www.car.cz
 

Na nových bezpečnostních pneumatikách 25 000 km za necelých 16 dní !
     29.5.2006 19:42 - tisková zpráva


Pneumatiky Goodyear RunOnFlat pomohly vytvořit nový světový rekord

Rekordmani absolvovali na inovačních bezpečnostních pneumatikách 25 000 km za necelých 16 dní

Praha 29. května - Pneumatiky Goodyear RunOnFlat, které byly použity při expedici Panamericana 2006, výrazně pomohly vytvořit nový světový rekord. Týmu o devíti mužích a třech automobilech se totiž podařilo projet Amerikou odshora až dolů za pouhých 15 dní, 11 hodin a 25 minut, což znamená zlepšení předchozího rekordního času o dvě a půl hodiny.

Zmíněné tři automobily vyrazily 5. května v 9.00 GMT z Prudhoe bay na Aljašce (USA) a 20. května v 18.25 GMT dorazily do Ushuaii v Ohňové zemi (Argentina). S nápadem překonání světového rekordu přišli dva němečtí dobrodruzi, pětatřicetiletý Matthias Jeschke a šestatřicetiletý Jörg Sand, kteří tuto nesmírně namáhavou jízdu podnikli s týmem sedmi dalších vynikajících řidičů. 
 
Extrémní podmínky
Při překonávání starého světového rekordu se samozřejmě hrálo o čas, a pokud chtěli řidiči opravdu dosáhnout nového rekordu, nemohli si dovolit ztratit jedinou minutu. Díky systému střídání, při němž každý pět hodin řídil, pět hodin navigoval a pět hodin spal na zadním sedadle, mohly posádky pokračovat v jízdě prakticky nonstop.

Několikrát se ovšem proti řidičům spikly okolnosti, jež nemohli ani v nejmenším ovlivnit. Pokus o rekord ohrozily jak extrémní podmínky – jízdu po silnicích znesnadňoval štěrk, bahno a bláto, tak byrokracie na hraničních přechodech. „Tlačil nás čas, a tak jsme se snažili vyhnout jakýmkoli rizikům,“ uvádí vedoucí týmu Jeschke. „Proto jsem byl také nesmírně rád, že všechna naše auta byla vybavena pneumatikami RunOnFlat, díky nimž jsme mohli být neustále v pohybu.“

Pneumatiky RunOnFlat představují nejnovější inovační bezpečnostní technologii společnosti Goodyear. Díky zesíleným bočnicím umožňují motoristům pokračovat v jízdě i po svém propíchnutí či proražení, a to rychlostí až osmdesát kilometrů za hodinu. Zřejmě nejvýznamnější vlastností těchto pneumatik pro tuto expedici bylo, že zabraňují ztrátě kontroly nad automobilem v případě prasknutí pneumatiky – což je obzvláště důležité v situaci, kdy se snažíte o dosažení světového rychlostního rekordu.
 
„Obutím pneumatik RunOnFlat jsme eliminovali alespoň jednu z mnoha možných překážek, které mohly ovlivnit náš pokus o rekord,“ říká Jeschke. „Zdržení na hranicích jsme nemohli předejít, stejně jako jsme nemohli nic dělat s hrozným stavem terénu, kterým jsme jeli, ale mohli jsme se postarat o to, aby naši výpravu neohrozila propíchnutá pneumatika. I kdybychom s trochou smůly píchli, s pneumatikami RunOnFlat bychom mohli pokračovat v jízdě mnoho dalších kilometrů, což by nám značně napomohlo dosáhnout cíle.“

I přes náročné podmínky a nečekané překážky se týmu podařilo korunovat výpravu úspěchem. „Zvládat psychický tlak bylo často ještě mnohem těžší než vyrovnat se s každodenní fyzickou námahou,“ tvrdí Jeschke. „Častokrát jsme byli s rozumem v koncích, nakonec ale týmový duch zvítězil a my jsme na svůj nový světový rekord velice pyšní.“

Goodyear
Goodyear je největším světovým výrobcem pneumatik. Společnost se sídlem v Akronu (Ohio, USA) vyrábí pneumatiky, technické pryžové výrobky a chemikálie ve více než 90 závodech ve 28 zemích po celém světě. Své marketingové aktivity má společnost téměř v každé zemi světa. Goodyear zaměstnává přibližně 80 000 pracovníků.

Novinky společnosti Goodyear již více než sto let nasazují laťku pro celý automobilový průmysl. Goodyear je průkopníkem inovační bezpečnostní technologie známé jako RunOnFlat, jež řidiči umožňuje pokračovat v jízdě i s propíchnutou či proraženou pneumatikou. Goodyear je v této oblasti světovou špičkou: pneumatiky s touto technologií najdeme na různých vozech BMW, cenami ověnčeném Mini, vysoce výkonných vozech Mercedes-Benz, na legendárním americkém sportovním voze Corvette a u dalších značek.

Na obzoru je další vybavení pneumatikami Goodyear RunOnFlat, neboť konstruktéři společnosti Goodyear spolupracují s mnoha výrobci automobilů na více než 100 projektech tohoto typu. V roce 2005 Goodyear dodal přes 1,7 milionu pneumatik RunOnFlat.

 

Více informací o technologii Goodyear RunOnFlat naleznete na adrese www.runonflat.com.

Více informací o expedici Panamericana 2006 naleznete na adrese www.panamericana2006.com.

PR


 
 
Fotogalerie:   Rallye Český Krumlov 2006, foto Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose