www.car.cz
 

Letošní AUTOTEC 2006 zahájen a ode dneška otevřen pro veřejnost
     3.6.2006 13:17 - tisková zpráva


AUTOTEC 2006 zahájili představitelé Vlády i Parlamentu ČR

 

Zahájení jedenáctého veletrhu AUTOTEC, na kterém vystavuje rekordní počet 602 firem z 21 zemí, se zúčastnila řada V.I.P. hostů.

Generální ředitel a. s. Veletrhy Brno Jiří Škrla v úvodu přivítal mimo jiné předsedu Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotku, místopředsedu Vlády ČR a ministra dopravy Milana Šimonovského, místopředsedu vlády pro ekonomiku Jiřího Havla, ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, poslance Evropského parlamentu Petra Duchoně a představitele pořadatelského kraje a města Stanislava Juránka a Richarda Svobodu.

Ve svém vystoupení Jiří Škrla vyzdvihl postavení AUTOTECu jako jednoho ze čtyř uznávaných specializovaných veletrhů užitkových vozů v Evropě a jasné jedničky na trhu střední Evropy. Informoval o novém rozdělení veletrhu dle skupin výrobků, stejně jako o rekordní účasti více než 600 vystavovatelů a výrazném rozšíření zahraničního zastoupení.

Slavnostnímu zahájení veletrhu dodaly lesk mimořádné úspěchy českého automobilového průmyslu, které ve svém projevu neopomněl zdůraznit prezident Sdružení automobilového průmyslu (SAP) ČR Vratislav Kulhánek. „Kdyby se v dnešních volbách nevolily politické strany, ale průmyslová odvětví, bylo by rozhodování voličů mnohem snazší. Nejžhavějším kandidátem by určitě byl automobilový průmysl,“ zahájil s úsměvem. Připomněl, že loňský obrat 150 členských firem SAP dosáhl téměř 500 miliard korun, když meziročně vzrostl o celých sto miliard. „Hlavní nárůst je přitom výsledkem dodavatelského průmyslu, který představuje již 59 % celkových výkonů automobilového průmyslu. Proto můžeme říci, že i kdyby došlo k výkyvům v prodeji aut, český automobilový průmysl ani česká ekonomika by neměly být postiženy nějakou významnou mírou,“ konstatoval Kulhánek.

Loňská rekordní výroba více než 600 tisíc vozů podle něj bude letos výrazně překročena a dosáhne počtu 700 až 750 tisíc nových vozů. Ekonomickou sílu odvětví Kulhánek doložil také aktuálními údaji o zaměstnanosti: jestliže přímo v automobilovém průmyslu ČR pracuje zhruba 110 tisíc osob, spolu s navazujícími odvětvími dává práci 200 až 250 tisícům zaměstnanců. „Veletrh AUTOTEC je skutečně prestižní záležitost. Je tady všechno, co lze v současné době na trhu příslušenství a užitkových vozidel vidět. Potěšitelné je, že ožívá výroba nákladních automobilů, znovu začíná žít Avie, za kritickým bodem už je Tatra. Karosa letos předpokládá dva a půl tisíce vyrobených a prodaných autobusů, což je evropská špička,“ uzavřel prezident SAP.

Ministr Šimonovský ve svém vystoupení ocenil silniční dopravu, která dokázala velice rychle reagovat na požadavky trhu přepravy a tím se zasloužila o rozvoj české ekonomiky. Současně informoval o zvýšení výdajů na rychlejší rozvoj silniční sítě, její údržbu a opravy, a také o novém přístupu k financování. „Před námi je cíl postupného přechodu z časového zpoplatnění k poplatku za ujetou vzdálenost, který bude zaveden již od 1. ledna příštího roku. Jsem přesvědčen, že tento krok umožní efektivnější kooperaci všech druhů dopravy při zabezpečení základního požadavku, kterým je spokojenost zákazníků. Bude to i výzva pro výrobce užitkových vozidel. Je totiž zřejmé, že právě kombinovanou dopravu čeká v blízké budoucnosti dynamický rozvoj.

Dopravní politika státu zaměří svou veřejnou podporu právě do této oblasti, a to na modernizaci a rozvoj veřejných překladišť a také na obnovu jejich technologického vybavení,“ řekl ministr. Pochlubil se také zavedením jednotného systému dopravních informací, který monitoruje provoz na dálnicích, upozorňuje řidiče na nebezpečí a umožňuje rychlý zásah při nehodě. „Česká republika je první z nových členských zemí EU, která tyto moderní technologie zavedla. Věřím, že tento veletrh přispěje k dalšímu technickému a technologickému rozvoji našich dopravních systémů,“ řekl Šimonovský.

Letošní ročník oficiálně zahájil předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka, který je na brněnských veletrzích automobilového průmyslu pravidelným hostem. „Jsem velmi rád, že dokážeme v Brně udělat obrovský veletrh, který je srovnatelný s Evropou. Chtěl bych za to poděkovat panu Škrlovi i celému týmu pořadatelů, stejně jako všem vystavovatelům,“ prohlásil.


BVV TS

 

viz také : www.autotec.cz


 
 
Fotogalerie:   Škoda Octavia Cup při SUPERCAR 500 v Brně od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose