www.car.cz
 

Otevřený dopis poslancům od Sdružení na ochranu vlastníků automobilů
     9.6.2006 14:58 - tisková zpráva


Otevřený dopis Sdružení na ochranu vlastníků automobilů – SOVA

Praha, 8. června 2006

Vážené členky a členové Parlamentu České republiky, vážený pane předsedo vlády, vážené paní ministryně, ministři, zástupci zainteresovaných ministerstev a dalších státních orgánů,

obracíme se na Vás s naléhavou žádostí o pomoc při řešení problému, který může v nejbližší době nastat v důsledku přijaté novely zákona č. 226/2006 Sb. a návazné připravované vyhlášky Ministerstva dopravy České republiky.
Podle informací našeho sdružení a mnoha dalších odborníků povede připravované znění vyhlášky k zaplavení České republiky vysloužilými a nekvalitními ojetými automobily z dalších členských zemí Evropské unie.

Zákon, který nabude účinnosti 1. července, totiž odstraní stávající věkové (nyní v průměru 8 let) a kvalitativní (EURO 2 norma) omezení pro registraci ojetého auta dovezeného ze zahraničí. Dovézt a registrovat pak bude možné všechny vozy bez omezení věku, emisními normami, bezpečnostními požadavky a technickými nároky. Z Česka se tak stane vrakoviště Evropské unie.

Zjednodušeně řečeno bude od 1. července možné individuálně přivézt jakýkoliv vůz, který byl do té doby v provozu v kterékoliv jiné členské zemi EU, a to bez toho, aby musel projít STK. Zřejmé je, že k nám se budou dostávat především staré a vysloužilé vozy, kterých se v jiných členských zemích EU rádi zbaví.

Za změnou legislativní úpravy, po které už dlouho volá Evropské komise, totiž podle nás není snaha usnadnit systém registrace aut dovážených do Česka a vytvořit tak lepší podmínky pro fungování jednotného trhu EU, ale spíše se jedná o snahu umožnit jiným členským zemím EU pohodlněji se zbavit vysloužilých ojetin a vyhnout se tak vysokým poplatkům za jejich likvidaci. Evropská komise v tomto duchu tlačí na všechny okolní státy, ale pouze Česko přistoupilo na takto jednostranně nevýhodné podmínky.

Proto Vás chceme tímto v rámci připomínkového řízení požádat o pomoc při prosazení takových úprav připravované vyhlášky, které zabrání skokovému zhoršení technického stavu vozového parku v České republice a jeho stáří, a zabrání též ničení životního prostředí.

Inspirací v tomto smyslu může být příklad Maďarska, které zavedlo vyšší registrační poplatky v závislosti na stáří vozu. Na podmínky Evropské unie nepřistoupilo rovněž Slovensko. Oproti tomu by pro nás měl být varováním případ Polska, do kterého se po podobném uvolnění pravidel za dva roky přivezlo přes 2 miliony vraků a musely být opět zavedeny restrikce formou registračních poplatků. Podpořte naše úsilí zabránit tomu, aby se Česko stalo evropským automobilovým vrakovištěm!


S pozdravem
Mgr. Petr Mikšovský
předseda
Sdružení SOVA


P.O. Box 20
118 01 Praha 1

 web: www.sdruzeni-sova.cz


 
 
Fotogalerie:   Autotec 2006, Skok auta s posádkou do vody

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose