www.car.cz
 

První start pro Jana Charouze a formuli BMW
     tisková zpráva


Jana Charouze čeká o víkendu na Hockenheimu zahájení letošní sezony, ve které se s týmem Rosberg zúčastní německého šampionátu formule BMW.

V letošním roce sedmnáctiletého Charouze čeká druhá sezona v německém šampionátu formule BMW, v loňském roce startoval v týmech Sonax I.S.R. Charouz a Eifelland Racing, v hodnocení nováčků skončil na 11. místě. V sezoně 2004 bude Charouz jezdit v týmu exmistra světa formule 1 Kekeho Rosberga.

Jan Charouz: "Na závody se těším a cítím, že díky většímu množství testů jsem lépe připraven než před loňskou sezonou. Tým Rosberg pracuje velmi dobře a je důležité, že jsme první společné testy absolvovali ještě v loňském roce. Bylo znát, že šlo o určité oťukávání, oni nevěděli, co mají od mě čekat a naopak. Při druhém testování v Itálii jsme tak měli dobrý základ a dále jsme se zlepšovali, v týmu se už nějakou dobu cítím jako doma. Šampionát však nebude snadný, startovní pole je neuvěřitelně vyrovnané a rozhodují sebemenší maličkosti. Rád bych letos pravidelně bodoval, což v praxi znamená dojíždět do desátého místa."

Automobilka BMW se při návrhu formule pro začínající jezdce řídila několika kritérii. V prvé řadě se dbalo na vysokou bezpečnost, ale zároveň se inženýři snažili implementovat co nejvíce nových technologií, aniž by to vedle ke zvýšení ceny. Mladí jezdci se tak učí pracovat mimo jiné s poměrně sofistikovanou telemetrií, bez které se již v dnešním motoristickém sportu neobejdou. Formuli BMW FB02 pohání upravený čtyřválcový čtyřtaktní motor převzatý z motocyklu BMW K1200. Její  výkon 140 koňských sil zaručuje, že 455 kilogramů vážící vůz zrychlí z nuly na 100 km/h za méně než čtyři sekundy a podle převodových poměrů šestirychlostní sekvenční převodovky může dosáhnout rychlosti a 230 km/h. Motory jsou zapečetěny a týmy na nich nesmí provádět žádné úpravy. Rovněž vozy se nesmí upravovat a musí se používat standardní díly, čímž je zaručena vyrovnanost startovního pole. Rozhodující roli tak hraje nastavení vozů a samotní jezdci.


Německý šampionát formule BMW se jede pod hlavičkou německého autoklubu ADAC a jeho startovní listina čítá 28 jezdců. Zajímavostí je, že jedním z nováčků bude Federico Montoya, bratr jezdce F1 Juana Pabla Montoyi. Ve startovním poli nebude chybět ani dívka, stejně jako v loňské sezoně bude startovat Nataša Gachnang. Šampionát obsahuje deset dvojzávodů, které se až na jedinou výjimku jezdí jako součást DTM víkendů a v jeho průběhu se konají dva závody, jeden v sobotu a druhý v neděli. Boduje prvních deset jezdců absolutního pořadí a nováčci získávají ještě navíc body do svého šampionátu. Zmíněnou výjimkou mimo závody DTM je květnové klání na Nürburgringu, které se jede v rámco víkendu Grand Prix Evropy vozů formule 1.

Tým Rosberg vstoupil do závodů formule BM2 v roce 1998 a okamžitě se zařadil mezi nejlepší týmy, v každé sezoně vyhrál minimálně jeden závod. Nejúspěšnější sezonu prožil v roce 2002, kde Nico Rosberg vyhrál devět závodů a stal se i šampionem. Týmem prošel také současný jezdec Jaguaru F1 Christian Klien, který u Rosberga startoval v letech 2000 a 2001.



tisk info

BPA - (14.04.04)


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose