www.car.cz
 

OMV se soustředí na obnovitelné energie
     9.6.2006 15:02 - tisková zpráva


· Samostatná společnost “OMV Future Energy Fund” pro obnovitelné energie
· Celkové investice převyšující 500 milionů eur
· Obnovitelné energie se stávají součástí podnikání OMV
· Poradní skupina s  vědci mnoha národností v roli výzkumného týmu

Praha 9. června 2006 – OMV Aktiengesellschaft, přední ropná a plynárenská společnost ve střední Evropě, se bude v následujících letech stále více zaměřovat na zdroje obnovitelných energií. Za tímto účelem OMV založila samostatnou společnost OMV Future Energy Fund, která se bude v rámci skupiny OMV zabývat projekty v oblasti obnovitelných energií, bude asistovat při jejich realizaci a finančně je podporovat částkou přesahující 100 milionů eur.

OMV novým přístupem reaguje na rostoucí globální výzvy spojené se zvyšující se poptávkou po energiích a dále pak s omezenými zásobami fosilních paliv a klimatickými změnami.

V následujících letech se bude stále zvyšovat důležitost obnovitelných energetických zdrojů. Naším cílem je prostřednictvím OMV Future Energy Fund usnadnit přeměnu z čistě ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, jejíž portfolio zahrnuje i obnovitelné energie. Jsme přesvědčeni, že nám to umožní dosáhnout užitečné integrace obnovitelných energií – včetně bioplynu, geotermální energie a vodíku – do stěžejních obchodních aktivit společnosti,“ řekl Wolfgang Ruttenstorfer, ředitel OMV.

Výzkumný tým společnosti a iniciátor aktivit na poli budoucích energií je OMV Future Energy Fund zodpovědný za kladení důrazu na výzkum a jeho podporu, i za konkrétní návrhy projektů u OMV. Peněžní zdroje fondu se využijí k překonání ekonomických překážek u projektů obnovitelných energií, které by jinak nebyly ziskové. Skutečné investice poplynou přímo z příslušné obchodní divize OMV.

Priority zahrnují:
Ř Technologie z oblasti obnovitelných energií (např. produkce biopaliv, bioplyn, výzkumné projekty o vodíku);
 
Ř technologie snižující produkci skleníkových plynů spojenou s používáním fosilních energií (např. zachycování a pohlcování uhlíku, elektrárny s nulovými emisemi, prevence vznícení plynu); 

Ř technologie zvyšující efektivitu energií.

„Spoléháme na know-how nezávislých externích expertů a velmi rádi také zapojíme inovace zvenčí,“ říká Ruttenstorfer. Za tímto účelem byla ustanovena poradní rada, která má působit jako výzkumný tým a hlavní rozhodovací orgán v záležitostech finanční podpory. Poradní radu tvoří čtyři mezinárodně uznávaní vědci a tři zástupci OMV. 

Orgán je zároveň nezávislý v rozhodování o projektových žádostech i o udělované finanční podpoře. Projekty obnovitelných energií nemusejí být iniciovány pouze samotným OMV, společnost počítá i s prezentacemi návrhů třetích stran

 
DALŠÍ INFORMACE

Fond budoucích energií OMV: www.omvfutureenergyfund.com
Vědečtí členové poradní rady
Prof. Marianne Haug, University of Hohenheim
Prof. Thomas Johansson, University of Lund
Prof. Helga Kromp-Kolb, University of Natural Resources and Applied Life Sciences
Prof. Nebojsa Nakicenovic, University of Vienna


OMV Aktiengesellschaft

OMV Aktiengesellschaft je největší rakouskou průmyslovou firmou. Její celkové tržby v roce 2005 dosáhly 15,6 miliardy, počet zaměstnanců 5 226 a tržní kapitalizace cca 14 miliard eur. OMV je největší ropnou a plynárenskou společností ve střední a východní Evropě. Provozuje rafinérie a řetězce čerpacích stanic ve 13 zemích. Jejím cílem do roku 2010 je dosáhnout 20% tržního podílu. OMV provádí průzkumné a těžební aktivity v 18 zemích pěti kontinentů.

OMV provozuje skladovací kapacity pro zemní plyn a celkem 2000 km přenosového systému a ročně přepraví 43 miliard metrů krychlových zemního plynu do zemí jako je Německo a Itálie. Skupina OMV vlastní i podíly v integrovaných chemických a petrochemických podnicích – 50 % ve společnosti AMI Agrolinz International GmbH a 35 % ve společnosti Borealis A/S, která je jedním z největších světových výrobců polyolefínů. Dále vlastní 51% podíl ve společnosti Petrom SA, 50% podíl ve společnosti EconGasGmbH, 45% podíl v rafinériích BAYERNOIL a 10 % v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.

Po odkupu většinového podílu v největší rumunské ropné a plynárenské společnosti Petrom SA se společnost OMV stala největší ropnou a plynárenskou společností ve střední Evropě se zásobami ropy a zemního plynu přes 1,4 miliard barelů ropného ekvivalentu, denním objemem těžby 340 000 barelů a roční kapacitou rafinérií 26,4 milionů tun. OMV v současné době provozuje 2 536 čerpacích stanic ve 13 zemích. Tržní podíl skupiny v oblasti rafinace a prodeje v Podunají dosahuje asi 18 %.

Internet
http://www.omv.com


Ewing Public Relations
Jan Hrabovský

PR


 
 
Fotogalerie:   WTCC 2006 na Oscherslebenu

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose