www.car.cz
 

BMW 1 Challenge cup s nováčky : Nastupuje rodinný klan Kusých
     15.5.2006 07:15 - tisková zpráva


Jméno Milan Kusý figuruje ve výsledkových listinách našeho automobilového sportu od roku 1984, kdy tehdy 23letý závodník z Vysočiny (žije ve Svratce) vyhrál svou třídu v závodech do vrchu s legendární škodou 130 RS. O tři roky později se objevil v disciplíně, která ho nejvíce proslavila, tedy formulích.

Začínal 4.místem ve formuli Škoda a nejvýše se dostal v roce 1994, kdy vyhrál evropskou FIA zónu s formulí 3. Ve stejné sezóně objevil i kouzlo závodního "bavoráku", když s vozem BMW M3 vyhrál BMW Cup. O rok později se se stejným autem stal mistrem republiky ve třídě A nad 2000 ccm. Po účasti v Peugeot Cupu se na deset let odmlčel...

*Co vás přivedlo k návratu?

"To víte prsty svrbí a kdo jednou automobilovému sportu propadl, ten jen těžko zapomíná. BMW Challenge je přesně to, co lidem jako jsem já, vyhovuje. Nemám čas starat se o chod standardního týmu. Devět víkendů v roce, kdy se synem přijedeme na závody a dostaneme dobře připravená auta - to je přesně ono, co nám může přinést potěšení ze závodů."

*A co první zkušenosti?

"Na Jarní ceně Brna jsme dostali pořádně zabrat. Deštivé počasí přineslo spoustu potíží jak nám jezdcům, tak i technickému zázamí. Ale technici ukázali, že jsou velmi flexibilní a potíže s "mokrým závodem", jehož podmínky neměli možnost předem pořádně otestovat, pohotově vyřešili. Bylo to přesně podle úsloví o "zlatých českých ručičkách."

Také společenské zázemí závodu je skutečně na úrovni, takže jsem se mohl věnovat jen a jen závodění. Chvíli trvalo než se mně vrátily polozapomenuté návyky, ale pak už to bylo dobré. Postupně jsem zrychloval, můj mechanik správně reagoval na připomínky k jízdním vlastnostem auta, prostě napoprvé to bylo ještě lepší než se dalo čekat."

*Platí to i pro výsledky?

"Myslím, že 5. a 4. místo odpovídá mým reálným možnostem. Se třetí příčkou v průběžné klasifikaci po prvním závodním víkendu jsem ani nepočítal. Na vyhrávání jsou tady mladí dravci, kterým bych mohl být tátou. Nedělám si žádné přehnané výsledkové ambice. Rád bych auto co nejlépe poznal, abych mohl v začátcích automobilové kariéry co nejvíce pomoci svému synovi. Ale jestli to někde a někdy vyjde - nezlobil bych se, kdybych si mohl po létech zase vyzkoušet jaké to je stát na stupních vítězů..."

*Váš dvacetiletý syn Milan se koncem devadesátých let docela dobře prosazoval na motokárách a má na svém kontě i několik mistrovských titulů.Ale v automobilovém sportu o něm zatím slyšet nebylo...

"Promotér BMW Challenge, tedy Bervid Prodrive, prohlašuje, že tento cup je zvláště vhodný pro začínající závodníky a já s tím souhlasím. Stotřicítka je silné, ale dobře ovladatelné auto klasické koncepce, takže Milan junior na něm svou automobilovou kariéru zahájí. Už máme něco natrénováno a se zájmem čekám jak se uvede v prvních závodech.

Měl jet už v Brně, ale problémy se získáním závodnické licence ho přibrzdily. No, možná je dobře, že do toho vletí až nyní na suché mostecké trati. Uvidíme, jestli bude opravdu dobrý, rád mu rodinné závodnické žezlo předám."

 

pek- PR


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose