www.car.cz
 

Šotolinový debut Martina Prokopa. O víkendu na Sardínii
     17.5.2006 14:31 - tisková zpráva


Rally Italia - Sardinia (18. – 21. května)

 

Juniorský šampionát vstupuje Italskou rally do své druhé poloviny, pro českou dvojici Martin Prokop – Jan Tománek to však bude teprve třetí nominovaný závod v sezoně, navíc první za volantem Citroënu C2 S1600 na nezpevněném povrchu.

 

Po Argentinské rally, kde přišla čtveřice účastníků k mistrovským bodům velmi lacino, bude Italská rally pravým opakem. Na startu se kromě tří účastníků (Meeke, Béreš, Pinomäki) sejde kompletní juniorská špička v čele s jezdci týmu Suzuki (Andersson, Wilks, Aava, Valoušek). Renault budou reprezentovat rychlý Švéd Sandell, Betti, Rautenbach, Kara a Casier. Citroën C2 S1600 osedlá čtveřice jezdců (Tirabassi, Pressac, Prokop, Burkart), z nichž však mají zkušenosti s tímto podnikem pouze český pilot a Němec Burkart (loni 11. A6). Zajímavostí je start Estonce Möldera nikoli s fiestou, ale speciálem Suzuki Ignis S1600 zlínského JM engineeringu.

 

Martin Prokop, ještě se spolujezdcem Petrem Grossem, obsadil loni na Sardinii sedmou příčku. Ze současných konkurentů byli v minulém ročníku nejvýše klasifikováni druhý Estonec Aava a čtvrtý Ital Betti. Obhájce loňského vítězství Daniel Sordo opět dává přednost startu s vozem specifikace WRC, třetí Meeke soutěž vynechává.

 

Jihlavský Czech National Jipocar Team se na Italskou rally připravoval v tuzemsku, při společném testu s Janem Kopeckým na šotolinové trati v Moravském Karlově u Červené Vody. Další porci testovacích kilometrů absolvoval Martin Prokop v pondělí na Sardinii.

 

Trať letošního ročníku vychází z loňska, ale většina vložek je kvůli drobným změnám odlišná. Pátek bude hodně rozbitý, pojede se v hluboké koleji a budou tam hrozit defekty. Na něj se vůbec netěším. Naopak sobotní tratě jsou rychlejší, po tvrdém podkladu s vrstvou jemného písku, což by nám mohlo vyhovovat. Zmíněný jemný písek je však hodně zrádný. Snižuje trakci, auto špatně zatáčí i brzdí,“ naznačil jihlavský pilot. 

Italská rally, odehrávající se na středomořském ostrově Sardinia, může přinést další tradiční fenomén letního závodění, vyšší teploty v kokpitu soutěžního vozu.

 

Od našeho příjezdu zde panuje nádherné počasí a podle předpovědí by tomu tak mělo být i při soutěži. Už při pondělním testu jsem kombinézu pořádně propotil a něco podobného nás čeká i při soutěži. Ale domnívám se, že fyzicky jsem na soutěž dobře připraven,“ řekl Martin Prokop.

 

Po vítězství v Katalánsku patří posádce Prokop – Tománek v průběžném pořadí JWRC 2006 sedmá příčka se ziskem deseti bodů. Rozšíření bodového zisku je jednoznačným cílem Czech National Jipocar Teamu. „Pocitově jsem vycházel z domácího testu, který se vydařil. Naopak při zkušebních jízdách na Sardinii to hodně klouzalo a byl jsem z toho trochu zaskočený. Ale po průjezdu špičky startovního pole by již měla být trať vyčištěná. Netroufám si však odhadovat naše šance. Bude to naše premiéra s C2 na šotolině a srovnání s časy našich soupeřů může být neúprosné. Podle vývoje soutěže zvolíme další taktiku,“ řekl Martin Prokop.

 

Italská rally bude oficiálně zahájena slavnostním startem ve čtvrtek večer (20 hodin, Marina Vecchio Porto Cervo), během třídenní soutěže čeká na posádky 18 rychlostních zkoušek (344,94 km).

 

Czech National Jipocar Team

www.martinprokop.com

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Rallyesprint Tíšnov 2006 od Libora Zhoře

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose