovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose