www.car.cz
 

Lubomíra Vokála v životní formě přibrzdila ve Slovinsku poloosa
     23.5.2006 13:19 - tisková zpráva


Lubomír Vokál s Ondřejem Novákem hned ve své premiérové sezóně obsadili ve Fabia Cupu výtečnou druhou pozici. Loni už se jim tolik nedařilo, úvod sezóny 2006 je ale zastihl ve výtečné formě. Body za dvě druhé příčky ze Šumavy a Valašky´vynesly Středočechy dokonce do čela průběžného pořadí Poháru, o další skoro jisté stříbro je pak ve Slovinsku připravila až neposlušná poloosa tři erzety před cílem.    

 

Lubomír Vokál začínal s rallye v roce 1999 a při svých prvních letech závodění sbíral zkušenosti s vozy Škoda Felicia a Ford Ka. První úspěchy zaznamenal v sezóně 2002, kdy obsadil na Barum rally druhou příčku v nejslabší třídě N1, v celkovém hodnocení sezóny mu tehdy v této kubatuře patřila třetí příčka. Dalším krokem měla být přestavba felicie do skupiny A, to ale znamenalo nešťastnou sezónu plnou laborování a technických problémů.

 

Vysvobození z trápení přišlo na začátku roku 2004 v podobě nabídky pořízení Škody Fabia pro pohárový kolotoč. Ač tehdy ještě tyto vozy neměly nejlepší pověst, ukázal se vstup do značkového poháru jako jednoznačně šťastný tah. Po úvodním sžívání se s novým vozem dokázal pilot z Veltrus postupně zrychlovat a blížit se v časech tehdejším hvězdám seriálu, Michalům Horovi a Fialovi. Odměnou byla stříbrná příčka v konečném hodnocení Fabia Cupu 2004, pro tento úspěch se ukázalo být velmi cenným i spolehlivé sbírání bodů v úvodu sezóny.

Sezóna 2005 už se Vokálovi s Novákem zdaleka tolik nevydařila, v nabitější konkurenci oproti prvním dvěma ročníkům Poháru v něm přesto dokázali obsadit čtvrtou příčku.

 

Vstup do letošní sezóny pak pro posádku znamenal opětovný návrat do lepších časů. Sezóna začala pro „Fabiány“ na Šumavě, kde Středočeši skončili i přes potíže s pneumatikami v Poháru druzí, pro životní výsledek si ale devětadvacetiletý Vokál přijel na Valašskou rally. Tam vozy Fabia Cupu doslova „tvrdily muziku“ a Lubomír Vokál hrál na jeden z prvních nástrojů.

 

"Valašská rally se nám opravdu vydařila,“ libuje si při vzpomínce na aprílovou soutěž devětadvacetiletý pilot a vysvětluje i důvody, proč se mu tam tolik líbilo: „Zvlášť první etapa byla hodně těžká a my mohli prodat svoje zkušenosti i perfektní přípravu auta tradičně vedenou Lubošem Pickem. Na Pepu Sedláčka jsme sice nestačili, s ostatními kluky jsme si ale parádně zazávodili a svorně porazili i mnohé silnější vozy. V závěru soutěže jsme se dokonce poprvé v životě posunuli do první desítky absolutního pořadí, takže jsme se vešli i do výsledkových SMS. Životní výsledek podtrhla i skutečnost, že jsme ve vyrovnané bitvě pohárových posádek udrželi svou stříbrnou příčku a díky tomu se po Valašce posunuli do čela průběžného pořadí!“

 

Fabia Cup letos příliš nejezdí po kolejích nalinkovaných českým šampionátem, pohárové vozy tak nebyly k vidění ani na Matadoru a nebudou ani v Českém Krumlově. Lubomír Vokál s Ondřejem Novákem naopak společně se svými kolegy absolvovali slovinskou Hella Rallye, kde byli velmi blízko třetímu „medailovému“ výsledku na své třetí soutěži v sezóně. „Oproti původnímu očekávání jsme v první etapě slovinské soutěže nenašli příliš typických horských zatáčkovitých erzet. Tratě byly naopak obdobné těm našim, bylo na ně ale vytaháno ještě víc bláta z krajnic,“ popisuje zážitky z jihu Evropy Vokál.

 

„I díky tomu jsme udělali dvě chybky, které nás stály skoro půl minuty zdržení, drželi jsme ale stále mezi pohárovkami druhou pozici. Druhý den už to bylo o něčem jiném, hned úvodní test byl asi na celé soutěži nejtěžší, byl to ten opravdu klikatý a horský typ rychlostní zkoušky. Asi jsme z něj měli až moc velký respekt a nasadili opatrné tempo, které nás stálo umazání velké části našeho náskoku před konkurencí. Ztrátu jsme ale hned  dohonili prvenstvím mezi fabiemi na následující zkoušce, bohužel ta pro nás zůstala poslední dokončená. Hned na následujícím testu nás totiž zradila poloosa a my nemohli dále pokračovat…“

 

První červnový víkend čeká Vokála druhý podnik středomořského turné, chorvatská INA Croatia Delta Rally, kde si chce patřičně spravit chuť. V Českém Krumlově jej tedy letos neuvidíme, předloni ale právě jihočeská soutěž připravila Lubomírovi s Ondřejem nezapomenutelný zážitek: „Hned na úvodní testu na Tisovce jsme tehdy sklouzli ze silnice do lesa v místě, kde nebyli žádní diváci,“ vzpomíná Vokál už s úsměvem a dále potvrzuje známe rčení, že rally končí až  cíli:

 

„Běžel jsem hledat nějakou pomoc a když jsem se celý zoufalý a unavený vrátil k autu, Ondra už seděl uvnitř a auto bylo na cestě – zachránci přišli z druhé strany. Tehdy jsme dokončili test v obráceném gardu, neboť já byl zadýchaný tak, že jsem nebyl schopen řídit. Naměřili nám navíc skoro o půlhodinu delší čas oproti konkurentům.

 

Nevzdali jsme se ale a soutěž dojeli až do cíle, odměnou nám byly cenné body za stříbrnou příčku v Poháru. Všichni soupeři krom Michala Fialy totiž měli v průběhu rally ještě zásadnější problémy než my…“

 

Karel Špaček

www.motosport-review.cz

 Tisková zpráva posádky Lubomír Vokál – Ondřej Novák

 PR


 
 
Fotogalerie:   Rali Transiberico 2006 potřetí, foto Filip Holec

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose