www.car.cz
 

WTCC 2006 : Tlačenice na špičce pokračuje i po Oscherslebenu
     5.6.2006 13:00 - tisková zpráva


7/8 kolo světového šampionátu WTCC:
Tlačenice na špičce

Další podnik seriálu FIA World Touring Car Championship (WTCC), který se jel za velmi chladného počasí tento víkend v německém Oscherslebenu, pořádně zahustil čelo výsledkové listiny: prvních šest jezdců od sebe před polovinou sezony dělí pouhé 2 body a první dvě značky jen 3 body.

Jezdec SEAT Sportu Yvan Muller se nyní dělí se shodným počtem bodů o první místo s Andy Priaulxem, ve značkách je SEAT druhý. Na stupně vítězů před 35 tisíci německými fanoušky vystoupil Rickard Rydell, který pro SEAT vybojoval v prvním závodě 3. místo. Společníka mu dělal Tom Coronel,  jenž v obou závodech získal Yokohama trofej pro nejúspěšnějšího netovárního jezdce a posílil své vedoucí postavení v této soutěži.

Do prvního závodu startoval z jezdců SEAT týmu z nejlepší pozice James Thompson, který v první polovině závodu dotíral na vedoucího Andy Priaulxe na BMW. V osmém kole se ovšem přes něj dostal druhý tovární jezdec BMW Dirk Müller a když o několik kol později Thompsona zradil posilovač řízení, propadl se až na páté místo.

Jeho pozici převzali za ním jedoucí Rickard Rydell, který nakonec dojel třetí, sledován týmovým kolegou Tarquinim, jenž si za čtvrté místo připsal cenných pět bodů. „S výsledkem jsem velmi spokojený,“ komentoval výsledek Rickard Rydell. „Chtěli jsme si v Oscherslebenu připsat aspoň 10 bodů a to se nám podařilo. Je nás teď ve vedení šest s rozdílem pouhých dvou bodů, takže je všechno úplně otevřené.“ Nepříjemnou daň za „zátěž úspěšných“ si vybral vedoucí jezdec šampionátu Ivan Muller. 75 kg navíc, kterými ho pravidla seriálu „odměnila“ za vítězství v předchozím podniku v Brands Hatch, jeho SEAT León natolik zpomalila, že do závodu nastoupil až z 8 pozice na roštu.

Yvan se sice snažil překonat váhový hendikep odvážnou jízdou, ale zátěž – nejvyšší v celém poli -  ho předem z boje o vedení diskvalifikovala. „Pak ještě Zanardi ztratil kontrolu nad svým vozem a vystrčil mě z trati, což mě dále zpomalilo,“ povzdechl si Muller, který dojel až 11.

Do druhého závodu dne odstartoval z pole position Peter Terting, ale už v první zatáčce se přes něj dostaly dva vozy BMW a  Farfusova Alfa Romeo. Na náročné trati, kde je jen minimum míst pro předjíždění, se poté Terting usadil v čele kolony pěti Leónů a v pořadí Terting (4.), Rydell (5.), Thompson (6.),  Tarquini (7.) a Muller (8.) je dovedl ve 14. kole do cíle.  Ivan Muller si tak připsal alespoň bod a realisticky konstatoval: „Je to těžký okruh pro každého, kdo jede s takovou zátěží, jakou jsem měl já.  Jel jsem do Oscherslebenu s cílem zůstat ve vedení a jsem velmi rád, že se mi to podařilo.“ Jaime Puig, šéf SEAT Sportu k tomu dodává: „Odlétáme do Brazilie o pár kilo (zátěže) lehčí, takže jsem si jistý, že opět zajedeme výborný výsledek.“

Za tři týdny se přesouvá celý seriál WTCC do zámoří, kde se 1.-2. 7. jezdci nejdříve utkají v brazilské Curitibě, aby se o měsíc později střetli v mexickém Pueblu. A pak už je čeká návrat do Evropy – konkrétně do Brna, které nejlepší světové jezdce WTCC uvítá 2.-3. září.
 

Pořadí jezdců SEAT Sport v prvním a druhém závodě:
1.  Yvan Muller     11/8
2.  James Thompson         5/6
3.  Rickard Rydell      3/5
3.  Gabriele Tarquini     4/7
5.  Peter Terting     8/4
6.  Jordi Gené     16/14


Pořadí značek v šampionátu WTCC (body):
1.  BMW      103
2.  SEAT  Sport     100
3.  Chevrolet      55
4.  Alfa Romeo     54
 
Pořadí jezdců v šampionátu WTCC (body):
1.-2.  Yvan Muller  SEAT León  33
1.-2.   Andy Priaulx   BMW 320 si  33
3.-4. James Thompson SEAT León  32
3.-4. Dirk Müller  BMW 320 si  32
5. -6. Rickard Rydell  SEAT León  31
5. -6. Gabriele Tarquini  SEAT León  31

Další jezdci SEAT Sport: 9. Peter Terting (21); 10. Jordi Gené (14).
 

PR

PS: zároveň se pomaličku blíží  i  tuzemský závod v Brně !!!! Pojede se na podzim.


 
 
Fotogalerie:   Jarek Janiš při vítězném tažení při SUPERCAR 500 v Brně od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose