www.car.cz
 

Souboj o bronz rozhodly technické problémy. Jandík v Krumlově bramborový
     30.5.2006 22:02 - tisková zpráva


Miroslav Jandík má za sebou další úspěšné vystoupení na čtvrté soutěži mezinárodního mistrovství České republiky v Českém Krumlově, kde obsadil se svým Lancerem Evo 7 skupiny N čtvrtou příčku. V průběhu jedné z nejtěžších soutěží seriálu, kterou provázela nepřízeň počasí, se po úspěšném útoku na Karla Trojana se dostal na bronzovou pozici za dva nedostižné rivaly Pecha a Mörtla. V závěru však začal mít problémy s turbem, které dávalo nižší tlak a klesl zpět. Po téměř 200 měřených kilometrech ho od stupňů vítězů dělilo 1,6 s…

 

Českokrumlovská soutěž je obecně považována za nejkrásnější a zároveň jednu z nejobtížnějších v celém kalendáři. Letos vystřídal po několika letech krásné slunečné počasí s tropickými teplotami silný déšť, který nástrahy uskákané trati s dlouhými a rychlými technickými pasážemi ještě umocnil. Posádka týmu Matador Motorsport Jandík – Chrastecký měla na rozdíl od všech hlavních konkurentů jednu citelnou nevýhodu – poslední dva ročníky soutěže vynechala. Před dvěmi lety byla důvodem účast na zahraniční soutěži mistrovství Evropy, loni se o neplánovanou absenci postarala havárie na Valašské rally.

 

Hodinu před pátečním startem se spustil déšť a bylo jasné, že předpověď meteorologů nelhala a ani při čtvrtém dějství mistrovství se na slikách nepojede. Jednatřicetiletý zlínský jezdec obul mokré gumy Matador SM 1 a jak je u něj zvykem, úvodní vložku absolvoval poněkud pomaleji. Na dalších úsecích už nasadil obvyklé tempo a po první etapě byl klasifikován na čtvrté příčce téměř 20 sekund za Trojanem. Za Jandíkem následoval s podobným odstupem úřadující mistr Václav Arazim s novou evolucí mitsubishi a dalo se očekávat, že se mezi touto trojicí druhý den odehraje velká bitva.

 

Sobotní etapa naděje diváků na dramatickou podívanou naplnila. Miroslav Jandík stáhl při prvním průjezdu obávané devětadvacetikilometrové vložky Malonty z Trojanova náskoku 10 sekund, na podstatně kratší zkoušce Přídolí se přiblížil ke třetí příčce o další čtyři sekundy. Arazim za jeho zády rovněž zrychlil, ale souboj o bronz sledoval nadále z povzdálí. Druhý průjezd perlou českých tratí, RZ Malonty, zvládl Jandík opět na jedničku, porazil Mörtla s novou Imprezou Sti a usadil se na bronzové pozici před Trojanem. Ten však nechtěl prodat svoji kůži lacino a kontroval rychlejším časem v Přídolí. Před závěrečnými čtyřmi měřenými úseky oba dělilo pouhých 1,7 s.

 

Zatímco Karel Trojan zariskoval a obul pro finálovou sekci řezané sliky, zlínský jezdec zůstal u osvědčených intermédií Matador SM 10. Volba se ukázala správnou, protože opět spadla dešťová přeháňka a povrch silnic byl mokrý. Po prvním průjezdu zvýšil Jandík svůj náskok téměř na 9 sekund a zdálo se být rozhodnuto. Bohužel, do hry zasáhla technika.

 

 „Začalo se ozývat turbo. Bylo hlučné a dávalo jen necelé 2/3 obvyklého plnícího tlaku. Měli jsme obavy, aby se situace nezhoršila a nemuseli jsme nakonec z dobře rozjeté soutěže odstoupit,“ přiznal Jandík. „V Římově jsme proto vypnuli systém ALS, abychom turbo pošetřili. To samozřejmě znamenalo nižší výkon motoru. Přesto jsme ztratili jen 2 sekundy a před poslední zkouškou nám zůstalo 6 s k dobru. Rozhodli jsme se zariskovat a pokusit se třetí místo udržet.

 

Znovu jsme zapnuli ALS, ale turbo nadále sláblo a nebyli jsme schopni Trojanovu útoku odolat. Přesto jsme rádi, že to tak dopadlo. Bylo to štěstí v neštěstí. Patrně se poškodila některá z lopatek.“

 

Dalším startem posádky týmu Matador Motorsport bude rallysprint v Pačejově, v rámci MMČR je na programu Rally Bohemia. Miroslav Jandík bude pokračovat v boji o třetí místo v šampionátu s Trojanem a Štajfen i zde. „Doufám, že konečně pojedeme na suchu. Už se na svezení na slikách Matador SM 20 těším,“  říká Jandík.

 

37. RALLYE MATADOR TATRY


1. Václav Pech/Petr Uhel (CZ - Mitsubishi Lancer Evo 9) 1:57:20.9

2. Achim Mörtl/Sigi Schwarz (A – Subaru Impreza Sti Spec. C) + 1:13.7

3. Karel Trojan/Petr Řihák (CZ - Mitsubishi Lancer Evo 7) + 2:13.9
4. Miroslav Jandík/Radim Chrastecký (CZ - Mitsubishi Lancer Evo 7) + 2:15.5

5. Václav Arazim/Julius Gál (CZ - Mitsubishi Lancer Evo 9) + 2:35.2

 

MMČR 2006 po 4. soutěži:
1. Mörtl 84, 2. Pech 72, 3. Trojan 55, 4. Gassner 43 a Štajf 43, 6. Jandik 42.

 

 PR


 
 
Fotogalerie:   Rally Sardinie 2006 - foto Dan Rozkol (www.motor-photo.com)

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose