www.car.cz
 

Octávia cup Brno: Erik Janiš má první zlato, bodovali i Janák a Paasonen
     27.5.2006 20:07 - tisková zpráva


Třináct kol plných dramatických soubojů a karambolů

 

Když před měsícem Erik Janiš poprvé startoval v Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu, logicky se čekalo, že bude jezdit vepředu. Třetí místo hned ve druhém závodě naznačilo jeho velký talent. V brněnském prvním závodě zvítězil bez jakýchkoli problémů a s přehledem kontroloval první pozici až do cíle. Stříbro po mnoha soubojích získal Janák a třetí dojel finský soutěžák Paasonen.

 

Definitivní postavení na roštu bylo určeno během ranního Superpole, který suverénním způsobem na mokré trati ovládl Jiří Navrátil před týmovými Kolegy z ACA Autocentrály Dostálem a Janišem. Za zmínku snad ještě stojí, že jediný Jani Paasonen zkusil zariskovat, obul na sucho a spoléhal na to, že jeho předjezdci vysuší optimální stopu. Risk mu ale nevyšel a Jani se v Superpole doklouzal až na desáté místo.

 

Pak už však zaryčely dvoulitrové motory, zhasla červená světla nad cílovou čarou a jedenadvacet vozů vyrazilo do nelítostného boje. Navrátil na startu trochu zaspal a vepředu byl náhle Dostál pronásledovaný Janišem. Před nájezdem na Stadion došlo v táhlé pravotočivé zatáčce ke kontaktu mezi Brejlou a Navrátilem. Brejla zůstal zahrabaný v záchytné zóně a závod pro něj skončil. Na čelo startovního pole se pak dostal Janiš a začal si budovat solidní náskok, zatímco Dostál se postupně propadal dozadu.

 

Šlo o závod plný neuvěřitelně napínavých soubojů i vzájemných střetů. Z desátého místa na startu se totiž postupně tlačil vpřed Paasonen. Absolvoval několik duelů a v druhé polovině bitvy už byl druhý! Stejně tak se ale posunoval Jirka Janák, který velice takticky šetřil obutí v začátku, aby pak ve finiši svedl fantastický duel například s Jupou. Právě s ním se honil dobrá dvě kola a třeba zcela korektní souboj kolo na kolo v táhlé rychlé zatáčce na konci brněnské cílové rovinky byl skutečnou ozdobou závodu.

 

Janák jej nakonec dovedl do vítězného konce, vypořádal se i s Dostálem a Navrátilem a zaútočil na Paasonenovu druhou příčku. Souboj opět trval skoro celé jedno kolo, jezdci si několikrát vyměnili pozice, aby Janák nakonec prokázal, že je rychlejší, než Fin. Na Janiše už útočit nemohl, ten jel s bezpečným odstupem a tak konečné pořadí v cíli znělo Janiš, Janák, Paasonen.

 

Diváci aplaudovali ještě i střetům, v nichž figurovali například Marhoul a Fulín, Kárný, Charous a další. Jen málo aut po závodu neneslo stopy po tvrdých kontaktech. Jezdecká i technická vyrovnanost poháru octavií se zkrátka opět potvrdila.

Všechno fungovalo naprosto přesně tak, jak jsem potřeboval, jsem velice spokojený a víceméně není co bych dodával,“ lakonicky konstatoval Erik Janiš po vystoupení z vozu. Zážitek z třinácti náročných kol si velice pochvaloval druhý Janák:

 

Ten dnešek považuji za svůj zatím nejhezčí závod v poháru. Takhle krásně jsem si snad ještě nezazávodil. Třeba s Jirkou Jupou to bylo perfektní. On je skvělý jezdec a věřil jsem, že nezazmatkuje. Zároveň jsem v žádném případě neměl v úmyslu jít s ním do kontaktu. Vyšlo nám to,“ dodal ještě.

 

Také Paasonen byl s celkovou třetí pozicí spokojen, i když jeho auto bylo ze všech stran hodně otlučené. „Byl to skutečně tvrdý boj, ale líbilo se mi to a myslím, že to k závodění patří. Všechno bylo korektní, i když ostré,“ potvrdil v boxech.

 

Nedělní dopolední závod bude startovat v půl jedenácté dopoledne a pořadí prvních šesti jezdců se otočí, takže Pole position bude mít Jupa, za ním se postaví Matějovský, Navrátil, Paasonen, Janák a šestý bude Janiš.

 

Nelze, než připomenout, že tento fakt bude jedním z důvodů, proč i druhý brněnský závod bude jistě stát za vidění.

 

 

(27.5. 2006)

 

PR


 
 
Fotogalerie:   FIA GT víkend v Brně, pátek od Libora Zhoře

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose